Οι μισθοί έπεσαν, η ακρίβεια επιμένει
η απάντηση μας στην ακρίβεια είναι παλιά και είναι εδώ.
Στο ύψος τους στέκονται οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα παρά το μεγάλο κούρεμα των μισθών και τη μείωση του κόστους εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με «Τα Νέα» παρότι τα εισοδήματα μειώθηκαν τη διετία 2011-2012 σε ποσοστό 22% και αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους κατά 6% το 2013, οι τιμές των βασικών αγαθών αντιστέκονται παρουσιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και άνοδο.
Σύμφωνα με...
ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, οι
αυξήσεις του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η αύξηση της
τιμής της ενέργειας, αλλά και η ανοδική πορεία των τιμών των εισαγόμενων
καταναλωτικών αγαθών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην
Ελλάδα και των πρώτων υλών είναι οι βασικές αιτίες για την ακαμψία των
τιμών, σε συνδυασμό και με την περιορισμένη ελληνική παραγωγή. Στο ύψος τους στέκονται οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα παρά το μεγάλο κούρεμα των μισθών και τη μείωση του κόστους εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με «Τα Νέα» παρότι τα εισοδήματα μειώθηκαν τη διετία 2011-2012 σε ποσοστό 22% και αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους κατά 6% το 2013, οι τιμές των βασικών αγαθών αντιστέκονται παρουσιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και άνοδο.
Σύμφωνα με...
ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, οι
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της τράπεζας παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις το διάστημα 2010-2011 απορρόφησαν σχεδόν το 20% των φορολογικών αυξήσεων, οι ειδικοί φόροι που επιβλήθηκαν σε καύσιμα, οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού, αλλά και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ οδήγησαν σε νέες ανατιμήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που υπήρξαν το ίδιο διάστημα στα εισαγόμενα προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα τη συντήρηση της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, όπως σημειώνεται στην έκθεση το διάστημα αυτό υπήρξε δραματική πτώση των εισοδημάτων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης.
Μέσα σε μια τριετία 750 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ενώ τα μέτρα που επιβλήθηκαν συντέλεσαν στην ταχεία μείωση των μισθών, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 28% έως το 2013. Οπως παρατηρεί η έκθεση, σε αντίθεση με την ταχεία προσαρμογή στο κόστος εργασίας, αυτό δεν είχε αντίκρισμα στις τιμές, εκτός από τον τομέα των υπηρεσιών, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια μείωσης, και συγκεκριμένα σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, οι τουριστικές και οι ιατρικές υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου