Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνες εφοπλιστές: 50 δισ. € ρευστότητα και ψίχουλα για φόρους

Η αξία των πλοίων τους φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, η ρευστότητά τους, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά συνεισφέρουν στην εφορία λιγότερο απ’ όσο αξίζει ένα πλοίο τους. Ποιοι είναι; Μήπως, οι Έλληνες εφοπλιστές;

Θα μπορούσε...

να είναι και κουίζ. Είναι, όμως, μια τραγελαφική πραγματικότητα, που αποτυπώνεται σε επίσημους αριθμούς ενώ η Ελλάδα «βουλιάζει» στην κρίση και 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας» έχουν ένα στόλο αξίας περίπου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 50% περισσότερα από τα 50 δις ευρώ, που παίρνουμε τώρα από τους δανειστές μας).
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η ρευστότητά τους με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς υπερβαίνει σήμερα τα 50 δις δολάρια (37 δις ευρώ) ενώ ορισμένοι τολμούν να την υπολογίζουν στα 100 δις (περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ). Βέβαια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και όχι εδώ, για να μην ξεχνιόμαστε

Τι πληρώνουν στην Εφορία, όμως, για αυτό το «θησαυρό»;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού τα έσοδα από τον φόρο πλοίων για το 2011 ήταν 14,1 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 ήταν 14,6 εκατομ. ευρώ.
Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; Απλά φόροι λιγότεροι (για όλους μαζί) από την αξία ενός πλοίου, αφού τον περασμένο Νοέμβριο, με την πτώση των αξιών των πλοίων, ένα φορτηγό πλοίο, panamax, χωρητικότητας 74.000 τόνων, 5ετιας, «έκλεισε» με αξία 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων (14 εκατομμύρια ευρώ).

Δηλαδή, εάν δεχτούμε ότι η αξία των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών είναι 75 δισεκατομμύρια ευρώ τότε φέτος καταβάλλοντας ως φόρο 14,6 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν με συντελεστή 0,0194%

Φέτος, όμως, τα πράγματα… αλλάζουν. Σε συμφωνία με την κυβέρνηση οι εφοπλιστές αποφάσισαν να συνεισφέρουν κάτι παραπάνω, το οποίο, όμως, δεν θα υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ για την τετραετία 2013- 2016.

Την ίδια ώρα από τη μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες (αύξηση της φορολόγησης) υπολογίζεται να εισπραχθούν «με τη μία», μέσα στο 2013 152 εκατομμύρια ευρώ για όλη την τετραετία!!.

Πάντως, το 2013 προϋπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν φόροι από τους εφοπλιστές (προσαυξημένοι κατά 80 εκατομ.) συνολικού ύψους 94,6 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ο συντελεστής (σε σχέση με την αξία του στόλου) αυξάνεται σε 0,126%!!...
Τα υπόλοιπα 60 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν το 2014!!!
 pireas2day.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP