Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Τι γίνεται με τα μεταχειρισμένα συστήματα από τις ΗΠΑ;

Γερμανική αποικία η Ελλάδα . Ακόμη και τον οπλισμό θα κανονίζει η φραου Μέρκελ.
Χρονιά εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2013 για τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα προμήθειας μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ σε κύριες κατηγορίες οπλικών συστημάτων και εντός του έτους θα διαφανεί αν αυτές οι καλές ευκαιρίες χαμηλού κόστους ενίσχυσης των Ε.Δ. θα...
αξιοποιηθούν ή θα χαθούν.
Οι ανάγκες είναι πολλαπλές και πιεστικές σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ενώ η πλήρης αδράνεια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα φαίνεται επιτέλους να ανατρέπεται έπειτα από δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος έθεσε επίσημα έναρξη προγράμματος επανεξοπλισμού των ΕΔ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΣΑΜ θα καταλήξει οριστικά σε ένα μεσοπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ αλλά και σε ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Εξοπλιστικών Στόχων.
Βεβαίως τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με συνέπεια η επιλογή απόκτησης κύριου υλικού μέσω παραχωρήσεων από συμμαχικές χώρες να είναι μονόδρομος.
Αυτό όμως δεν συνεπάγεται οτι η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτης παρχωχημένων οπλικών συστημάτων καθώς το πρόσφερόμενο υλικό είναι καθ' όλα σύγχρονο και αξιόμαχο. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τα αντίστοιχο που προορίζεται να αντικαταστήσει ώστε να μπαλώσει "τρύπες" δεκαετιών στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό.
Το πρόγραμμα παραχώρης αρμάτων μάχης M-1A1 Abrams από τις ΗΠΑ είναι φυσικά κυρίαρχο στη λίστα των εξοπλιστικών προγραμματων του ΓΕΣ καθώς με συμβολικό τίμημα αναβαθμίζεται κατακόρυφα η μαχητική ισχύς του Δ ΣΣ στη Θράκη με παράλληλη ενίσχυση της ΑΔΕΝ αφού τα πλεονάζοντα Leopard 1A5 θα προωθηθούν στα νησιά του Αν Αιγαίου.
ΑΡΜΑΤΑ Μ1Α1 ABRAMS
Το πρόγραμμα παραχώρησης των M1A1 όχι μόνο είναι ανοικτό και περιλαμβάνει την εξασφάλιση των 400 αρμάτων αλλά αφορά και άλλο κύριο μεταχειρισμένο υλικό Σε αυτό  συμπεριλαμβάνονται 450 Μ113Α2, 150 Μ577Α2 και 120 Μ901Α2 καθώς και ποσοτήτων άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων για την υποστήριξη των αρμάτων. 
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αριθμοί που αναφέρονται, θα πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναβάθμισης  του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού στο διαμέτρημα των 120mm που θα επιφέρει προοπτική διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για δεκαετίες. Το ακόμη πιο σημαντικό όμως θα είναι ότι αυτό θα γίνει με αμελητέο κόστος, ακόμη και εάν συνυπολογιστεί κόστος πιθανής γενικής ανακατασκευής ή εκσυγχρονισμού στο μέλλον. 
ΠΕΠ MLRS
Εξίσου σημαντικό πρόγραμμα είναι αυτό των ΠΕΠ MLRS για το Όπλο του  Πυροβολικού. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονται σε 36 εκτοξευτές M270, οι οποίοι θα επιτρέψουν τη συγκρότηση δύο επιπλέον Μοιρών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΜΠΕΠ). 
Φυσικά οι ελληνικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη χωρίς κόστος διάθεση των συστημάτων και την προμήθεια όχι μόνο των εκτοξευτών M270 Self-propelled Loader/Launcher (SPLL) αλλά και των υπολοίπων ερπυστριοφόρων (Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός – ΚΔΠ) M557A2 και τροχοφόρων οχημάτων (Oshkosh HEMTT M985, Oshkosh HEMTT M984 περισυλλογής, που απαιτούνται για τη συγκρότηση των μοιρών.
Καθώς τα συστήματα του τύπου βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, η ένταξη των 36 νέων μονάδων δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση, αφού υπάρχει ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό με ανάλογη τεχνική κατάρτιση για την υποστήριξη τους ώστε αυτά να τεθούν ΑΜΕΣΑ σε υπηρεσία. 
Περιττό είναι να αναφερθεί το πλεονέκτημα που προσφέρουν στο Δ ΣΣ, σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, αναβαθμίζοντας καίρια την ισχύ πυρός για την υποστήριξη μονάδων πρώτης γραμμής στον Έβρο.
UH-60 Blackhawk
Η Αεροπορία Στρατού έχει επίσης εναποθέσει τις ελπίδες της στην ενίσχυση με ελικόπτερα UH-60 Blackhawk καθώς η προμήθεια των NH-90 έχει καθυστερήσει δραματικά πέραν κάθε πρόβλεψης με άγνωστο ορίζοντα υλοποίησης. 
Στο μεταξύ το πτητικό έργο για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών παραμένει αμετάβλητο και βασίζεται στα «μουσιακά» AB-206/UH-1H Huey τα οποία είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανεπαρκή να καλύψουν οποιαδήποτε επιχείρηση αεροκίνησης μονάδων ταχείας αντίδρασης.
Το βάρος έχει πέσει στο στόλο των 15 CH-47DG Chinook τα οποία αδυνατούν φυσικά από μόνα τους να καλύψουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου στρατεύματος ενώ υποφέρουν και από περιορισμένες διαθεσιμότητες.
Η άφιξη των 60 Blackhawk θα επιτρέψει την πλήρη αντικατάσταση των παρωχημένων UH-1 επιτρέποντας επιτέλους την υλοποίηση δόγματος ταχείας αντίδρασης με αερομεταφερόμενες δυνάμεις καλύπτοντας τις ανάγκες της 71ης ΑΜ ΤΑΞ στη Νέα Σάντα του Κιλκίς αλλά και της 5ης Α/Μ ΤΑΞΠΖ στη Κρήτη. 
Οι δύο μονάδες καλύπτουν τη Θράκη-Β Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα σε περίπτωση που απαιτηθεί ταχεία ενίσχυση δυνάμεων από αέρος.
Προς τις ΗΠΑ εκκρεμεί επίσης αίτημα για δωρεάν παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου AAV7A1 για την 32 ΤΑΞΠΖΝ, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley. 
Στο μεταξύ πολύτιμος χρόνος χάνεται καθώς άλλες χώρες εμφανίζονται στο προσκήνιο διεκδικώντας το προς διάθεση υλικό για δική τους χρήση αφαιρώντας από την Ελλάδα την δυνατότητα ενίσχυσης των ΕΔ της.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαρόκου το οποίο εξασφάλισε την πώληση 200 μεταχειρισμένων αρμάτων M-1A1 SA αλλά και του Ιράκ το οποίο έγινε αποδέκτης 140 Abrams.
Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να περιμένουν άλλο καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια μαχητικής ικανότητας που επιβάλλεται να διαθέτουν προκειμένου να καλύψουν τις δεδομένες επιχειρησιακές ανάγκες για την άμυνα της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP