Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Κρίσιμη υπόθεση η παραλαβή των υποβρυχίων 214 από το ΠΝ

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για το Πολεμικό Ναυτικό με την πρωτοφανή κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η Διοίκηση Υποβρυχίων καθώς έχει παραλάβει μονάχα ένα υποβρύχιο τύπου 214, ενώ αναμένει άλλα 3 σύν 1 εκσυγχρονισμένο για να καλύψει επιτακτικές...
επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Σήμερα υπάρχει μια άτυπη κατάσταση «ομηρίας» για τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων, καθώς το σύνολο 3 πληρωμάτων που έχουν εκπαιδευτεί στα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214, αναγκάζονται να επανδρώνουν τα παλαιότερα έξι (6) εν ενεργεία τύπου 209, ώστε να εκτελούν τις αποστολές στη θάλασσα και φυσικά να παραμένουν επιχειρησιακοί.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι χάνουν σταδιακά τη διαθεσιμότητα τους στα συστήματα των νέων υποβρυχίων για τα οποία εκπαιδευτήκαν και προετοιμάστηκαν με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ανατρέποντας πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Διοίκησης Υποβρυχίων αλλά και την επένδυση που έγινε ώστε να εκπαιδεύουν για τον καλύτερο τύπο συμβατικού υποβρυχίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό κόσμο.
Ταυτόχρονα εδώ και καιρό, μεγάλος αριθμός προσωπικού της Διοίκησης Υποβρυχίων, αναγκαστικά αποσπάται από την ενεργό δράση και τοποθετείται στο κλιμάκιο φύλαξης των υποβρυχίων στα ναυπηγεία, προκαλώντας περεταίρω δυσλειτουργία στην ομαλή επάνδρωση των υποβρυχίων.
Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η απειλή του τουρκικού Ναυτικού, γιγαντώνεται σταδιακά μέχρι το 2020, με την Ελλάδα να έχει ανάγκη αξιόπιστους αποτρεπτικούς μηχανισμούς που να είναι σε θέση να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 212 «Παπανικολής» αποτελεί μια τεράστια εθνική επένδυση, η οποία αντιμετώπισε πρωτοφανή προβλήματα στην υλοποίηση της.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πρακτικά «μετέωρη» με ένα μονάχα σκάφος σε υπηρεσία και τα υπόλοιπα 3 + 1(Πιπίνος, Ματζώρος, Κατσώνης μαζί με τον Ωκεανό) να βρίσκονται εδώ και καιρό έξω από το νερό αναμένοντας την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπηγήσεως τους. 
Η τύχη τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά  όπου από το Μάιο του 2011 πρακτικά «πάγωσε» η ναυπήγηση των υποβρυχίων με τη ρήξη μεταξύ της γερμανικής πλευράς και της ιδιοκτήτριας εταιρίας των ναυπηγειών, αφήνοντας το ελληνικό δημόσιο μετέωρο και το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς υποβρύχια.
Στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων τονίζουν ότι το Ναυτικό δεν μπορεί να περιμένει άλλο διαιωνίζοντας μια κατάσταση που δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των υπερσύγχρονων υποβρυχίων, που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού, με την απειλή της Τουρκίας να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
Κάτι που δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη είναι η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία η Διοίκηση Υποβρυχίων, όχι μόνο επέλυσε με τις υποδείξεις τις όλες τις «παιδικές ασθένειες» του νέου τύπου, αλλά κατέστησε αξιόμαχο σε χρόνο ρεκόρ το καλύτερο υποβρύχιο που διαθέτει σήμερα ναυτική δύναμη στο ΝΑΤΟ.
Το S-120 “Παπανικολής» είναι αυτή τη στιγμή ετοιμοπόλεμο από κάθε άποψη με τον υφιστάμενο οπλισμό του και θεωρείται όπως είναι φυσικό η Νο1 απειλή για το Τουρκικό Ναυτικό.
Μαζί με τα υπόλοιπα υποβρύχια τύπου 209 του ΠΝ, είναι σε θέση να ασκήσουν ναυτικό έλεγχο και πλήρη αποτροπή ενώ σε περίοδο επιχειρήσεων μπορούν να επιφέρουν δυσανάλογα μεγάλα - σε σχέση με το μέγεθος τους - πλήγματα σε εχθρικές μονάδες επιφανείας, επηρεάζοντας καθοριστικά την έκβαση των επιχειρήσεων.
Η απειλή της Τουρκίας που αναδεικνύεται σε περιφερειακή ναυτική δύναμη, έχουν οδηγήσει το ΠΝ να αναθέσει στο Όπλο των υποβρυχίων την πιο σημαντική επιχειρησιακή αποστολή. Τα υποβρύχια είναι εκείνα που θα πρέπει να φτάσουν πρώτα και αθόρυβα στην περιοχή που απειλούνται τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Κατά συνέπεια τα υποβρύχια συγκροτούν το «μακρύ χέρι» της εθνικής στρατηγικής που μπορεί και μόνο με την παρουσία του στο Αιγαίο να αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδιασμών της Άγκυρας.
Η απαίτηση λοιπόν για ένταξη το συντομότερο δυνατόν και των υπολοίπων υποβρυχίων τύπου 214 και η επέκταση του προγράμματος για 2 επιπλέον υποβρύχια της κλάσης, αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας που σχετίζεται άμεσα οχι μόνο με το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά κυρίως με την εθνική ασφάλεια της χώρας, απέναντι στην απειλή ολοκληρωτικής κυριαρχίας του τουρκικού Ναυτικού σε λίγα χρόνια στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP