Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Στον ''αέρα'' 800 ναυτικοί σε ρυμουλκά

Στον «αέρα» βρίσκονται περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας ναυτικών σε ρυμουλκά και μεγάλος αριθμός υπαλλήλων γραφείων τεσσάρων κοινοπραξιών ρυμουλκών, που οδηγούνται σε αφανισμό από μια αιφνιδιαστική απόφαση- τελεσίγραφο των ΕΛ.ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, τα... ΕΛΠΕ ζητάνε, ξαφνικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013, τα ναυαγοσωστικά, που εξυπηρετούν τα πλοία στις εγκαταστάσεις τους στην Θεσσαλονίκη να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι «πόρτες» των εγκαταστάσεων για το 90% των ελληνικών ρυμουλκών και να δημιουργείται ένα μονοπωλιακό καθεστώς για τα ρυμουλκά της Κοινοπραξίας Βερνίκου- Ζούρου!.

Το εκπληκτικό είναι ότι με τον Κανονισμό, που τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να τεθεί σε εφαρμογή αποκτούν το δικαίωμα να περνάνε από «ψιλό κόσκινο» ακόμα και τα πληρώματα των ρυμουλκών με διαδικασίες, πολύ κοντινές στο… φακέλωμα.

Μάλιστα, αντιπρόσωπος των ΕΛΠΕ (!) θα κάνει έλεγχο της πιστοποίησης του πληρώματος….

«Τα πιστοποιητικά του κάθε ρυμουλκού, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τα χαρακτηριστικά του, η εμπειρία του κυβερνήτη, η λίστα πληρώματος και κάθε αλλαγή των παραπάνω θα πρέπει να κοινοποιούνται στα ΕΛΠΕ.
Επίσης θα ελέγχεται η γενική κατάσταση του ρυμουλκού, των κανονιών και του κυκλώματος πυρόσβεσης και η γενική εικόνα του πληρώματος όποτε κρίνεται αναγκαίο. (…) Επισημαίνεται δε ότι όποτε κρίνεται αναγκαίο θα γίνεται τακτικός έλεγχος και πιστοποίησης της επάρκειας των ρυμουλκών/ πληρώματος από αντιπρόσωπο των Ελληνικών Πετρελαίων», αναφέρει, χαρακτηριστικά, η εξοργιστική ρύθμιση.

Ήδη, τα πληρώματα ρυμουλκών 4 κοινοπραξιών (Μεγαλόχαρη Θεσσαλονίκης και Πειραιά, Gigilinis και Λυμπουσάκης) έχουν ζητήσει εγγράφως από την Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανακληθούν οι προδιαγραφές, που θέτουν τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Κύκλοι της αγοράς έλεγαν ότι τα ΕΛΠΕ προχωράνε σε αυτές τις απαιτήσεις, με πρόσχημα την ασφάλεια, επιδιώκοντας να λειτουργήσουν ταυτόχρονα του αγωγούς πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης, που δεν επιτρέπεται σήμερα λόγω περιβαλλοντικού κινδύνου για τον Θερμαϊκό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρώτο αίτημα για αλλαγή των όρων περί μη ταυτόχρονης λειτουργίας των αγωγών και των όρων μη ταυτόχρονης φορτοεκφόρτωσης από τα δεξαμενόπλοια τέθηκε τον Ιανουάριο του 2012 αλλά ο τότε λιμενάρχης Θεσσαλονίκης πρότεινε την απόρριψή του τονίζοντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα στη γραπτή απάντησή του ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα αυξήσει τους κινδύνους ατυχήματος με πιθανές απροσδιόριστες συνέπειες και στο θαλάσσιο περιβάλλον.


•Μετά την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και την ανάληψη της διακυβέρνησης από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά η ΕΛΠΕ επανήλθε, με νέο αίτημα, τον Αύγουστο του 2012.


Στο μεταξύ άλλαξε και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος εμφανίζεται να «αδειάζει» τον προκάτοχό του και μόλις 3 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Νοέμβριο, χωρίς να λάβει υπόψη του την γραπτώς εκφρασθείσα θέση του προηγούμενου λιμενάρχη εισηγείται στο Αρχηγείο ΛΣ να γίνει δεκτή η τροποποίηση, που προτείνουν τα ΕΛΠ, με ορισμένες παρατηρήσεις προφανώς διαβλέποντας τους κινδύνους που υπάρχουν.

Ωστόσο, εάν γίνει δεκτό αυτό και προχωρήσει η τροποποίηση του Κανονισμού τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη την Ελλάδα μόνο 6 ρυμουλκά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Τα 5 διαχειρίζεται η Κοινοπραξία Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Θεσσαλονίκης Βερνίκος Ζούρος ενώ το έκτο ρυμουλκό ανήκει στην εταιρεία «Καραπιπέρης»

Όλα τα άλλα οδηγούνται σε οικονομικό «στραγγαλισμό» με άμεσο κίνδυνο για 700- 800 θέσεις εργασίας ναυτεργατών και μεγάλο αριθμό υπαλλήλων γραφείων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP