Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΝΟ: Από τις επιδοτήσεις και τις κρατικές ενισχύσεις μετά το Τσέρνομπίλ, στο άρθρο 99

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος της,αφού κατέθεσε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 και παράλληλα κατέθεσε και αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές.   Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός, έπειτα...
από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ΑΓΝΟ αντιμετώπιζε σημαντικότατα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν καν χτυπήσει η
οικονομική κρίση την Ελλάδα η γαλακτοβιομηχανία εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα ήταν να χαθεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς με δραματικές συνέπειες στην εταιρεία, αφού οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση.
Τα πρώτα βήματα της ΑΓΝΟ
Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 γνώρισε μεγάλες δόξες. Ενα υπερσύγχρονο εργοστάσιο το οποίο διέθετε στις εγκαταστάσεις του μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προμήθευε την αγορά με γάλα 100% ελληνικό σε συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.
Σήμερα, εφοδιασμένη με την πολύτιμη πείρα και τεχνογνωσία των 50 και πλέον ετών της και εξοπλισμένη με ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο και μηχανολογικό εξοπλισμό της πιο νέας τεχνολογίας, η ΑΓΝΟ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Προσφέρει στην ελληνική αγορά απολαυστικό και ολόφρεσκο γάλα, σε ειδικά μελετημένη συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.   Όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της το γάλα ΑΓΝΟ είναι 100% φρέσκο, ελληνικό και προέρχεται αποκλειστικά από επιλεγμένα και ελεγχόμενα αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Η κτηνοτροφική μονάδα κάθε παραγωγού είναι εξοπλισμένη από την ΑΓΝΟ με αυτόψυκτη δεξαμενή (παγολεκάνη), όπου τοποθετείται το γάλα αμέσως μετά την άμελξη. Στην συνέχεια συλλέγεται από τα βυτία γάλακτος της εταιρίας, τα οποία διαθέτουν αυτόματο σύστημα συλλογής, δειγματοληψίας και καταγραφής του γάλακτος και μεταφέρεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Εκεί το γάλα ελέγχεται, παστεριώνεται, ομογενοποιείται και συσκευάζεται κάτω από την συνεχή και άγρυπνη παρακολούθηση του άριστα εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας.   Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε ημέρας αρχίζει η διανομή του φρέσκου γάλακτος ΑΓΝΟ με τον στόλο των ψυγείων αυτοκινήτων της εταιρίας στα σημεία πώλησης, ώστε να φτάσει ολόφρεσκο στον καταναλωτή με το ξημέρωμα της νέας ημέρας.
Η ΑΓΝΟ, οι επιδοτήσεις και το Τσερνομπίλ
Το 1995 ελληνικές ανταγωνίστριες εταιρείες, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ. Την ίδια χρονιά ο ΣΕΒΓΑΠ (Συνεταιρισμός ελληνικών Βιομηχανιών Αγροτικών Προϊόντων) προβαίνει σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση των ελληνικών αρχών να επιχορηγήσουν με ποσό ανάλογο των χρεών της την «ΑΓΝΟ» μέσω της ΑΤΕ, εξοφλώντας μέρος ή το σύνολο των χρεών της από δάνεια, που ανέρχονταν περίπου στο ποσό των 13 δισ. δραχμών, αφού με αυτόν τον τρόπο η ΑΓΝΟ πιθανά επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον τα έσοδα από επιχορηγήσεις, δεν παρουσιάσθηκαν ως κέρδη.
Την ίδια στιγμή ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με την ενίσχυση της «ΑΓΝΟ» για ζημιές από το πυρηνικό ατύχημα Τσέρνομπιλ, με τον ΣΕΒΓΑΠ να υποστηρίζει ότι, η ενίσχυση δεν δικαιολογείται διότι και η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να προμηθεύει με νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα την αγορά, άρα δεν κατέστρεψε 19.000 τόνους γάλακτος. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Υπενθυμίζεται πως μετά το πυρηνικό ατύχημα οι εταιρείες που κατέστρεφαν προϊόντα που είχαν μολυνθεί, έπαιρναν ειδικές κρατικές ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στις ζημιές.   Μετά από όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει την Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1997 για την πρόθεσή της να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς την «ΑΓΝΟ]. Ετσι το Μάη του 1998, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώσει λεπτομερώς για την κοινωνική και παρεμβατική πολιτική που ακολουθεί στον γεωργικό τομέα, καθώς και για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΓΝΟ έχει ξεκινήσει.
Η ΑΓΝΟ στα χέρια ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε
Το 1999 η ΑΤΕ ορίζεται εκκαθαριστής της «Ε.Α.Σ.Θ. ΑΓΝΟ ΣΥΝΠΕ» και η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ λειτουργεί. Το Μάρτη του 2000 τίθεται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΤΕ η οποία «μεταβιβάζει» το 99,9% της εταιρείας στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (του Ομίλου ΑΤΕ) με τον όρο να εξασφαλισθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς.   Τελικά τον Ιούνιο του 2003 προκηρύσσεται τρίτος διαγωνισμός από την ΑΤΕ και την ΑΤΕ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και ενώ οι πρώτες προσφορές κυμαίνονται περίπου στα 45 εκατ. ευρώ , η «ΑΓΝΟ ΑΕ» αγοράζεται από την εταιρεία «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP