Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η «El Pais» αναζητεί τα αίτια γύρω από τις λεηλασίες στην Αργεντινή

«Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς μπορεί η Ισπανία να ζήσει με ανεργία 25%, αλλά στην Αργεντινή η συνήθης ερώτηση είναι πώς μπορεί κάποιος να ζήσει με ετήσιο πληθωρισμό 23%» γράφει η «El Pais», προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση στα αίτια των λεηλασιών τις τελευταίες ημέρες στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρσνερ - παρά τον πληθωρισμό (σ.σ.: τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορείται ότι... εμφανίζει χαμηλότερο) - επανεξελέγη με 54%, απογοητεύοντας τους απανταχού οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού. «Η Φερνάντεζ έδωσε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, όμως η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του πληθωρισμού δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην καθημερινότητα» αναφέρει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και η Εκκλησία πιστεύουν ότι πίσω από τους βανδαλισμούς σε καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι, όμως, ο πληθωρισμός που πιθανώς άναψε το φιτίλι για τις λεηλασίες την περασμένη εβδομάδα σε 40 πόλεις στην Αργεντινή; Λεηλασίες που άφησαν πίσω τους τρεις νεκρούς, πάνω από 500 συλλήψεις και 292 σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λεηλατημένα. Η κατάσταση στην Αργεντινή έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ 2001 και 2002. Η φτώχεια μειώθηκε από 57% το 2002 σε 22% το 2011, σύμφωνα με το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής, όμως ο Αγκουστίν Σάλβια, καθηγητής του πανεπιστημίου, είναι απαισιόδοξος για τη νέα χρονιά. «Η φτώχεια και η έλλειψη στέγης έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και, ενώ είναι αλήθεια ότι η αύξηση του επιδόματος τέκνου βοήθησε τους ανέργους με παιδιά κάτω των 18 ετών, δεν θα αντισταθμίσει την πτώση στην αγορά εργασίας» υποστηρίζει. Η ανεργία αυξήθηκε από 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2011 σε 7,6% κατά την ίδια περίοδο του 2012.

Μέχρι το 2011, η φτώχεια μειώθηκε, παρά τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 10% ετησίως από το 2007, καθώς τα εισοδήματα αυξήθηκαν περισσότερο από τις τιμές. Έτσι, ο πληθωρισμός ήταν ανεκτός. Η ισχυρή δύναμη των συνδικάτων και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέβασαν τους μισθούς. Αλλά το 2012 οι αυξήσεις και η άνοδος του πληθωρισμού ήρθαν πολύ κοντά και εργαζόμενοι, όπως δάσκαλοι και υπάλληλοι, είδαν την αγοραστική τους δύναμη να παραπαίει. Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών είναι η αιτία των λεηλασιών στα καταστήματα την περασμένη εβδομάδα. «Στην Αργεντινή, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στη συλλογική συνείδηση το 2001 και το 2002, που οι άνθρωποι ανέχονται μάλλον τον πληθωρισμό, όταν υπάρχει χαμηλή ανεργία και καλύτερη κατανομή του εισοδήματος» λέει ο Ντιέγκο Κοάτζ, οικονομολόγος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ανάπτυξη των Κεφαλαίων στο Μπουένος Άιρες.

Η Φερνάντεζ, από την πλευρά της, έχει αρχίσει έναν διάλογο με τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές και οι μισθοί το 2013. Το αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να προχωρήσει η κίνησή της αυτή εξαρτάται καθαρά από το αν η Φερνάντεζ θα εξασφαλίσει για το σχέδιό της την έγκριση των 3 από τα 5 σωματεία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP