Από το βάθρο στο βάραθρο - Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες στην ανεργία
Πριν από λίγους μήνες, η χώρα μας παρακολούθησε γεμάτη
υπερηφάνεια τους δύο νεαρούς από τα Γιάννενα να καταλαμβάνουν την 4η
θέση στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Σήμερα ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος
Τζιάλλας, ζουν ξεχασμένοι από την Πολιτεία και πήραν τη μεγάλη απόφαση
να
εγκαταλείψουν τον πρωταθλητισμό και να ψάξουν...για δουλειά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά, οι δύο νεαροί που στο παρελθόν κατέκτησαν δεκάδες χρυσά μετάλλια, πρωτιές και διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, πλέον εκφράζουν την πικρία τους για την πολιτεία που όταν έσβησαν οι προβολείς τους γύρισε την πλάτη.
Σε ηλικία 25 και 26 ετών, ιδανική για τους πρωταθλητές κωπηλασίας, ο Γιώργος και ο Γιάννης εγκαταλείπουν τον πρωταθλητισμό, γιατί πρέπει να ψάξουν για δουλειά και να επιβιώσουν, αφού έχουν πλέον περάσει οι εποχές που η Ελλάδα εξασφάλιζε στα «χρυσά» παιδιά της μία θέση στο Δημόσιο όταν εγκατέλειπαν τον αθλητισμό.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Γιώργος αναφέρει ότι το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες να σπουδάσουν σε όποια σχολή θέλουν στο Πανεπιστήμιο, όμως για τους αθλητές της κωπηλασίας που αγωνίζονται μέχρι τα 30 τους, αυτό δεν έχει κανένα όφελος.
Στην ίδια μοίρα με το Γιώργο και το Γιάννη βρίσκονται και άλλοι οκτώ πρωταθλητές κωπηλασίας που πλέον δηλώνουν άνεργοι Ολυμπιονίκες, αφού η συνεχείς προπονήσεις και οι αγώνες δε τους άφηναν χρόνο για δουλειά.
Την πικρία του από τη στάση της κυβέρνησης εκφράζει ο Γιώργος Τζιάλλας: «Αν είχα τη δυνατότητα να συναντήσω τον Αντώνη Σαμαρά θα ήθελα να τον ρωτήσω εκ μέρους όλων των συναθλητών μου... Γιατί;», ενώ απογοητευμένος και σε αδιέξοδο νιώθει και ο Γιάννης Τσίλης, ο οποίος όμως δε χάνει το κουράγιο του: «Αποχωρώ από τον πρωταθλητισμό με καθαρή συνείδηση. Έδωσα πολλά κομμάτια της ψυχής μου, ανταμείφθηκα βλέποντας την ελληνική σημαία ψηλά και ακούγοντας τον εθνικό μας ύμνο στις πιο σημαντικές διοργανώσεις του κόσμου. Μακάρι να αλλάξει κάτι και η Πολιτεία να είναι σε θέση να εξασφαλίσει το μέλλον της προσπάθειάς μας και την προσπάθεια του κάθε πρωταθλητή.»
Ξεχνώντας τα αρχαιοελληνικά ιδανικά, η πολιτεία είναι πλέον απούσα για τους Ολυμπιονίκες της και κινδυνεύει να χάσει μεγάλους αθλητές αν το υπουργείο Παιδείας δεν επανεξετάσει το νέο αθλητικό νόμο δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για την προσπάθεια των παιδιών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου