Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω… κρίσης

Επενδυτικός Αττίλας στην Ελλάδα. Ρίχνουν χρήμα οι Τούρκοι λόγω... κρίσηςΝέες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η Ελληνοτουρκική προσπάθεια οικονομικής προσέγγισης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της διαρκούς επιδεινούμενης διαπραγματευτικής μας ισχύος.
Κάτι που...
ξεκίνησε με θετικούς προς την ελληνική πλευρά οιωνούς και όρους στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και με την επιθετική εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 2006, καταλήγει σε μπούμερανγκ. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι αν και αρχικά φάνηκαν να μας αφήνουν «χώρο» προς τη δική τους πλευρά υποδεχόμενοι τα εθνικά μας κεφάλαια κυρίως στους κλάδους της τραπεζικής, του εμπορίου και της τεχνολογίας, σε μια επενδυτική αντεπίθεση πιάνουν πλέον καίριες θέσεις στην εγχώρια επιχειρηματική μας ζωή αξιοποιώντας την κρίση.
Επιβεβαιώσεις;
Η πρόθεση της τουρκικής Ziraat Bank, η οποία... σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια γραμμή δανεισμού προς Έλληνες γεωργούς, ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, σε ένα σχέδιο που υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Hurriyet, γεωργοί και επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την τρέχουσα έλλειψη δανεισμού στη χώρα, η οποία έχει επηρεαστεί ισχυρά από την κρίση. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, τα δύο υποκαταστήματα της Ziraat στην περιοχή θα ξεκινήσουν τη χορήγηση δανείων σε γεωργούς που το έχουν ανάγκη, ενώ δάνεια θα μπορούν να λάβουν και επιχειρηματίες.
Η Ziraat επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιραστεί το project με μια ελληνική τράπεζα, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την «ευαγή» δράση της τουρκικής ZIRAAT Bank η οποία μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ενίσχυσε τη διάθεση αγορών εδαφών (οικοπέδων και καλλιεργούμενων εκτάσεων – χωραφιών) από την πλευρά των μουσουλμάνων της Θράκης. Η ενίσχυση αυτή γίνεται – όπως καταγγέλλεται – μέσω μίας υπόγειας πριμοδότησης ή και καταβολής του πλήρους μισθώματος της αγοραπωλησίας. Αυτές οι «οικονομικές βοήθειες» δίνονται αναλόγως του βαθμού πίστης προς την Τουρκία του εκάστοτε ενδιαφερόμενου μουσουλμάνου, αλλά πάντοτε με υποθήκη του αντικειμένου της αγοράς (οικόπεδο ή χωράφι) προς την τουρκική τράπεζα Ziraat.
Άλλες business
Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της LAMDA Development SA και της εταιρείας D-MarineInvestments Holding B.V. του Ομίλου DOĞUŞ. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην υλοποίηση στρατηγικής συμμαχίας μέσω της δημιουργίας κοινής εταιρίας όπου θα κατέχουν η καθεμία 50% η οποία καταρχήν θα επενδύσει σε τουριστικές μαρίνες. Όμως αυτή είναι μια μόνο κίνηση. Να θυμίσουμε τις πιο τελευταίες που είναι μια σειρά επενδύσεων που μελετούν οι Turkish Airlines, Koc Group και άλλες κραταιές, καπιταλιστικές τουρκικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει κι άλλη κινητικότητα από τουρκικές επιχειρηματικές μονάδες πάλι προς την κατεύθυνση εξαγοράς κι άλλων ελληνικών μαρίνων.
Σε ό,τι αφορά τη LAMDA Development η DOĞUŞ θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Της Μαρίνα Φλοίσβος, καταβάλλοντας το ισόποσο σε μετρητά και δίνοντας μεγάλη ανάσα ρευστότητας και μια σειρά πλεονεκτημάτων στον ελληνικό όμιλο. Είναι μια συμφωνία που προσωπικά επιμελήθηκε ο άριστος γνώστης τέτοιων deals Οδυσσέας Αθανασίου, ένας άνθρωπος που δημιούργησε τη συμφωνία με την καναδική Halifax, με το IBC και τώρα με τους Τούρκους. Ο Όμιλος Εταιρειών DOĞUŞ, που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών. O Όμιλος δραστηριοποιείται σε μια ευρεία κλίμακα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η οποία συμπεριλαμβάνει τους τομείς τουρισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτοκινήτων, κατασκευών, ΜΜΕ, και ενέργειας. Το νέο κοινό σχήμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες ελληνικές μαρίνες προφανώς σε αυτές της Λευκάδας, της Κέρκυρας και της ΖΕΑΣ από όπου αποεπενδύει ο κ. Κυριακούλης.
Ποιες άλλες όμως είναι οι τουρκικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για Ελλάδα; Σε μια πρώτη καταγραφή έρχεται να παρουσιάσει τις άγνωστες πτυχές μιας σειράς συμφωνιών κι επιθετικών επενδυτικών ενεργειών που ήδη έχουν γίνει από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης και κορυφαίων ομίλων της, οι οποίοι βλέποντας την πτώση της χώρας μας σπεύδουν να επενδύσουν στο κουφάρι της.
Ήδη, η Turkish Airlines λόγω των χαμηλών τιμών της έχει κατορθώσει να κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς στις πτήσεις για την Κωνσταντινούπολη ενώ μέσα στην τρέχουσα περίοδο ετοιμάζει αύξηση κατά 15%-20% των δρομολογίων της. Παράλληλα η εταιρεία άνοιξε ένα ευρύ πρόγραμμα σύνδεσης μέσω Κωνσταντινούπολης της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, εκμεταλλευόμενη το κενό μετά την πτώση της Ολυμπιακής. Ταυτόχρονα, δύο μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι με έδρα το Μαρμαρά μελετούν τις αγορές προβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων στο Αιγαίο, με την πρώτη να βρίσκεται στην Κω και τη δεύτερη στη Χίο ενώ ανάλογο ενδιαφέρον δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και για άλλες περιοχές της χώρας καθώς ο ελληνικός τουρισμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία.Την ίδια στιγμή όμως κι άλλες επώνυμες τουρκικές φίρμες επενδύουν στη χώρα μας θεωρώντας πως τώρα είναι η χρυσή τους ευκαιρία. Η εταιρεία Mavi Jeans με παρουσία 20 ετών και πωλήσεις 10 εκατομμυρίων τζιν παντελονιών σε περισσότερα από 4.500 μαγαζιά και 50 χώρες έκανε την εμφάνισή της, όπως και οι Inci, Koton και Ipekyol. Η GIZIA δεν είχε την πορεία που όλοι θα περίμεναν παρά τα πολύ ποιοτικά της ενδύματα και έτσι έκλεισε πρόσφατα τα μαγαζιά της. Όμως οι Τούρκοι είναι επίμονοι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στην τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 250 επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.
Μάλιστα τα πρώτα deals είναι προ των πυλών όπως αυτό μεταξύ του businessman Γιαβούζ Ισκεντέρογλου, με τον έλληνα επιχειρηματία στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης κ. Θανάση Πριόβολο για το άνοιγμα των ομώνυμων εστιατορίων του στη χώρα μας. Ο Τούρκος «κεμπαμπτζής» μάλιστα θα φέρνει πρώτες ύλες και θα ανταγωνιστεί στα ίσια το ελληνικό σουβλάκι. Μια ακόμη τουρκική αλυσίδα που έρχεται να σώσει την παραπαίουσα οικονομία μας είναι και η «Simit Sarayi» που ήδη προχώρησε στην ενοικίαση χώρου στην περιοχή της Ομόνοιας. Μάλιστα ο κ. Χαλούκ Οκουτούρ, ο οποίος χαρακτηρίζεται στη χώρα του «ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΜcDonalds», θεωρεί πως η Ελλάδα είναι το νέο Ελντοράντο για τον ίδιο και σκοπεύει να ανοίξει τουλάχιστον 50 μαγαζιά στη χώρα μας αρχής γεννομένης από τη Θεσσαλονίκη. Επενδύσεις στην Κρήτη επιθυμούν να κάνουν όμως και μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις ενώ βασικό μέλημά τους είναι, σε πρώτη φάση, να “ριχτούν” στον τομέα του τσιμέντου. Και όχι, βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την κατασκευή βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου, αλλά για σταθμό εφοδιασμού της Κρήτης, με τσιμέντο δικής τους παραγωγής, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχουν οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες. Διάχυτη λοιπόν είναι η πεποίθηση στην αγορά ετοίμου σκυροδέματος της Κρήτης ότι, σύντομα, θα προωθηθούν επενδύσεις για σταθμούς υποδοχής, αποθήκευσης και διακίνησης τσιμέντου” στο νησί και ότι στόχος συγκεκριμένων τουρκικών τσιμεντοβιομηχανιών είναι να κατακλύσουν την τοπική αγορά με τουρκικό τσιμέντο.
Παράλληλα Τούρκοι εξαγόρασαν πριν ενάμιση χρόνο την Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ. Η εταιρεία πωλήθηκε στον τουρκικό όμιλο Pak Holding. Να μην ξεχνάμε τέλος και την αλυσίδα τουρκικού επίπλου Istykbal που διαθέτει κατάστημα στη λεωφόρο Κηφισού όχι πάντως με θετικά αποτελέσματα.
Η επιχειρηματική νεο-ελίτ της Τουρκίας λοιπόν είναι εδώ. Άξονα των εμπορικών και επενδυτικών επιδιώξεων της Τουρκίας θα αποτελέσουν ο τουρισμός, η ενέργεια (με φόντο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και τους νέους αγωγούς), τον τραπεζικό τομέα (για τον οποίο οι Τούρκοι τραπεζίτες θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αντιστραφεί η ελληνική διείσδυση), αλλά επίσης, χωρίς συγκεκριμένους ακόμη στόχους, οι κατασκευές και το εμπόριο.Στο πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα εκπροσωπείται η εταιρεία πετροχημικών Petkim από τον διευθύνοντα σύμβουλο Κενάν Γιαβούζ και τον πρόεδρο Ερντάλ Άκσοϊ. Επίσης ο μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος – με πολυσχιδείς δραστηριότητες Erdem Ηolding από τον πρόεδρό της Τσεϊνέλ Αμπιντίν Έρντεμ. Ενώ από τον τραπεζικό τομέα έρχονται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο αντιπρόεδρος της Finansbank. Ακόμη ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Tekfen η ο εκπρόσωπος της Τουρκοαμερικανικής Ένωσης Ουγκούρ Τερζίογλου.
Πηγή:  Παραπολιτικά
fpress.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP