Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Με καθυστέρηση...5 ετών(!) οι έρευνες για τους υδρογονάθρακες

Πέντε χρόνια πριν, δηλαδή από το 2007 θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εάν γινόταν δεκτό το αίτημα νορβηγικής εταιρείας σεισμογραφικών ερευνών και είχε...
προχωρήσει η διαδικασία, η οποία δεν απαιτούσε την παραμικρή επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο.

Λογικά εάν οι έρευνες αυτές είχαν ξεκινήσει εγκαίρως,και είχαν καρποφορήσει, η Ελλάδα δεν θα είχε χρειαστεί να μπει στην περιπέτεια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", τον περασμένο Σεπτέμβιο, η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) επιλέχθηκε κατά τη διαδικασία για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στην Ελλάδα, με σεισμικές ερευνητικές εργασίες, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στον διεθνή διαγωνισμό που προηγήθηκε, ενδιαφέρον επέδειξαν οκτώ εταιρείες, από τις οποίες τέσσερις έφτασαν στο τελικό στάδιο πριν από την τελική επιλογή. Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων (TGS Nopec, PGS και Spectrum) και μία αμερικανικών (ION με έδρα το Χιούστον).

Η εφημερίδα αποκαλύπτει την Κυριακή την επιστολή που είχε στείλει από τον Μάιο του 2007 η νορβηγική TGS, που ειδικεύεται στην λήψη και παροχή γεωλογικών δεδομένων και τη λήψη και παροχή γεωλογικών δεδομένων για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με την οποία ζητούσε την άδεια να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δημοσίου.

Για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, η επιστολή έμεινε αναπάντητη και σήμερα αγνοείται η τύχη της.

Δύο χρόνια μετά, η TGS Nopec επανήλθε με νέα επιστολή προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, επαναφέροντας το αίτημα κι ενημερώνοντας ταυτόχρονα, πως εκπρόσωποί της είχαν έρθει σε επαφή με το ιδιαίτερο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το οποίο τους παρέπεμψε με τη σειρά του στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και σημερινό υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.
Ο κ. Μουσουρούλης απάντησε στο αίτημα της εταιρείας για κατ'ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της. Παρά το ενδιαφέρον από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, σεισμογραφικές έρευνες δεν ξεκίνησαν ούτε το 2008 αλλά ούτε και το 2011, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, παραδέχθηκε στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, πως στα επίσημα αρχεία του υπουργείου δεν υπήρχε η αρχική επιστολή της εταιρείας.
Άνθρακες το θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Η εφημερίδα επικοινώνησε με συνεργάτες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, οι οποίοι επισήμαναν πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το2007 η πρόταση της TGS, λόγω ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, που τελικά παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 2009.

Οι έρευνες της PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν την περαιτέρω έρευνα και την εξόρυξη των κοιτασμάτων στον Πατραϊκό Κόλπο, το Δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
nooz

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP