Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο τυπογραφείο ΦΗΜΗ-ΠΑΚ

το είδαμε εδώ 

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο τυπογραφείο-συσκευαστήριο ΦΗΜΗ-ΠΑΚ, στα Σπάτα.


Νεκρός είναι ο Ανδρέας Μάνεσης, 45 ετών, πατέρας 3 παιδιών, ο οποίος αν και είχε άδεια βοηθού, είχε αναγκαστεί να δουλεύει ως χειριστής κλαρκ.
Ο εργάτης έχασε τη ζωή του, όταν, λόγω πλήρους απουσίας...
μέτρων ασφάλειας, το κλαρκ που οδηγούσε πάνω σε ράμπα φόρτωσης-εκφόρτωσης φορτηγών ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε. Να σημειωθεί ότι στη ράμπα δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα, ενώ το κλαρκ δε διέθετε ζώνη ασφαλείας. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλουν η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων τονίζει:
«Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας "FIMI PACK", ιδιοκτησίας Παναγιωτόπουλου.

Σήμερα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο συνάδελφος Μάνεσης Αντρέας, πατέρας τριών παιδιών, χειριστής Κλαρκ με άδεια βοηθού, που εργαζόταν για 10 χρόνια στην επιχείρηση, σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε το Κλαρκ το οποίο χειριζόταν.

Αιτία του ατυχήματος ήταν η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας αφού η ράμπα φόρτωσης-εκφόρτωσης των φορτηγών δεν είχε προστατευτικά κάγκελα και παράλληλα το κλαρκ δεν είχε ζώνες ασφαλείας (οι οποίες θα έσωναν τη ζωή του συναδέλφου συγκρατώντας τον στη θέση του, ακόμα και αν το κλαρκ έπεφτε στο πλάι). Να σημειωθεί πως στα μέσα πρώτων βοηθειών της εταιρείας δεν υπήρχε απινιδωτής και πως ο συνάδελφος έμεινε χωρίς σφυγμό και αναπνοή για 30 λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν δυόμισι μήνες περίπου, η Επιθεώρηση Εργασίας είχε κάνει έλεγχο για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρεία, χωρίς να επισημάνει καμία παράλειψη/παρατήρηση (απ' όσο έχει δυνατότητα το Σωματείο να γνωρίζει) για το συγκεκριμένο σημείο της παραγωγής (φόρτωση-εκφόρτωση) ούτε για τις ζώνες ασφαλείας του κλαρκ.

Αυτό είναι το "ευχαριστώ" της εταιρείας στον συνάδελφο Αντρέα και την οικογένειά του, που παρά την απόλυση της συζύγου του από την εταιρεία πριν λίγα χρόνια, δούλευε για 6,5 μήνες απλήρωτος (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του).

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή».

  Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP