Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

"Βράζει" η Ινδία μετά τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας- Αστυνομικοί σκότωσαν δημοσιογράφο

Οργή στην Ινδία όπου απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί. Δημοσιογράφος τηλεοπτικού δελτίου σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών σε διαδήλωση στη πόλη Ιμφάλ.
Ένας δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού σήμερα, στη βορειοανατολική Ινδία, όταν οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τον μαζικό βιασμό φοιτήτριας.   Ο 36χρονος δημοσιογράφος...
εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Ντοορντασχάν και
βρήκε τον θάνατο στην πόλη Ιμφάλ, πρωτεύουσα του Κρατιδίου Μανιπούρ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Α. Σίνγκχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.   Την ίδια ώρα στο Νέο Δελχί οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στο κέντρο μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στη διάρκεια της μεγαλύτερης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το μαζικό βιασμό φοιτήτριας μέσα σε λεωφορείο πριν από μια εβδομάδα, ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα.
Οι περιοχές κοντά στο κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο έχουν αποκλειστεί για να μην επιτραπεί η πρόσβαση των διαδηλωτών.   Ο υπουργός Εσωτερικών Σούσιλ Κουμάρ Σίντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει την Ινδία χώρα πιο ασφαλή για τις γυναίκες και εξετάζει την επιβολή μιας αυστηρότερης τιμωρίας για ειδικές περιπτώσεις βιασμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητά τη θανατική ποινή.
Χιλιάδες οργισμένοι κάτοικοι του Νέου Δελχί, μεταξύ τους πολλοί φοιτητές, είχαν συγκεντρωθεί χθες μπροστά από την Πύλη της Ινδίας, το εμβληματικό μνημείο της πόλης, ζητώντας περισσότερη ασφάλεια για τις γυναίκες και την εσχάτη των ποινών για αυτούς που επιτέθηκαν και κακοποίησαν τη νεαρή μέσα σε λεωφορείο τραυματίζοντάς της βαρύτατα την περασμένη Κυριακή.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "σταματήστε αυτή την αχρειότητα", "κρεμάστε τους τώρα" και κατευθύνονταν σε κτίρια όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και στο προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Ξέσπασαν ταραχές, διαδηλωτές έριχναν πέτρες στην αστυνομία, είκοσι φοιτητές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.   Η 23χρονη φοιτήτρια κινησιοθεραπείας έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από έξι άνδρες ενώ επέβαινε στο λεωφορείο, πριν οι δράστες τη χτυπήσουν με σιδερένιες ράβδους και την πετάξουν από το λεωφορείο μαζί με τον νεαρό που τη συνόδευε, τον οποίο επίσης ξυλοκόπησαν.
Νοσηλεύεται με σοβαρά εσωτερικά τραύματα σε μονάδα εντατικής θεραπείας και από αργά χθες άρχισε να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον Μπ. Ατάνι, τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου Σαφνταρτζούνγκ.
Η αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι το θύμα εξετάστηκε από ανακριτές ενώ νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και "με γενναιότητα περιέγραψε την επίθεση".   Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, όπου η δικαιοσύνη δεν τιμωρεί όπως οφείλει τους δράστες βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων
Οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών εκτιμούν ότι ο μισογυνισμός εξακολουθεί να βασιλεύει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και ότι η Ινδία καθυστερεί να λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων και των βιασμών, των οποίων ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2008.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP