Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Forbes: Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του 2012

Πρώτος στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη για τρίτη χρόνια βρίσκεται ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Χελού, ενώ στον εν λόγω κατάλογο υπάρχουν μόνο τρεις Έλληνες. Ο Χελού ήρθε πρώτος με 69 δισεκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Μπιλ Γκέιτς με 61 δις και στην τρίτη ο Γουόρεν... Μπάφετ με 44 δισ. δολάρια.

Την Ελλάδα «εκπροσωπούν» τρεις επιχειρηματίες. Πρώτο στη λίστα στη θέση 418 και με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια συναντούμε τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, το κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στο εμπόριο πρώτων υλών. Ο σχετικά άγνωστος Έλληνας κροίσος εμφανίζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη λίστα και αφήνει αρκετά πίσω τους «συνήθεις υπόπτους», τον Σπύρο Λάτση, ο οποίος είναι στη θέση 464 με 2,6 δισ. δολάρια, και τον Φίλιππο Νιάρχο, που βρίσκεται πιο κάτω στη θέση 491 με 2,5 δισ. δολάρια.

Τα περισσότερα ονόματα της λίστας προέρχονται βέβαια από την Αμερική με 425 εκπροσώπους, ενώ στη δεύτερη θέση υπήρξε ανατροπή, καθώς η Κίνα έχασε τη θέση της από τη Ρωσία, η οποία εκπροσωπείται από 96 δισεκατομμυριούχους, και τερμάτισε τρίτη με 95. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, από την άλλη, βρίσκονται στη Μόσχα, όπου δραστηριοποιούνται 78, ακολουθεί η Νέα Υόρκη με 58 και τρίτο βρίσκεται το Λονδίνο με 39 δισεκατομμυριούχους.

Τρεις δισεκατομμυριούχοι επίσης προέρχονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου, με τον ιδιοκτήτη της Σαχτάρ, Άλισε Ουσμάνοφ, να βρίσκεται στην 28η θέση με 18,1 δισ. δολάρια, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς της Τσέλσι στην 68η θέση με 12,1 δις και τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ στην 804η θέση με 1,6 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η χρονιά που η λίστα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, 1.226 συνολικά, με το συνολικό ποσό-ρεκόρ των 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!Η πρώτη δεκάδα:

1 Κάρλος Σλιμ Χελού 69 δισ. (τηλεπικοινωνίες-Μεξικό)

2 Μπιλ Γκέιτζ 61 δισ. (Ιδρυτής της Microsoft - Αμερική)

3 Γουόρεν Μπάφετ 44 δις (Berkshire Hathaway - Αμερική)

4 Μπέρναρντ Αρνόλτ 41 δισ. (Λουί Βιτόν - Γαλλία)

5 Αμάντσιο Ορτέγα 37,5 δισ. ( Ιδιοκτήτης του Zara - Ισπανία)

6 Λάρρυ Έλισον 36 δισ. (Ιδιοκτήτης της Oracle - Αμερική)

7 Έικ Μπατίστα 30 δισ. (πετρέλαιο - Βραζιλία)

8 Στεφαν Πέρσον 26 δισ. (Ιδιοκτήτης της H&M - Σουηδία)

9 Λι Κα Σινγκ 25,5 δισ. (Χονγκ Κονγκ)

10 Καρλ Αλμπρεχτ 25,4 δισ. (Ιδιοκτήτης της Aldi - Γερμανία).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP