ΑΡΧΕΛΩΝ: Συστάσεις από την Ε.Ε. για την προστασία της Καρέτα
Ανακοίνωση εξέδωσε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ σχετικά με τη σύσταση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη χώρα μας για τις ελλείψεις στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Παρατίθεται η ανακοίνωση:
«Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι μέλος της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχει μάλιστα και σχετική νομοθεσία που επικυρώνει τη Σύμβαση στη χώρα μας (Νόμος 1335/83). Η Σύμβαση αυτή που έχει σκοπό την προστασία της... άγριας ζωής και των βιοτόπων της στην Ευρώπη, έχει πολλές φορές βοηθήσει στη λήψη μέτρων για τις θαλάσσιες χελώνες. Στην πρόσφατη Ετήσια Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης (Στρασβούργο, 27-30 Νοεμβρίου 2012), συζητήθηκε και το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου που παρουσίασε η οργάνωση MEDASSET.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση, που προηγείται της έγκλησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τις παραλείψεις της στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην σημαντική αυτή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Πράγματι, η δεύτερη σε αριθμό φωλιών περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο υφίσταται μεγάλες πιέσεις για οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση.
Από το τέλος της δεκαετίας του 90 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει από την πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας για αυτόν τον εξαιρετικό βιότοπο. Δυστυχώς όμως, η ατολμία του κράτους και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες άφησαν την κατάσταση στην τύχη της για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σήμερα τετελεσμένα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την όποια προσπάθεια βελτίωσης.
Κτίσματα κοντά στον αιγιαλό, καντίνες με φώτα πάνω στην παραλία, διάβρωση παραλίας, και παράνομοι δρόμοι που φέρνουν τα αυτοκίνητα στη ζώνη των αμμόλοφων δημιουργούν ένα τέλειο σενάριο υποβάθμισης. Χρειάζονται άμεσα κατάλληλες πρωτοβουλίες και νομοθετική ρύθμιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και σωστή διαχείριση του ευρύτερου βιοτόπου.
Η παρέμβαση της Σύμβασης της Βέρνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κυπαρισσιακό κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ασκώντας πίεση προς τις κρατικές υπηρεσίες για να προχωρήσουν στα αυτονόητα. Μήπως τελικά για να σωθεί κάτι σε αυτή τη χώρα είναι απαραίτητες οι έξωθεν παρεμβάσεις»;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου