Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

«Κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου οι βιομήχανοι για το θέμα των ρύπων

Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα προς τους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας ότι θα υπάρξει –έστω και την τελευταία στιγμή– κινητοποίηση της ελληνικής πολιτείας, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και να μην πληγεί η ελληνική παραγωγή από την εφαρμογή του νέου συστήματος εμπορίας ρύπων, το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι…
μηδέν. 
Για την ακρίβεια το αποτέλεσμα θα είναι μείον… 22 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται ότι θα είναι το επιπλέον κόστος που θα μοιραστούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (μεταλλουργία, αλουμίνιο, χαλυβουργία, χαρτί, κλωστοϋφαντουργία κ.λ.π) καθώς ήδη η ΔΕΗ έχει προειδοποιήσει με επιστολή της ότι θα μετακυλήσει στα τιμολόγιά της το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τους ρύπους για το 2013.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι οι ελληνικές βιομηχανίες καλούνται να πληρώσουν ένα καθοριστικό για τη βιωσιμότητά τους κόστος, μόνο και μόνο γιατί η ελληνική πολιτεία δεν μπήκε στον κόπο να αξιοποιήσει την οδηγία 29/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν ένα μηχανισμό υποστήριξης – αντιστάθμισης  της επιβάρυνσης από τους ρύπους. Συγκεκριμένα η Οδηγία προβλέπει την επιδότηση των βιομηχανιών κατά ένα ποσοστό περίπου 60% και ήδη έχει αξιοποιηθεί από χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία. 
Προ ημερών λοιπόν η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που δεν είναι ηλεκτροπαραγωγοί (Βιοχάλκο, ΑΓΕΤ, Χαλυβουργική, ΓΙΟΥΛΑ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Energean κλπ) έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των ρύπων. Σημειώνεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Αντίθετα, ενώ το κόστος των ρύπων θα έπρεπε να μειωθεί μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης, οι βιομηχανίες έλαβαν πρόσφατα επιστολή της ΔΕΗ στην οποία οι ρύποι χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό χαρτί από τη ΔΕΚΟ (η πρόταση της ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες είναι να μην επιβαρυνθούν για ένα χρόνο με το κόστος των ρύπων και να δεχθούν τα κοστολόγια της ΔΕΗ υπογράφοντας σύμβαση με αυξήσεις της τάξης του 6 έως 12%).
Η ειδοποίηση της ΔΕΗ για την εφαρμογή χρέωσης CO2 στους πελάτες ΥΤ και ΜΤ, χαρακτηρίζεται ωστόσο από την ΕΒΙΚΕΝ ως «μονομερής, επιθετική κίνηση που όχι μόνο παρακάμπτει το αρμόδιο Υπουργείο και την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή αλλά απειλεί τους θιγόμενους με μία νέα εξοντωτική χρέωση».
Στην ίδια επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, ΔΕΗ) να εξετάσουν τις προτάσεις της βιομηχανίας για τη θέσπιση έστω και την τελευταία στιγμή ενός μηχανισμού αντιστάθμισης κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική οδηγία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αγγίξει για πολλούς εξαγωγικούς βιομηχανικούς κλάδους εντάσεως ενέργειας το σημείο θραύσης». Επίσης  οι βιομηχανίες ζητούν από τη ΡΑΕ μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αντιστάθμισης να μην επιτραπεί η επιβολή οποιασδήποτε επιπλέον χρέωσης.
«Η παροχή στοιχειώδους στήριξης στον παραγωγικό ιστό της χώρας, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, είναι το ελάχιστο που οφείλει μια Πολιτεία που επιθυμεί να επιβραδύνει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, να βγάλει τη Χώρα από την ύφεση και αναστρέψει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία αναγνωρίζουν τον υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο αποβιομηχάνισης και σπεύδουν να απλώσουν δίχτυ προστασίας για τη διατήρηση της εγχώριας βιομηχανίας τους και των θέσεων εργασίας. Επομένως, είναι αυταπάτη να θεωρεί κανείς πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή απομονωμένες, με την Πολιτεία από αδιάφορη έως εχθρική» καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP