Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ενώ η ΕΕ μοιάζει να διαλύεται, μια νέα κοινότητα εθνών γεννιέται στο Καράκας


Γαλλικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο Voltaire Network
Αρχισυντάκτης: Thierry Meyssan

Τριάντα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχουν συναινέσει στην ίδρυση ενός νέου περιφερειακού μπλοκ και αντάλλαξαν υποσχέσεις για την επιδίωξη στενότερων οικονομικών και πολιτικών δεσμών. Η Κοινότητα των χωρών της...

Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) χαρακτηριστικά απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης κορυφής, που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, αριστερής και δεξιάς ιδεολογίας, επικύρωσαν με τις υπογραφές τους την ίδρυση του νέου αυτού συνασπισμού εθνών. Η ίδρυση του μπλοκ έχει σχολιαστεί ευνοϊκά, ως η υλοποίηση ενός οράματος διακοσίων χρόνων: της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής, έτσι όπως την οραματίστηκε ο Simon Bolivar.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η CELAC αποτελεί εναλλακτική επιλογή και αντίποδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAΚ), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αλλά και μια κοινή προσπάθεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής να μειώσουν η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Με την πάροδο του χρόνου, η CELAC θα αφήσει πίσω της τον παλιό και φθαρμένο ΟΑΚ", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ugo Chavez, στα εγκαίνια του μπλοκ προχθές.

"Θα είναι η θανατική ποινή του Δόγματος Μονρόε", πρόσθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Daniel Ortega.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την CELAC ως υποκατάστατο του ΟΑΚ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mark Toner, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν "να εργάζονται μέσω του ΟΑΚ, θεωρώντας τον ως τον κατ' εξοχήν πολυμερή οργανισμό, όπου εκπροσωπείται όλο το ημισφαίριο".

O πολιτικός αναλυτής Οmar Jose Fariñas δήλωσε στο ισπανικό κανάλι RT ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την CELAC ως πιθανή απειλή για την ηγεμονία τους στην περιοχή.

Στην ιδρυτική διάσκεψη κορυφής, ο Chavez διάβασε κοινή δήλωση των χωρών της CELAC, που καταδικάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η Αβάνα, η οποία δεν είναι μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έχει προσχωρήσει στο νέο περιφερειακό μπλοκ της CELAC.

"Όχι άλλες παρεμβάσεις. Φτάνει πια! Πρέπει να οργανωθούμε ώστε να αποτελέσουμε ένα σχήμα που θα γίνει ένα από τα κέντρα παγκόσμιας ισχύος και να απαιτήσουμε το σεβασμό προς όλους εμάς ως κοινότητα και προς κάθε μία από τις χώρες μας ξεχωριστά", δήλωσε ο ηγέτης της Βενεζουέλας.

O Rafael Correa, πρόεδρος του Εκουδόρ, δήλωσε στην ομιλία του: "Ο ΟΑΚ έπρεπε κανονικά να είχε διαλυθεί με το που εισέβαλε η Βρετανία στα νησιά της Αργεντινής, Malvinas (που οι Βρετανοί ονομάζουν Falkland) το 1982".

Οι 33 ηγέτες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες να αντέξουν την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την ΕΕ και άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, τόνισε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στους γείτονές τους εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

"Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών μας", δήλωσε η Rousseff το βράδυ της Παρασκευής. Υπογράμμισε επίσης ότι η Λατινική Αμερική "θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, αν είναι να διασφαλιστεί ο τρέχων κύκλος της ανάπτυξής της, παρά τη διεθνή οικονομική αποσταθεροποίηση, κάθε πολιτικός οφείλει να γνωρίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη τους άλλους".

Ο πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη εκ περιτροπής προεδρία της CELAC, εξέφρασε την ελπίδα ότι το μπλοκ θα συμβάλει στην οικοδόμηση της περιφερειακής συνεργασίας, παρά τις διαφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν μεταξύ ορισμένων από τα 33 κράτη μέλη.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη μελλοντική συνεργασία τους στους τομείς της πάταξης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η CELAC θα πρέπει "να γίνει μια πολιτική ένωση που στόχο θα έχει την διαμόρφωση ενός μεγάλου κέντρου εξουσίας για τον 21ο αιώνα", και υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς πολλές χώρες στην περιοχή θα αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Ευρώπη και θα μειώσουν την πάλαι ποτέ εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.

Την ίδρυση της CELAC χαιρέτισε η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, Κίνα. Ο Chavez διάβασε στους συνέδρους επιστολή του Κινέζου προέδρου, Hu Jintao, μέσω της οποίας συνέχαιρε τους ηγέτες για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του νέου συνασπισμού.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, "ο Hu δεσμεύτηκε να ενδυναμώσει τη συνεργασία της χώρας του με την CELAC και υπογράμμισε ότι στις αρχές του 21ου αιώνα οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναπτυχθεί γοργά και σε πολλά επίπεδα, μέσω της επέκτασης μιας αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας".

Οι χώρες της CELAC έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 600 εκατομμύρια και ένα μέσο όρο ΑΕΠ που αγγίζει τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια - περίπου το 1/3 του μέσου όρου της παραγωγής των ΗΠΑ και του Καναδά.

το είδαμε εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP