Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε ο ηθοποιός Μάκης Ρευματάς.

REVMATASΟ Μάκης Ρευματάς στην ταινία Παπαφλέσσας έκανε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 77 ετών ο ηθοποιός Μάκης Ρευματάς. Ο γνωστός ηθοποιός που έπασχε από λέμφωμα πριν μερικούς μήνες είχε μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας του.
«Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ και πέρασα μεγάλη αγωνία, γιατί τρεις ολόκληρους μήνες ήμουν σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων και δεν έβρισκαν τι έχω. Ήμουν ο πιο γερός ασθενής... Έκανα τόσες...
εξετάσεις, που δεν έχει κάνει άλλος και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ένα θετικό, να ξέρω τι έχω, τίποτα... Ώσπου πρήστηκε ένας αδένας πίσω από το αφτί... Απευθύνθηκα σε έναν καταπληκτικό αιματολόγο, τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Παναγιωτίδη, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο οποίος βρήκε ότι έχω λέμφωμα. Απλώς ήταν μπελαλίδικο, γιατί έπρεπε να κάνω οκτώ χημειοθεραπείες. Και επειδή φορτώνεται ο οργανισμός με κορτιζόνη αισθάνεσαι κάποια μικροζάλη. Όταν οι λεμφαδένες παρουσιάζουν ένα είδος διόγκωσης εξωτερικό και εσωτερικό, ο θεράπων γιατρός σου πρέπει να έχει μια εμπειρία σαν του κ. Παναγιωτίδη, για να ανακαλύψει αμέσως με μια απλή εξέταση τι έχεις και να σου δώσει την κατάλληλη χημειοθεραπεία», είχε πει ο Μάκης Ρευματάς για την ασθένειά του.
Ο Μάκης Ρευματάς γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα.
Φιλμογραφία
Μοιραία Σχέση (2009) [Σκαρλάτος]
Οι Αριθμημένοι (1998) [διευθυντής τράπεζας]
Ο Αδέξιος Εραστής (1985) [ιδιωτικός ντετέκτιβ]
Τα Πρόσωπα του Θεού (1985) [Μηνάς Ξένος]
Οι Κομάντος με τα Μανούλια (1982) Κατάσκοπος Νέλλη(1981) [συνταγματάρχης Χάινριχ Ντουφτ]
Αγώνας Χωρίς Τέλος (1979)
Προσκλητήριο στη Μάνα (1979) [Πέτρος]
Η δίκη των δικαστών (1974) [Παναγιώτης Βαλσαμάκης]
Παύλος Μελάς (1974) Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή! (1971) [Νίκος]
Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971)
Ένας τρελλός γλεντζές (1970) [Μάκης] Η Σκλάβα (1970) [Βλάσης]
Η Ωρα της Αληθείας (1969)
Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά (1969)
Αγάπη για πάντα (1969) [Κώστας]
Ο Άγιος Νεκτάριος (1969) Ο μπλοφατζής (1969)
Όταν η πόλις πεθαίνει (1969) Η ώρα της οργής (1968) [(δασάρχης)]
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
Αυτή η Γη είναι Δική μας (1967)
Ο πόνος του μπεκρή (1966) [Μανώλης]
Στοργή (1965)
Αμφιβολίες (1964) [(βοηθός Μπέκα)]
Απαγωγή (1964) Διωγμός (1964) [Κοτρίδης]
Γαλήνη (1958) [αφηγητής]
Σειρές που έχει παίξει
Ανατομία ενός εγκλήματος : Σκηνικό θανάτου 1993-1994 ΑΝΤ1
Βελούδο από μετάξι 2004 ALPHA
Βραδινές καμπάνες 1996 ΕΤ1
Για μια θέση στον ήλιο 1999 MEGA
Γιούγκερμαν 1976 ΥΕΝΕΔ
Δρόμοι της πόλης 1995 ΑΝΤ1
Επικίνδυνες σχέσεις 1992 ΕΤ2
Εφιάλτης 1973 ΕΙΡΤ
Ζευγάρια 2002 ΑΝΤ1
Η Αλτάνα της Πάργας 1990 ΕΤ2
Η θεατρίνα 1977 ΕΡΤ
Καθρέφτες 1991 ΕΤ2
Καραμπόλα 1997 ΑΝΤ1
Καρυωτάκης 2009 ΕΤ1
Καταδίωξη 1977 ΥΕΝΕΔ
Κεκλεισμένων των θυρών 1972 ΕΙΡΤ
Μαμά και γιός 2002 ΝΕΤ
Μαύρος ωκεανός 2000 ΑΝΤ1
Μείνε δίπλα μου 2005 ALPHA
Ξενοδοχείο 1981 ΥΕΝΕΔ
Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο 1972 ΕΙΡΤ
Ο βασιλιάς και το άγαλμα 1975 ΥΕΝΕΔ
Ο πρίγκιπας 1996 ΕΤ1
Οι παραστρατημένοι 1979 ΕΡΤ
Πρόκληση 2001 ΑΝΤ1
Σκληρή γη 1988 ΕΤ1
Σταύρωση χωρίς ανάσταση 1988 ΕΤ1
Συνταγματάρχης Λιάπκιν 1979 ΥΕΝΕΔ
Χρόνια πολλά γλυκιά μου 1988 ΕΤ2
Βιντεοταινίες που έχει παίξει '
Αγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο 1987
Βία και γοητεία 1989
Η γυναίκα της πρώτης σελίδας 1987

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP