Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

«Επανάσταση» στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Η στόχευση μη καρκινικών κυττάρων που ενισχύουν την ανάπτυξη των όγκων επιβράδυνε τη νόσο σε ποντίκια

Οι ερευνητές στόχευσαν τους ινοβλάστες που δεν είναι καρκινικά κύτταρα αλλά «κατοικούν» δίπλα στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη ενισχύοντας την... ανάπτυξή τους

Λονδίνο

Έναν νέο τρόπο ώστε να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (Medical Research Council, MRC). Για πρώτη φορά οι επιστήμονες που εργάζονται στη Μονάδα του MRC στο Εδιμβούργο επέτυχαν να στοχεύσουν συγκεκριμένα μία κατηγορία μη καρκινικών κυττάρων τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη των όγκων.


Επιβράδυνση του καρκίνου σε ποντίκια


Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες, οι ερευνητές επέτυχαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια. Θεωρούν ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας «επανάστασης» στη θεραπεία της νόσου.


Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Αξελ Τόμσον «στοχεύοντας τους ινοβλάστες που ελέγχουν την ανάπτυξη του καρκίνου αναμένεται να δημιουργηθούν θεραπείες οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές ενώ θα συνδέονται και με λιγότερες παρενέργειες».


Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ενεργοποιώντας γονίδια – «κλειδιά» εντός των ινοβλαστών στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη μειωνόταν σημαντικά το μέγεθος των όγκων στα πειραματόζωα. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη και για τους ανθρώπους καθώς ορισμένα από τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα στα ζώα είχαν ληφθεί από ασθενείς με καρκίνο. «Χρησιμοποιήσαμε κύτταρα που είχαν ληφθεί από ασθενείς με καρκίνο ενόσω υποβάλλονταν σε αφαίρεση του όγκου τους. Το γεγονός αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι εάν και όταν προχωρήσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους η προσέγγισή μας θα είναι αποτελεσματική» είπε ο δρ Τόμσον.


Οι ινοβλάστες «κατοικούν» δίπλα στα καρκινικά κύτταρα και, παρότι δεν είναι καρκινικοί οι ίδιοι, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.


Τα γονίδια – «κλειδιά»


Ο δρ Τόμσον εξήγησε ότι σε προηγούμενη μελέτη της η ομάδα είχε εντοπίσει ορισμένα γονίδια τα οποία επιτρέπουν στους ινοβλάστες να ελέγχουν την ανάπτυξη άλλων κυττάρων κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του προστάτη στο έμβρυο. «Στη νέα μελέτη μας είδαμε ότι ενεργοποιώντας αυτά τα γονίδια στους ινοβλάστες των όγκων μπορούσαμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη στα πειραματόζωα».


Σύμφωνα με τον ερευνητή τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται σήμερα Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό «Disease Models and Mechanisms» μαρτυρούν ότι είναι δυνατόν με την κατάλληλη παρέμβαση οι «φιλόξενες» για την ανάπτυξη του καρκίνου συνθήκες να μετατραπούν σε… αφιλόξενες.


Μετά από μια δεκαετία στην υπηρεσία των ασθενών


Σε κάθε περίπτωση ο δρ Τόμσον σημείωσε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρός. «Θα παρέλθουν 10 και πλέον έτη προτού αυτή η προσέγγιση φθάσει στους ασθενείς, ωστόσο πιστεύουμε ότι αποτελεί μια εντελώς νέα οπτική στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης του καρκίνου».


Πώς θα μπορούσε όμως να εφαρμοστεί η μέθοδος στον άνθρωπο; Κατά τον ειδικό θα ήταν ίσως πιθανό να χρησιμοποιούνται συνθετικές πρωτεΐνες οι οποίες θα εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματος και θα στοχεύουν αποκλειστικώς τους ινοβλάστες στα καρκινικά κύτταρα επιβραδύνοντας ή και σταματώντας τη δραστηριότητά τους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP