Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Ανοίγουν οι φάκελοι για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί Παπαντωνίου

Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1996 έως το 2010. Σύμφωνα με έγγραφα του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αλληλογραφίας του με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας μεταξύ των οποίων έξι διαφορετικοί φάκελοι επί υπουργίας, Γιάννου Παπαντωνίου. Οι φάκελοι αυτοί έχουν να κάνουν με την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard, συστήματος αυτοπροστασίας των μαχητικών F-16, συστήματα... ηλεκτρονικού πολέμου, την προμήθεια φρεγατών, αλλά και την παραγγελία μαχητικών ελικοπτέρων Apache καθώς και εκείνων τύπου NH 90.

Πρόκειται για τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου, οπότε ήταν υπουργός Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου.


Το άνοιγμα των φακέλων αυτών δεν σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη ένδειξη, σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, διαθέτει λογαριασμό στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη (λίστα Λαγκάρντ). Το επιπλέον αυτό στοιχείο απλώς επιβαρύνει την γενικότερη υπόθεση που ακούει στο όνομα... Γιάννος Παπαντωνίου.


Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση για την προμήθεια των μαχητικών ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 εκατ. δολαρίων υπεγράφη το 2003, επί Γιάννου Παπαντωνίου με χρηματοδότηση μέσω swap από την Deutsche bank, ενέργεια που ανέβασε το κόστος κατά 70 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα, η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007.


Η έρευνα η οποία διεξάγεται αφορά τα επιπλέον 70 εκατ. δολάρια που κόστισε η προμήθεια και η κατανομή τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Κενά όμως εμφανίζονται στην προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων NH 90, η οποία και καθυστέρησε υπερβολικά αλλά και διευθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο δηλαδή μέσω swap.


Το 2005, ξεκινά η προκαταρκτική έρευνα της Δικαιοσύνης, για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών, η οποία ανετέθη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην οποία εμπλέκεται η γαλλική εταιρεία «Τhales». Λίγο αργότερα, αρχίζει έρευνα το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων.


Οι εφημερίδες αυτές είναι η Le Monde, η Figaro, η Liberation, η L’ Umanite. Σύμφωνα με τον Τύπο, το πρώην στέλεχος της εταιρείας «Τhales», Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε χρηματισμό Έλληνα υπουργού κατά την περίοδο 2002-2003. Κατά τον Ζοσεράν, η γαλλική εταιρεία έδινε το 2-3% του τζίρου της σε προμήθειες. Τελικά το έργο του εκσυγχρονισμού των φρεγατών υπεγράφη το 2003, επί Παπαντωνίου και το 2008, την υπόθεση ανέλαβε η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης, η γνωστή OLAF.


Τον Μάρτιο του 2012 ανοίγει ξανά ο φάκελος για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard-2 συνολικού ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που υπέγραψε η Ελλάδα. Κατά τη δικογραφία, επιχειρείται ο εντοπισμός προσώπων που συνδέονται με πράξεις δωροληψίας. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου. Η παραλαβή ξεκίνησε το 2007 όταν υπουργός ήταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Η παραγγελία για τα πυρομαχικά των αρμάτων υπεγράφη επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.


Αμέσως μόλις ανέλαβε υπουργός ο Γιάννος Παπαντωνίου, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «Raytheon» και η προμήθεια συστήματος αυτοπροστασίας 60 μαχητικών F-16. To συνολικό κόστος της σύμβασης έφτασε τα 200 εκατ. δολάρια, ακριβώς τα διπλά, απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.


Η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή, αφού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου.


Ο Γιάννος ελέγχεται για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό τριών εξ αυτών, τύπου 209. Το έργο αυτό είχε αναλάβει πάλι με απευθείας ανάθεση η κοινοπραξία «HDW-FERROSTAAL». Επίσης, ελέγχεται διότι δεν επέβαλε τις ποινικές ρήτρες που απορρέουν από τη σύμβαση με την ελληνική εταιρεία «Sonak ΑΕΒΕ» για την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.


Η εταιρεία εισέπραξε ως προκαταβολή το 50% της προμήθειας. Λίγο αργότερα τα συστήματα που προωθούσε απέτυχαν οικτρά σε όλες τις τεχνικές δοκιμές μέχρι και το 2005. Το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει στα διαιτητικά δικαστήρια το ποσό των 593.000.000 ευρώ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Επιπροσθέτως και όσον αφορά τον φάκελο των ελικοπτέρων Apache, η έρευνα επεκτείνεται όχι μόνο στον τρόπο πληρωμής της προμήθειας και της ενδεχόμενης κατανομής μιζών σε διάφορα πρόσωπα αλλά και για την ίδια την ποιότητα του υλικού. Πιο συγκεκριμένα από τις πρώτες ώρες παράδοσης των ελικοπτέρων εντοπίστηκαν σοβαρά ελαττώματα, όπως σκουριασμένοι έλικες, αλλά και μικρότερης ισχύος κινητήρες απ’ αυτήν που είχε προσυμφωνηθεί.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP