Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ-Επιβράβευση του νεοφασισμού

Επαναδημοσιεύουμε το κείμενο μιας και σήμερα έγινε η απονομή στο Όσλο. Στο τέλος ρεπορτάζ από καθεστωτικά μέσα για την απονομή.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ υπό την ηγεμονία της Γερμανίας συνιστά βράβευση του νεοφασισμού, δηλαδή της συνέχειας του προγράμματος του Χίτλερ, από την Μέρκελ.

Σκοπός η ενθάρρυνση και ώθηση της ΕΕ, για να επιτευχθεί η περαιτέρω ολοκλήρωση του νεοφασισμού με...
πιο μοντέρνες και ύπουλες μεθόδους, από τον Χίτλερ σε μια εποχή που ο παγκόσμιος καπιταλισμός έχει περιέλθει σε μια τροχιά θανάσιμης και αδιέξοδης κρίσης.


Ο φασισμός δεν είναι παρά η τελευταία λύση που απομένει στον καταρρέοντα καπιταλισμό και τον λάκκο των λεόντων της ΕΕ, για να διατηρηθούν στα πράγματα. Είναι το χαρτί του φασισμού, με το οποίο ο Χίτλερ είχε προσπαθήσει «δια πυρός και σιδήρου» να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση του μεσοπολέμου.

Το πρόγραμμα του γερμανικού ιμπεριαλιστικού φασισμού, που προσπάθησε να υλοποιήσει ο Χίτλερ και έσπασε τα μούτρα του, δεν ήταν μια εθνικιστική οικονομική λύση, η οποία ασφυκτιούσε μέσα στα εθνικά πλαίσια αλλά η μετατόπιση του κέντρου βάρους, από την εγχώρια αγορά στην ευρωπαϊκή αγορά, που ήταν κατειλημμένη από τις αντίπαλες ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ήταν ο αγώνας του γερμανικού ιμπεριαλισμού, να ανοιχθεί σε μια πλατύτερη, εκτός συνόρων αγοράς και να την οργανώσει κάτω από την σιδερένια μπότα του, εκφρασμένη με ένα υπερεθνικό πρόγραμμα υπό την φόρμουλα «ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» υπό την ηγεμονία του γερμανικού κράτους.

Ενοποιημένη η Ευρώπη κάτω από την κυριαρχία του γερμανικού ιμπεριαλισμού, επρόκειτο να γίνει το πείραμα για μια μεγαλύτερη επιχείρηση -την οργάνωση ολόκληρου του πλανήτη.

Όμως η χιτλερική Γερμανία δεν ήταν η εξαίρεση στον καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό κόσμο. Απλά έκφραζε με μία πιο έντονη επιθετική μορφή την τάση της κάθε άλλης εθνικής ιμπεριαλιστικής οικονομίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ιαπωνίας, Αμερικής.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις για την κυριαρχία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά είχε σαν αποτέλεσμα τον πόλεμο, τον οποίο έμελε να ξεκινήσει ο Χίτλερ και να τσακιστεί κάτω από την αντίσταση των λαών.
Ο μόνος νικητής από τον πόλεμο στον δυτικό κόσμο, ήταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, αυτό του έδωσε την δυνατότητα να επικρατήσει επί των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αιτία που αναμίχτηκε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και όχι για να πολεμήσει τον γερμανικό φασισμό, στο όνομα της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Νικητής ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επί των αντιπάλων του, μετά την παράδοση της Ιαπωνίας -αφού κτυπήθηκε από τις δημοκρατικές αμερικανικές πυρηνικές βόμβες-, μετατράπηκε σε ένα είδος πλανητικού υπεριμπεριαλισμού και συνέχισε, κάτω από την «δημοκρατική» μπότα του το χιτλερικό σχέδιο «ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» και τον κόσμο. Βοήθησε στην ανασυγκρότηση της καταστραμμένης Ευρώπης και Ιαπωνίας. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία της ΕΟΚ, και στην συνέχεια της ΕΕ, όπου σαν «συνεταιράκι» του στην Ευρώπη -ιδίως μετά την ένωση της Δυτικής Γερμανίας με την Ανατολική-, της «έδωσε χώρο» να ηγηθεί στην ΕΕ, και την ευρωζώνη, για την περαίωση του Χιτλερικού ευρωπαϊκού σχεδίου, και με την φιλοδοξία να επιτύχει εκεί που απέτυχε ο Χίτλερ δια του ξίφους, μέσω της νεοκατοχικής «διπλωματικής» και τάχαμου συνεταιριστικής ευρωπαϊκής οδού.

Αυτό είναι και το νόημα του Νόμπελ επιβράβευσης της ΕΕ, την ώρα που αρχίζει να φαίνεται καθαρά πως η δημιουργία της ΕΕ, Ευρωζώνης, και ευρώ, σαν νομισματικό εργαλείο, είναι η συνέχεια του χιτλερικού φασισμού.


Το να απονείμει κανείς το Νόμπελ Ειρήνης στην νεοφασιστική ΕΕ που βρίσκεται στην αρχή μιας εξελισσόμενης και αθεράπευτης κρίσης, συνιστά μέγα θράσος. Η επιτροπή βράβευσε μια βαριά άρρωστη ΕΕ, η οποία είναι καταθλιπτική και της οποίας τα ζωτικά όργανα έχουν παραλύσει. Κάποιοι ήδη αντελήφθησαν ότι η τιμητική ομιλία στο Όσλο, θύμιζε περισσότερο επικήδειο, παρά επιβράβευση μιας ένωσης που δεν έχει κανένα μέλλον, και η νεοφασιστική ΕΕ, θα τσακιστεί από την πάλη των εργαζομένων.

Κώστας οικοδόμος


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης".

Παρουσία περίπου είκοσι ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα (Θυμάστε τις αυταπάτες για τον Ολάντ και την ''αλλαγή του κλίματος'' και άλλα παραμύθια;) και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετίσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά" παρά την κρίση.

"Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδιστεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

"Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί", πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

"Μαζί πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων", πρόσθεσε μιλώντας για "τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους" που έπεσαν στο παρελθόν ως θύματα του εξτρεμισμού.

Συμβολικά ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.

Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.

Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.

Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως επικριτές στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αρχικά είχαν αστειευτεί πως αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν - θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.

"Ιστορικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διατήρηση της ειρήνης", τόνισε ο φαν Ρομπάι κατά την απονομή, σημειώνοντας πως το βραβείο αυτό αποτελεί υπενθύμιση του θεμελιώδους σκοπού της Ένωσης να ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

"Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη" είπε ο Μπαρόζο.

"Σήμερα, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας βρίσκεται στα χέρια όλων. Είναι το ευρώ, το νόμισμα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης", δήλωσε ο Μπαρόζο αφού δέχθηκε το βραβείο Νόμπελ. "Θα το υπερασπιστούμε", υπογράμμισε.

Και ο Σαμαράς στο Όσλο

Στο δημαρχείο της πόλης του Οσλο βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, που, μαζί με άλλους 20 ηγέτες, παρέστη στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμάται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση της Ευρώπης, "από ήπειρο του πολέμου, σε ήπειρο της ειρήνης". Μεταξύ των ηγετών ήταν η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να έχει κατ' ιδίαν σύντομες συνομιλίες στο περιθώριο της τελετής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP