Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

«Ξεγύμνωμα» Τσίπρα στην Αμερική

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε τα συνεχή «στρογγυλέματα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να καταργηθεί», τα μνημόνια δεν καταγγέλλονται με ιδιαίτερη ζέση, η έξοδος από την ευρωζώνη απορρίπτεται, πόσω μάλλον από την ΕΕ.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει...
προς την κυβερνητική εξουσία αντιλαμβάνεται πως οι όποιες ριζοσπαστικές διατυπώσεις, τα όποια συγκρουσιακά αιτήματα πρέπει να λειανθούν, να είναι απολύτως ενσωματώσιμα. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα διαπιστευτήρια του στην ελληνική αστική τάξη. Όμως αποφάσισε, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο να πράξει και με τον ιμπεριαλισμό. Αδιάσειστη απόδειξη είναι το τελευταίο ταξίδι του Α. Τσίπρα στην Αμερική.

Προηγήθηκαν τα ταξίδια στη Βραζιλία και την Αργεντινή, η συνάντηση του Α. Τσίπρα στη Γερμανία με το Σόιμπλε και η συνάντησή του ίδιου στην Αθήνα με τον Πέρες. Ασφαλώς, το ταξίδι δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του. Το ουσιαστικό θέμα είναι γιατί ο Α. Τσίπρας πήγε στην Αμερική, πού απευθύνθηκε και τι είπε.

1. Κατ΄αρχήν θα περιμέναμε από έναν αρχηγό αριστερού (;) κόμματος σε μια επίσκεψη του στην αλλοδαπή, να έρθει σε επαφή πρώτα και κύρια με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων, των εκπροσώπων προοδευτικών κινημάτων και φορέων, να πασχίσει προκειμένου να δει με ποιο τρόπο οι λαοί θα οργανώσουν την αντίστασή τους στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.  Αντ΄αυτού ο Α. Τσίπρας μίλησε στο ίδρυμα Brookings ενώ πρόκειται να συναντηθεί με το ίδρυμα CSIS. Για το μεν πρώτο σημειώνουμε ότι: α) πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου είναι ο Τζον Θόρτον, πρόεδρος της Goldman Sachs, β) στο εν λόγω ίδρυμα είχε προσκληθεί και ο Γ. Παπανδρέου πριν γίνει πρωθυπουργός, γ) ο Σόρος συγκαταλέγεται στους χρηματοδότες του. Για το μεν δεύτερο σημειώνουμε ότι όχι μόνο είναι μια δεξαμενή σκέψης του ιμπεριαλισμού αλλά σχεδιάζει την πολιτική που θα ασκηθεί από κυβερνητικές θέσεις και διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένας εκ των σχεδιαστών της πολιτικής που εκπορεύεται από το CSIS είναι ο γνωστός Μπρεζίνσκι καθώς και το γεγονός ότι μια από τις βασικές πολιτικές προτάσεις που έχει καταθέσει αυτό το ίδρυμα είναι η είσοδος των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

2. Ο Α. Τσίπρας σε μια από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φρόντισε τόσο να δώσει το ιδεολογικό του στίγμα, όσο και να κολακεύσει τον Ομπάμα, δηλαδή αυτόν που ηγείται στην άσκηση της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πρώτα απ' όλα, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας.
»Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο τη στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο "κοινωνική δικαιοσύνη", ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο»!

Με δηλώσεις όπως οι παραπάνω ο Α. Τσίπρας διαχώρισε τις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε καλές και κακές. Οι «κακές» βρίσκονται στην Ευρώπη και οι «καλές» στην Αμερική. Δεν ξέρουμε ποιος άλλος στο παρελθόν φρόντισε να εξαγνίσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό με τόσο χυδαίο τρόπο. Ο Α. Τσίπρας είναι σαφής. Δεν τον ενδιαφέρει ένας άλλος προσανατολισμός στην Ελλάδα αλλά μια χρηστή διαχείριση του καπιταλισμού, αμερικανικού τύπου.

Ωστόσο, ακόμη και στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης αυτό που επαγγέλλεται ο Α. Τσίπρας είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Για να ασκηθεί μια νεοκεϋνσιανή πολιτική θα έπρεπε να υπάρχει εθνικό νόμισμα, δανεισμός με ευνοϊκούς όρους και αναδιανομή μέρους του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Οι όροι που είναι απαραίτητοι για κάτι τέτοιο σήμερα εκλείπουν αλλά ακόμη κι αν υπήρχαν ο καπιταλισμός θα εξακολουθούσε να ήταν εκμεταλλευτικός.

3. Το ίδιο αποκαλυπτικός ήταν και στην ομιλία του στο ίδρυμα Brookings. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε πως «Ένα πράγμα είναι σαφές: οι χώρες μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και σε μέγεθος και σε δομές. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε».

Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι σκιές που ο Α. Τσίπρας θέλει να υπερβεί; Την επέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες; Το γεγονός ότι υπήρξαν και υπάρχουν αμερικανικές βάσεις εγκατεστημένες στο έδαφος της Ελλάδας; Την εποχή κατά την οποία ο Πιουριφόι υποδείκνυε στις ελληνικές κυβερνήσεις τι και πώς θα το κάνουν; Το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ; Το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στο πραξικόπημα των απριλιανών; Και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να υπερβούν αυτές τις σκιές; Δεν ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του επιθυμεί αυτή την υπέρβαση. Καλά θα κάνει ο Α. Τσίπρας να το αποσαφηνίσει. Αν εννοεί το κόμμα του δεν ξέρουμε αν το έχει ρωτήσει. Αν εννοεί τον ελληνικό λαό, τόσο το χειρότερο.

4. Ο Α. Τσίπρας επιχείρησε στη συνέχεια να ωραιοποιήσει την καπιταλιστική πραγματικότητα στην Αμερική και υπερβαίνοντας εαυτόν είπε: «Ένα πράγμα που ως Έλληνας παρατηρώ περπατώντας στους δρόμους σας, είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα. Δεν είδα κλειστά καταστήματα, βλοσυρά πρόσωπα, σημάδια απελπισίας παντού».

Δυσκολευόμαστε να σχολιάσουμε το παραπάνω απόσπασμα. Ο Α. Τσίπρας είτε είναι ανενημέρωτος (κάτι που δεν το πιστεύουμε) ή είπε συνειδητά ψέματα. Αλήθεια δεν έχει ακούσει για την ανεργία στην Αμερική; Για τους χιλιάδες άστεγους; Για το ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα έντονο το φαινόμενο του ρατσισμού; Για το ότι υπάρχουν οι πιο έντονες ταξικές διακρίσεις; Για το ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ζει καταναλώνοντας ψυχοτρόπες ουσίες; Για το ότι μετά την κρίση στις ΗΠΑ, χιλιάδες σπίτια τα πήραν από τους ιδιοκτήτες τους οι τράπεζες; Για το ότι υπάρχουν νεκρές ζώνες που πριν έσφυζαν από βιομηχανική παραγωγή;

5. Όσον αφορά στην ερμηνεία της κρίσης έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: ο Α. Τσίπρας ντρέπεται να χαρακτηρίσει την κρίση ως καπιταλιστική. Για την ερμηνεία της δεν αναδεικνύει ως υπαίτιο τον καπιταλισμό αλλά τη λανθασμένη διαχείριση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος (σ.σ. της κρίσης) είναι, βέβαια, ότι οι χώρες μας είναι μέρος μιας άσχημα σχεδιασμένης Νομισματικής Ένωσης».

6. Εκεί, όμως, που ο Α. Τσίπρας πετάει και το τελευταίο ρούχο του στο φιλοθεάμων αμερικανικό κοινό είναι όταν δίνει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης: «Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί; Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη,  θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα.
Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά. Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα […] Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης. Όχι! Πράγματι, κατά την άποψή μου, προκειμένου να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, πράγματι προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου. Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Όχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτή η νέα στρατηγική δεν θα έρθει μέχρις ότου και εκτός εάν ένα κόμμα όπως το δικό μας φωνάξει στις Βρυξέλλες: Φτάνει πια!».

Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς; Ο Α. Τσίπρας δηλώνει απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση (αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό καθώς και ελληνική αστική τάξη): θα είμαστε ήσυχοι και δε θα αμφισβητήσουμε τον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική πραγματικότητα. Δεν πρέπει να μας φοβάστε. Σας το δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Και όχι μόνο αυτό. Εμείς θα ηγηθούμε της εξυγίανσης της καπιταλιστικής πολιτικής που ασκείται. Θα κάνουμε τον καπιταλισμό ανθρώπινο.

Αλλά με τέτοιες δηλώσεις ο Α. Τσίπρας πετυχαίνει όχι μόνο να κερδίζει την εμπιστοσύνη των γερακιών του διεθνούς ιμπεριαλισμού αλλά και να ευνουχίζει τον κόσμο με ριζοσπαστικές διαθέσεις που ακολουθεί αυτή τη στιγμή το ΣΥΡΙΖΑ.

7. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει και ούτε μπορεί να συγκρουστεί με το ελληνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Η αναρρίχησή του στην κυβέρνηση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει αρνητικές εξελίξεις: να βληθεί η έννοια της αριστεράς, να δυναμώσουν περεταίρω συντηρητικές ιδεολογικές και πολιτικές τάσεις στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πολιτικής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δε θα δίνει διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα. Όσο νωρίτερα διαλυθούν οι αυταπάτες που έχουν για το ΣΥΡΙΖΑ πλατιά λαϊκά στρώματα, τόσο το καλύτερο για το λαϊκό κίνημα. Λύση δεν μπορούν να δώσουν οι διαχειρίσεις, ούτε τα χαριεντίσματα με τον ιμπεριαλισμό. Λύση μπορεί να δώσει η σύγκρουση με την ελληνική αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό και η διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου που θα προβλέπει κάτι τέτοιο και θα ανοίγει το δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει κοινωνική, πολιτική και οικονομική ρότα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP