Από την Καθημερινή 13/06/10, σχολιάζει το Γεράκι του Αιγαίου
Λιτότητα και ξενοφοβία κέρδισαν στην Ολλανδία
Eπειτα από έναν αιώνα, οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε κατέκτησαν τη λαϊκή ψήφο
Της Ευρυδικης Mπερση
Οι ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης ήταν υπόδειγμα αυτού που ο Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν έχει χαρακτηρίσει «ευρωπαϊκό μαζοχισμό». Σε καιρό οικονομικής στενότητας, οι Ολλανδοί εξέλεξαν τους Φιλελευθέρους του Μαρκ Ρούτε, ένα κόμμα-σημαιοφόρο της πολιτικής λιτότητας που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την Τετάρτη, οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα που προτιμά ο ολλανδικός επιχειρηματικός κόσμος, κατέκτησαν τη λαϊκή ψήφο έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα. Εχουν συμμετάσχει στις περισσότερες κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, αλλά πάντοτε ως μικρότεροι εταίροι. Ο 43χρονος Ρούτε, πρώην διευθυντής προσωπικού της πολυεθνικής Unilever, αποδείχθηκε ικανότατος διαχειριστής, κατ' αρχήν του δικού του κόμματος. Ξεπερνώντας τη διάσπαση του 2007, που έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία τους Φιλελευθέρους, ο Ρούτε αποκατέστησε την ενότητα και μετέθεσε την προεκλογική συζήτηση από τη μετανάστευση, στο δικό του προνομιακό πεδίο της οικονομίας. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων θα καταγραφεί στα χρονικά ως ο άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει εκλογές παρόλο που υποσχέθηκε τις βαθύτερες περικοπές δαπανών απ' όλους τους αντιπάλους του, την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και την επιβράβευση των θυσιών της επόμενης πενταετίας με ακόμη βαθύτερες περικοπές στη συνέχεια. Οι Εργατικοί του Γιομπ Κοέν προσπάθησαν να αντισταθούν. «Αυτό που προτείνετε είναι ηλεκτροσόκ και είναι γνωστό ότι το ηλεκτροσόκ κινδυνεύει να οδηγήσει σε παράλυση», είπε ο Κοέν. Το κόμμα του Κοέν έφθασε πολύ κοντά στους Φιλελευθέρους (απέσπασε 30 έδρες, αντί 31 των Φιλελεύθερων) αλλά έχασε τα πρωτεία, αφού σημαντική μερίδα παλιών ψηφοφόρων του διέρρευσαν προς δύο κόμματα με πιο αριστερό οικονομικό πρόγραμμα. Τους αριστερούς Σοσιαλιστές, που απέσπασαν 16 έδρες και τους... ακροδεξιούς του Κόμματος της Ελευθερίας που απέσπασαν 24.
Οι Ελληνες
Το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας και ο αρχηγός του, ο Χερτ Βίλντερς, σημείωσαν μετεωρική άνοδο πλαγιοκοπώντας και τους μεγάλους ηττημένους των εκλογών, τους χριστιανοδημοκράτες ακόμη και στα παραδοσιακά προπύργιά τους στα νότια της χώρας. Ο απλουστευτικός «χύμα» λόγος του Βίλντερς, η μαεστρία με την οποία φορτώνει στο 5% των μουσουλμάνων την ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας αλλά και οι φιλολαϊκές υποσχέσεις του στο οικονομικό πεδίο τον προίκισαν με 1,5 εκατ. ψήφους διαμαρτυρίας. Μια ιδέα για τον λόγο του Βίλντερς δίνουν οι απόψεις του για τους Ελληνες «Εμείς δουλεύουμε, αυτοί τρώνε σουβλάκια, εμείς παλεύουμε, αυτοί πίνουν ούζο, είναι μια χώρα όπου ο κόσμος συνταξιοδοτείται μόλις αποφοιτήσει».
Αλλά και ο εν αναμονή πρωθυπουργός Ρούτε έχει ενδιαφέρουσες απόψεις. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο Παρίσι και σε ό, τι βρίσκεται νοτίως αυτού. Εμπιστεύομαι μόνο τον άξονα Χάγης - Βερολίνου και το ΔΝΤ. Αρρωσταίνω όταν ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω ότι η Ελλάδα απεργεί. Σκέφτομαι ότι είναι ξιπασμένοι. Τους στέλνουμε δισεκατομμύρια. Οι Ελληνες θα μπορούσαν να ξυπνήσουν και να πουν: ίσως είναι περίεργο το ότι δεν πληρώνουμε ποτέ φόρους. Και ότι η παραοικονομία φθάνει το 40%. Και ίσως είναι περίεργο που όλοι ζούμε σε βίλες με πισίνες. Aυτό πώς γίνεται; Στην Ολλανδία δεν υπάρχουν τόσο πολλές βίλες». (De dagelijkse standaard, 6/5).
Εν τω μεταξύ, τα δισ. του ολλανδικού κράτους συνεχίζουν να αγνοούνται όχι στις αβαθείς ελληνικές πισίνες αλλά στην μαύρη τρύπα της διάσωσης του ολλανδικού τραπεζικού συστήματος. Για την ΑBN AMRO και την Fortis, το ολλανδικό Δημόσιο εκταμίευσε 30 δισ ευρώ - ποσό το οποίο, όπως παραδέχθηκε ο διοικητής της ABN AMRO, Χέρτ Ζαλμ, το ολλανδικό κράτος δεν θα λάβει ποτέ ακέραιο πίσω.
σχόλιο:
Το καλύτερο το άκουσα προ λίγων ημερών από κάποιον Έλληνα καλιτέχνη.
Πάνω κάτω ήταν το εξής:
"...Οι Δυτικοί (ή και οι Βόρειοι κατά μια άλλη οπτική) - ως προς την Ελλάδα - μοιάζουν με τους νεόπλουτους.
Έχετε δει Νεόπλουτο πως φέρεται απέναντι στα "παλιά τζάκια" και τους "αριστοκράτες"; Με απαξίωση, αλαζονεία, επιθετικότητα. Βλέπεις, αυτός μόλις απέκτησε κάτι που αυτοί το είχαν γενιές επί γενιών. Ακόμη και όταν αυτός δεν υπήρχε ούτε καν σαν σύλληψη ιδέας..."
Παραφρασμένο, κάπως έτσι ήταν.
Και νομίζω πως λέει πολλά. Πάρα πολλά.
Δεν νομίζω πως το Εθνικό Μέτωπο της Δύσης έχει αφήσει και πολλές πόρτες ανοιχτές για το Ελληνικό Εθνικό Μέτωπο.
Ίσως περισσότερους διαύλους θα μπορούσαμε να βρούμε με τους Ιταλούς.
Πιθανόν.
Κατά βάση όμως, να το πάρουμε απόφαση ότι το "Δυτικό Ανθελληνικό Μένος" που ξέσπασε το 1204 πάντοτε σιγοκαίει εναντίον μας και με κάθε ευκαιρία ξεσπάει στα εθνικά μας συμφέροντα.
Την διέξοδό του το Ελληνικό Εθνικό Μέτωπο για να την βρει θα πρέπει να σκεφτεί και να λειτουργήσει μάλλον κάπως "ασύμμετρα" και "αντισυμβατικά". Εντελώς παράδοξα θα έλεγα.
Ιστορικό δίδαγμα μπορεί να βγει ένα και μοναδικό.
Η Δύση θα μας βοηθήσει μόνον εαν φοβηθεί πως η Ελλάδα είναι ικανή για την χειρότερη γεωπολιτική εξέλιξη που θα μπορούσε ποτέ να οραματισθεί ανθρώπου νους. Μόνον εαν πιστέψουν πως είμαστε έτοιμοι για όλα (πχ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Τουρκία που θα βάλει παγκόσμια φωτιά) θα τολμήσουν να ξεπεράσουν το ανθελληνικό τους μένος και να ενεργήσουν πιο "δημιουργικά" για τις Ελληνικές υποθέσεις.
Μεγάλα ρίσκα μεγάλα κέρδη.
Αλλιώς, ας κάτσουμε να συνεχίσουμε να μετράμε σφαλιάρες μέχρι την ολοκληρωτική μας αλλοτροίωση και φυλετική αλλοίωση και εξαφάνιση.
Γεράκι του Αιγαίου
Διαβάστε περισσότερα...