Ο Μπουτάρης και η εθνοκεντρική αντίληψη της Θεσσαλονίκης
ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ο ΚΡΑΣΟΦΤΙΑΧΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑΡΧΗ ΑΝΘΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΛΕΕΙ ΥΠΟΤΑΞΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!!!
Όχι που δε θα χανε ευκαιρία ο Mπουτάρης να τα βάλει με τον εθνοκεντρισμό. Σύμφωνα με την χαφιεδοτυπία:
Να παραιτηθεί από βουλευτής και να πάρει θέση για τα οικονομικά σκάνδαλα που ερευνά η δικαιοσύνη στον Δήμο Θεσσαλονίκης κάλεσε τον συνυποψήφιο του Κώστα Γκιουλέκα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά επιτέθηκε εναντίον του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του μητροπολίτη Άνθιμου, επισημαίνοντας πως έχουν υποτάξει τη Θεσσαλονίκη σε μια εθνικοκεντρική αντίληψη.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι συμφώνησαν σε όλα.
Όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα τόνισε ότι θα κατέβει ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα κάνουν τα κόμματα και ότι είναι καλοδεχούμενες τυχόν στηρίξεις.
Eνώ το άλλο μπουμπούκι της πολυπολιτισμικότητας ο προιστάμενος της Άφρα Αλ Σάλεχ στο υφυπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, Σπύρος Βούγιας δηλώνει ότι τον στηρίζει όπως και άλλοι βουλευτές ''διαμάντια'' του ΠΑΣΟΚ όπως ο Καστανίδης και ο Ρομπόπουλος.
Μεταφέρουμε δημοσίευμα της εφημερίδας ''Μακεδονία'' για να δέιτε τι μαγειρεύτηκε τους προηγούμενους μήνες και πως τα χάλασαν οι ψευτοπροοδευτικοί.
Το ώριμο αίτημα για ριζική αλλαγή στο δήμο και το όραμα της «άλλης Θεσσαλονίκης», δηλαδή μιας πόλης ανοικτής, ανθρώπινης, που θα σέβεται τους πολίτες της, το περιβάλλον, την ιστορία της και δεν θα σκιάζεται από το «φάντασμα» του εθνικολαϊκισμού ούτε θα στιγματίζεται από το «πνεύμα» Άνθιμου, Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου, ένωσαν έξι παρατάξεις και κινήσεις πολιτών. Ο λόγος για τη λεγόμενη συμμαχία για τη «Ριζική αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης» ή άλλως «Διαπαραταξιακό».
Της Μαρούλας Πλήκα
Τι τους ενώνει
Όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, αυτά που τους ενώνουν είναι:
- «Το όραμά μας για μία άλλη πορεία της πόλης, όπου η οικονομική ανάπτυξη θα είναι συνώνυμη με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνοχή ως ολοκληρωμένη απάντηση στην οικονομική ύφεση και την αντιμετώπιση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής κρίσης».
- «Η ισχυρή θέληση να φτάσουμε σε ένα νέο μοντέλο δημοτικής αυτοδιοίκησης, στο οποίο οι πολίτες θα παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις που τους αφορούν».
- «Η διατύπωση όλων των παραπάνω ως ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο δημοτικής αυτοδιοίκησης από εκείνο του 24χρονου αυταρχικού και φαύλου καθεστώτος που καταρρέει. Σε ριζική αντίθεση με την πολιτική αντίληψη της παράταξης, που στήριξε όλα αυτά τα χρόνια το δημοτικό καθεστώς της πόλης μας, ενώ τώρα προσπαθεί να μας πλασάρει ως υπερκομματικό υποψήφιο τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος της ΝΔ!».
Τι άλλαξε το «Διαπαραταξιακό»
Ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι αυτή η προσπάθεια συνεννόησης θα καταλήξει σε κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Πολλοί εξάλλου «ποντάρουν» στην αποτυχία του όλου εγχειρήματος… Ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές του κοινού προγράμματος συμφωνούν πως αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία συνεννόησης αποτελεί από μόνη της «μεγάλη προίκα» για τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι υιοθετείται μία διαφορετική κουλτούρα, που στηρίζεται στο διάλογο και τη συνεργασία, ενώ το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για το μέλλον της πόλης αποτελεί δέσμευση για κοινή δράση, προκειμένου το όραμα της «άλλης Θεσσαλονίκης» να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.
Οι πρωταγωνιστές
Στο «Διαπαραταξιακό» συμμετέχουν δύο ή τρεις εκπρόσωποι από κάθε παράταξη ή κίνηση πολιτών. Όλοι τους αναγνωρίζουν ότι η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου ευθύνεται εν πολλοίς για την επικυριαρχία των πλέον συντηρητικών έως «σκοταδιστικών» δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συνεργάστηκαν σε πάρα πολλά θέματα που προέκυψαν και αυτή η συνεργασία άνοιξε διαύλους επικοινωνίας. Στη μέχρι στιγμής τρίμηνη συμπόρευση των δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών συνέβαλαν η πρόσκληση της Χρύσας Αράπογλου για διάλογο όλων των παρατάξεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης του δήμου, καθώς και η πρώτη εκδήλωση της κίνησης «Αλλάζουμε την Πόλη», την οποία συναπαρτίζουν 120 κινήσεις πολιτών, που διεκδικούν έμπρακτα και με παρεμβάσεις μία πιο ανθρώπινη πόλη. Την τελευταία στο «Διαπαραταξιακό» εκπροσωπούν σταθερά ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Αντωνόπουλος και η αρχιτέκτονας-ιστορικός Βιβιάννα Μεταληνού, η οποία ως γνωστόν πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για την υποθαλάσσια αρτηρία του Γ. Σουφλιά. Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» εκπροσωπείται από το δημοτικό σύμβουλό της Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και τον Όμηρο Ταχματζίδη, ενώ από τη «Θεσσαλονίκη-Πρωταγωνίστρια» συμμετέχει ο Λάζαρος Ζαχαριάδης. Σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» εκπροσωπεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και από τη «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη» συμμετέχουν ο Τάσος Τζήκας και ο Νίκος Στεφανίδης. Την κίνηση των «Δώδεκα» εκπροσωπούν ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Νικολάου, ο οποίος ανέλαβε να συνθέσει τις προτάσεις για το κοινό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, και ο Λάζαρος Αγγέλου, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.
Στις 20 Αυγούστου τα νεότερα…
Όπως γίνεται εμφανές, από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σήμερα στο «Διαπαραταξιακό» αρκετοί μπορούν να έχουν τη φιλοδοξία να τεθούν επικεφαλής του εγχειρήματος και κάποιοι ήδη έχουν δηλώσει δημοσίως διαθεσιμότητα. Εμφανές είναι επίσης ότι ορισμένοι από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» θα σεβαστούν τις όποιες αποφάσεις λάβουν τα πολιτικά κόμματα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος άλλοι να συμπράξουν σε κοινή κάθοδο και άλλοι να αποχωρήσουν ή να συμμετάσχουν σε άλλους συνδυασμούς. Οι εκπρόσωποι των έξι δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών δεσμεύτηκαν πάντως ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τον υποψήφιο δήμαρχο που προτείνουν, αν βέβαια καταφέρουν να καταλήξουν…
Έθεσε εαυτόν εκτός «Διαπαραταξιακού»
Στην εκκίνηση της όλης προσπάθειας και μέχρι τη διατύπωση των κοινών προγραμματικών θέσεων στο «Διαπαραταξιακό» συμμετείχε και η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», την οποία εκπροσώπησαν κυρίως ο Ανδρέας Κουράκης και ο Νίκος Φωτίου. Όμως οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» διαφώνησαν με τον τρόπο ανάδειξης του υποψηφίου δημάρχου, επιμένοντας ότι το πρόσωπο πρέπει να προκύψει από δημοσκόπηση, κάτι που απέρριψαν όλοι οι άλλοι. Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τους υπόλοιπους. Η ρήξη φαίνεται να είναι οριστική και εκπρόσωποι του «Διαπαραταξιακού» σχολιάζουν με νόημα ότι, «όπως αποδείχτηκε, κάποιοι ήρθαν εξ αρχής με την πρόθεση να επιβάλουν την υποψηφιότητά τους και όχι να συμβάλουν στην ενότητα των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου».