Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Θηράματα και κυνηγοί της νύχτας όλοι ναυαγοί...



Σωκράτης Μάλαμας - Σπηλιά του Δράκου

Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

Μέσα στη ζάλη κρύφτηκε
μες στη σπηλιά του Δράκου
ζεστά πιοτά, κρύα πιοτά
ξέχασε τ' όνομα του

Έρωτες βγήκαν παγανιά
στα μπαρ στα ξενυχτάδικα
θηράματα και κυνηγοί
της νύχτας όλοι ναυαγοί

Μέσα στη ζάλη έπεσε
σαν στάλα στο ποτήρι
ζεστά φιλιά και αγκαλιές
μη μου χαλάς χατίρι

Όταν ξημερώσει πες μου
φως μου γιατί κρύφτηκες
έκανες πως μ' αγαπούσες
κι ύστερα μ' αρνήθηκες Διαβάστε περισσότερα...

Eξέγερση στο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου

Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτηρίζεται η εξέγερση των παράνομων μεταναστών στο Φυλάκιο του Κυπρίνου, καθώς σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι φιλοξενούμενοι βραχυκύκλωσαν το ηλεκτρικό σύστημα και στο σκοτάδι προκάλεσαν φθορές στο κτίριο.
Για την αποκατάσταση της τάξης, κλήθηκαν διμοιρίες αστυνομικών από την Ορεστιάδα, καθώς και συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σύμφωνα με τον γραμματέα των αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου Κώστα Χατζηαναγνώστου, οι εξεγέρσεις είναι συχνές αλλά αυτήν την φορά τέθηκε σε κίνδυνο και η ασφάλεια των αστυνομικών...»



πηγή Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΕΤΑΞΑΝ ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΜΕΑ

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ; AKOMA ΔΕΝ ΦΤΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟΠΑΤΟ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΤΟ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ...

  Διαβάστε περισσότερα...

Λαθρομεντανάστης με ελονοσία εντοπίστηκε στον Έβρο..

Νοσηλεύεται στην απομόνωση στο ειδικό κέντρο λοιμώξεων

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ...

Η κλινική εικόνα ενός λαθρομετανάστη από τη Νιγηρία κίνησε τις υποψίες του γιατρού του Κέντρου υποδοχής που υπάρχει στο Διδυμότειχο που ζήτησε την περεταίρω ιατρική διερεύνησή του και τον έστειλε για εξετάσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Όπως είπε μιλώντας στο «Χ» ο διοικητής το νοσοκομείου Νίκος Ραπτόπουλος με το που ήλθε ο άνθρωπος κι έγιναν οι εξετάσεις αποδείχθηκε ότι πάσχει από ελονοσία. «Τον απομονώσαμε στην ειδική μονάδα που έχουμε των λοιμώξεων και σαφώς οι νεότεροι γιατροί, όλοι θέλησαν να δουν τον άρρωστο αυτό γιατί η ελονοσία όπως ξέρουμε στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί σχεδόν. Από την μια πλευρά ήταν μια εμπειρία των γιατρών εδώ να δουν ένα περιστατικό με ελονοσία, από την άλλη όμως ξέρετε ότι αυτά τα περιστατικά θα μπορούν και να διαφύγουν και να διασπείρουν και να μεταδώσουν τέτοιες ασθένειες. Επομένως εδώ γίνεται μια προσπάθεια και δεν ξέρω αν ευοδωθεί, τα νοσοκομεία τα δικά μας και του Διδυμοτείχου, υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει μέσω των Βρυξελλών, για να δημιουργηθούν ιατρικά κέντρα υποδοχής των λαθρομεταναστών εξοπλισμένα με ότι χρειάζεται. Με μικροβιολογικό εργαστήριο, ακτινολογικό και όλοι οι λαθρομετανάστες να περνούν από έλεγχο για να μην διαφεύγουν και κυκλοφορούν στην Ελλάδα με τέτοιες παθήσεις και μεταδοτικές αρρώστιες. Θα πρέπει η Ελλάδα να προφυλαχτεί και να θωρακιστεί», θα πει ο διοικητής, ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση.

Εφημερίδα Χρόνος Διαβάστε περισσότερα...

Εορταστικές προσφορές των εκδόσεων «Πελασγός»

Αγαπητοί φίλοι,

Το βιβλιοπωλείο «Η Αλληλεγγύη των Φίλων» τις ημέρες αυτές συμπληρώνει δυο έτη επαναλειτουργίας του μετά την τρομοκρατική επίθεση που είχε δεχθεί, και ο εκδοτικός μας οίκος «Πελασγός» 25 χρόνια ελληνικής δημιουργίας.

Θέλοντας να τιμήσουμε την αλληλεγγύη που επέδειξαν φίλοι και συναγωνιστές, όλα αυτά τα χρόνια, καθορίζουμε την περίοδο από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010, ως «περίοδο εκπτώσεων αλληλεγγύης» όπου ΟΛΑ τα βιβλία (παραγωγής έως και 2009) των εκδόσεων «Πελασγός», «Ρήσος» και «Λογοθέτη» θα προσφέρονται με 50% έκπτωση.

Σας περιμένουμε Χαριλάου Τρικούπη 14 στο κέντρο της Αθήνας. Τηλ. 210-3628976.

Σας ευχαριστώ
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΛΕΦΤΙΚΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄.

Εἰς βαθεῖαν καὶ στενὴν φάραγγα τῶν Τσουμέρκων[1], ἥτις ὁμοιάζει μᾶλλον χαράδραν, διασχίζουσαν τὸ ὄρος ἀπὸ κορυφῆς μέχρις ὑπωρείας, καὶ ἔνθα βασιλεύει ᾀείποτε, καὶ ἡλίου μεσουρανοῦντος, σοβαρὸν γνόφος, ἐμποιοῦν φρίκην ἐκ τῆς βοῆς τῶν κατακρημνιζομένων ἐν αὐτῇ ὑδάτων, ὑπάρχει σπήλαιον δυνάμενον νὰ χωρήσῃ στρατοῦ ὁλόκληρα τάγματα, οὕτινος ἡ θύρα, ἢ μᾶλλον ἡ ὀπὴ, κρύπτεται ὄπισθεν ἀγρίων δένδρων, αἰγοκλημάτων καὶ ἄλλων ἑρπετῶν φυτῶν, ἅτινα ἐγείρονται ἐπὶ μικροῦ τινος ἐδάφους ὡς ἀνδήρου, ὑπάρχοντος πρὸ τῆς θύρας τοῦ σπηλαίου. Τὸ ἄνωθεν τῆς θύρας μέρος προέχει βράχος ἀπότομος καὶ κρημνώδης, ὥστε ἐξ ἁπάντων τῶν μερῶν εἶναι ἀόρατον καὶ οἱ σύντροφοί του τὸ ἐγίνωσκον, καὶ αὐτὸ ὑπῆρχε τὸ καταφύγιόν των. Εἰς μόνον τὸν Γέροντα Δήμα ἐνεπιστεύθη τὸ μυστηριῶδες τοῦτο ἄσυλον.

Δύο ὥρας μετὰ τὸ μεσονύκτιον, σκοπὸς ἱστάμενος πεντήκοντα βήματα, κάτωθεν τοῦ σπηλαίου, ἰδὼν ἄνθρωπον ἐρχόμενον πρὸς αὐτὸν, ἡτοίμασε τὸ πυροβόλον του, ἐσήκωσε τὸν λύκον, καὶ περιέμενε παρατηρῶν ποῦ διευθύνετο. Ὁ ἄνθρωπος τὸν ἐπλησίαζεν ὁλονὲν, ὥστε δὲν ἔλειπεν, εἰμὴ ὀλίγων βημάτων ἀπόστασις, νὰ τὸν προσεγγίσῃ.

συνέχεια εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ! ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ


Ένα πόρισμα ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ βγήκε πριν απο λίγες ώρες και ρίχνει συγκεκριμένες ευθύνες με ΟΝΟΜΑΤΑ και διευθύνσεις. Πρώτος και κύριος υπεύθυνος ο τραπεζίτης πρόεδρος της Κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, τραπεζίτες ιδιωτικών τραπεζών και ο πρώην πρωθυπουργός.

Αυτή την έρευνα την έκανε ανεξάρτητη αρχή στην Ισλανδία - όχι βουλευτές και βολεμένοι κομματάρχες όπως εδώ- που είχε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του κράτους, δικαίωμα κατάσχεσης στοιχείων, ξεχωριστό προυπολογισμό και ...ΟΓΔΟΝΤΑ υπαλλήλους στη διάθεσή της!
Αυτά στην ...ΙΣΛΑΝΔΙΑ. Αυτά έκαναν οι περήφανοι απόγονοι των Βίκιγκ...
Εδώ στο Τουρκομπαρόκ κρατίδιο του Ελλαδιστάν τις έρευνες τις κάνουν οι ...υπάλληλοι των πολιτικών οικογενειών που μας κυβερνούν εδώ και πολλές δεκαετίες.... 
taxalia
Διαβάστε περισσότερα...

Την καντονοποίηση της ΠΓΔΜ ζητά ο επικεφαλής της μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας

Νεώτερες δηλώσεις περι καντονοποίησης της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκαν από τον επικεφαλή της θρησκευτικής μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας, Σουλεϊμάν Ρετζέπι προκαλώντας την αντίδραση εμπειρογνωμόνων οι οποίοι πιστεύουν ότι η πρόταση αυτή ή η διαίρεση της χώρας είναι επικίνδυνη και προβληματική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η πΓΔΜ επιδιώκει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η σιωπή των θεσμικών οργάνων της μουσουλμανικής κοινότητας σε αυτές τις δηλώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται κανείς τους δεν υποστήριξε την ανοικτή τοποθέτησή του Ρετζέπι, για καντονοποίηση της πΓΔΜ, ή πήρε θέση υπέρ των απόψεων του μέσα στη μουσουλμανική κοινότητα. Πάντως αξίζει να επισημανθεί η πολιτική παρέμβαση θρησκευτικού ηγέτη κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και ως χώρα λόγω της δικής μας μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος PPD Σεφερντίν Ααρών, δήλωνε ότι «Η σλαβομακεδονική πολιτική ελίτ ανεξάρτητα από ποιος βρίσκεται στην εξουσία, ακολουθεί μια πολιτική που έφθασε στο αποκορύφωμά της με την κυβέρνηση του VMRO-DPME, καθώς συνεχίζει να ενισχύει τους Σλαβομακεδόνες και την Σλαβομακεδονία σε βάρος του αλβανόφωνου στοιχείου σε όλες σχεδόν τη σφαίρα της κοινωνικής έκφρασης.

Η πολιτική αυτή εκφράζεται με την αγνόηση της επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας, την παρεμπόδιση της επίσημης χρήσης των αλβανικών συμβόλων, την αποδόμηση των εθνικών θεσμών και την καταχώρηση του αλβανικού πληθυσμού ως “σλαβομακεδονικού” καθώς και των αλβανικών νοικοκυριών ως “σλαβομακεδονικά” κλπ.».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Σεφερντίν Ααρών ανέφερε ότι το κόμμα του, θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα για να καταγγείλει και να αποτρέψει το φαινόμενο του “εθνοκεντρισμού των Σλαβομακεδόνων”, των οποίων οι εγκάθετοι προωθούν για αυτούς τη στήριξη των διεθνών οργανισμών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr Διαβάστε περισσότερα...

Απειλεί με απώλεια της Θράκης ο Κακλαμάνης;


  • Δύο άνθρωποι, ένα μήνυμα: Αφελληνισμός
  • Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης χορεύουν στον ρυθμό του αφελληνισμού της Ελλάδας

Σε διεθνή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στις 1/12/10 στον οργανισμό OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) στην πόλη Astana του Καζακστάν, όλοι μας γίναμε μάρτυρες αυτού του οποίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προσπαθεί επί ματαίω να αποκρύψει. Όλοι μας είδαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να παραβρίσκεται στη διεθνή αυτή διάσκεψη υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Τροϊκανής Ελλάδας!
Ναι, η αναφορά γίνεται στην επαίσχυντη εμφάνιση του κυρίου Παπανδρέου, στην οποία η ταμπελίτσα που βρισκόταν μπροστά του πρόδιδε το γεγονός, την σκληρή πραγματικότητα που με νύχια και δόντια προσπαθεί ο βραβευμένος σκεπτόμενος Παπανδρέου να μας αποκρύψει. Το όνομα της χώρας μας είναι πλέον Troika – Greece και θα πρέπει να είμαστε (επί του παρόντος χρόνου) και ευχαριστημένοι.
Γιατί; Επειδή ίσως θα έπρεπε να αναλογισθούμε πως θα μας φαινόταν στο ίδιο ταμπελάκι ανέγραφε Turkey – Greece! Δεδομένης και της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου τον επερχόμενο Ιανουάριο στην Τουρκία, για να παρευρεθεί σε ενημέρωση των Τούρκων πρέσβεων…, μάλλον όλα τα σενάρια γίνονται πιθανά. Αφού η χώρα έχει αλλάξει όνομα γιατί να μην αλλάξει (στο όνομα της αλληλοκατανόησης) και… πολίτευμα, γιατί να μην διοικείται από μία διαρχία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…; Στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού και της παγκοσμιοποίησης, πρέσβης των οποίων είναι ο κύριος Παπανδρέου, γιατί να μην συμβεί και αυτό;
Σας φαίνεται απίθανο; Ίσως και να μην είναι τόσο απίθανο εάν γνωρίσετε και τις απόψεις του κυρίου Απόστολου Κακλαμάνη (ο οποίος γλίτωσε για δεύτερη φορά το λιντσάρισμα πριν 3 ημέρες) τις οποίες εξέθεσε σε εκδήλωση του περιοδικού «Άρδην». Ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Νεοθωμανισμός και Ελληνική Θράκη» που οργάνωσαν η εφημερίδα "Άρδην-Ρήξη", προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και δέχτηκε άμεσα τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων Ελλήνων με την απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που του απεύθυναν . Ο κύριος Κακλαμάνης αναφέρεται πως είπε πως «Για να μην χαθεί η Θράκη θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά οι Έλληνες χριστιανοί»!!!
Τι εννοούσε όμως, με αυτή του την απάντηση – δήλωση ο κύριος Κακλαμάνης; Πώς συμπεριφέρονται οι Έλληνες χριστιανοί κύριε Κακλαμάνη; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε ή θα πρέπει να σας εγκαλέσει κάποιος έγκριτος νομικός, κάποιος δημοσιογράφος ή κάποιος αρχηγός κόμματος για να τοποθετηθείτε πληρέστερα και να εξηγήσετε επακριβώς αυτό το οποίο δηλώσατε; Τι στάση πρέπει να έχουν οι Έλληνες χριστιανοί, κύριε Κακλαμάνη; Ή μήπως σας έχει επηρεάσει η γεροντική άνοια; Εκτός και αν λειτουργείτε υπό το καθεστώς της πολιτικής ατιμωρησίας που έχετε επιβάλει στην χώρα… Οφείλετε κύριε Κακλαμάνη να προσδιορίσετε επακριβώς ποια στάση υπονοείτε ότι έχουν οι Έλληνες χριστιανοί της Θράκης και ποια στάση (σύμφωνα με την εγκεφαλική σας δραστηριότητα) θα πρέπει να αποκτήσουν, για να… μην χαθεί η Θράκη!!!
Σαφέστατα, ο κύριος Κακλαμάνης τελεί υπό σοβαρή εγκεφαλική δυσλειτουργία ή γνωρίζει κάτι που έχει συμφωνηθεί και έχει προγραμματισθεί (ή έχει δρομολογηθεί) και θέτει όρους προς τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να μην χαθεί η Θράκη!!!
Κατά τον κύριο Κακλαμάνη, λοιπόν, η Θράκη κινδυνεύει να χαθεί από τους Θρακιώτες. Και αν χαθεί, ποιος θα την πάρει κύριε πρώην αντιπρόεδρε της Βουλής; Και γιατί να χαθεί; Μπορείτε να φωτίσετε τα δικά μας νοητικά σκοτάδια και να μας κάνετε γνώστες ή συνοδοιπόρους του πολιτικού σας οράματος (ή έργου);
Με την δήλωσή του αυτή ο κύριος Κακλαμάνης πρέπει να θεωρεί εαυτόν πολύ τυχερό που μπόρεσε και διέφυγε ζωντανός από την εκδήλωση του περιοδικού «Άρδην». Θα πρέπει να θυμάται πως «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Και το γνωμικό έχει διπλή μετάφραση. Πρώτον αφορά τον ίδιο, που γλίτωσε για δεύτερη φορά το λιντσάρισμα (αυτή τη φορά δεν διέφυγε σε τουαλέτα για να γλιτώσει) και δεύτερον, δε νομίζω πως με αυτού του είδους τις πολιτικές του τοποθετήσεις – απόψεις, θα μπορέσει να διαφύγει την τρίτη φορά που θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών εκείνων που ο ίδιος λέει ή πράττει…

Κωνσταντίνος Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP