Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΓΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ!!!

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα πολυάριθμα Καππαδοκικά έθιμα κατέχουν αυτά που αφορούν τον γάμο, μιας και αναγνωρίζεται η ζωτική του σημασία όχι μόνο ως θεμελίου της οικογένειας, της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους, αλλά και αυτής της κοινωνικής διάρθρωσης...
Έθιμα που αναδεικνύονται στο διάβα του χρόνου, που με αξιοσημείωτη συνοχή «μεταφέρουν» το γεγονός, συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, την ενίσχυση της ομάδας...
Με μια αξιοθαύμαστη μοναδικότητα, αυτήν της «ράτσας», μιας παράδοσης αρχέγονης που ξεκινά από το «τότε», μη προσδιορισμένης μεν ακριβώς, ούτε καταγεγραμμένης βιβλιογραφικώς αλλά... αλλά τηρουμένης με θρησκευτική ευλάβεια, με αρχές, κανόνες και τύπους αναλλοίωτους στο διάβα του χρόνου από όλους, συστηματικά και αδιάλειπτα.
Βασικός σκοπός και επιδίωξη:
Μα η διατήρηση των πολύτιμων, η ενεργή συμμετοχή της κληροδοτημένης παράδοσης στο εκάστοτε σήμερα, η αποφυγή αλλοτρίωσης της εθνικής ταυτότητας, η αφομοίωση γνώσεων και αξιών πολλών γενεών...
Και το σημαντικότερο.
Θεωρούσαν και εξακολουθούν, ίσαμε σήμερα, τον γάμο ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα της ζωής τους, σημαντικότατο σταθμό από τον οποίο εκπορεύονταν η χαρά και η ευτυχία, η δημιουργικότητα, η ζωντάνια της ζωής... Γι’ αυτό και τον ονόμαζαν και «χαρά»...
Αρχίζουμε λοιπόν την «περιήγησή» μας σε τούτα τα πολύτιμα, δεχόμενοι ως βασική αρχή πως «...η παράδοση είναι η άγνωστη χώρα από την οποία καταγόμαστε». Έτσι ως «άγνωστη» χώρα θα πρέπει πάντοτε να την εξερευνούμε, να τη μαθαίνουμε, να ανακαλύπτουμε τα όμορφα και ωραία, να μεταφέρουμε καταγεγραμμένες τις νέες γνώσεις...
Αλλά και ως χώρα καταγωγής θα πρέπει να την αγαπάμε.
Να βρούμε αυτά τα «πρέπει», τα «γιατί», τα «έτσι», τα «όχι», που στην πλειονότητά τους είχαν ως στόχο τη γυναίκα... αυτή την πολύπαθη ύπαρξη που τελούσε κάτω από ένα καθεστώς μιας ιδιότυπης βίας και καθωσπρεπισμού.
Και κάτι ακόμα.
Μια απάντηση οφείλουμε στον συχωρεμένο Αριστοφάνη όπου με περισσό, είναι αλήθεια, πάθος, μας ρωτά, «ποδαπώ το γένος άνθρωπε;» , δηλαδή και σε ελεύθερη μετάφραση, «από πού κρατά η σκούφια σου ρε άνθρωπε;». Λοιπόν, θεϊκέ Αριστοφάνη, είμαστε μιλέτι ρωμιών. ..ρωμιών Καππαδοκών, με ιστορία τόση όσο και η δικιά σου!


συνέχεια εδώΣεητατά-Ωνημά
Ομώνυμα τραγούδια με τα οποία χορεύονται αντικρυστοί γυναικείοι χοροί.
Οι χοροί χορευόταν μόνο απο παντρεμένες γυναίκες στους γάμους, οι οποίες σχημάτιζαν ζευγάρια η μία απέναντι απ'την άλλη.Το κεφάλι σκεπαζόταν με μαντήλι και μόνο τα μάτια μέναν ακάλυπτα.
Κατά την παράδοση το Γιολάχι φαράγγι,νότια της Βαρασού,αποτελούσε την δίοδο για τον κάτω κόσμοκαι αυτό ενισχύεται με το παλιό τραγούδι που κατά ενα έθιμο χόρευαν δυο παντρεμένες γυναίκες,με κινήσεις τρεμάμενες,μιμητικές του χαιρετισμού-αποχαιρετισμού και άλλαζαν ρυθμικά τις θέσεις.Ετσι θεωρούν οτι ο χορός παριστάνει τη συνάντηση της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης.
Τα λόγια είναι:
Σεήτα-τα,σεητα-τά
σο μέγαν το ρουσί
να μην 'πεσώσετσ,πεσώσετε
σου Χούναρη τον σπήλο..

Στο βίντεο το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας χορεύει για το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων .
Δάσκαλος : Δήμος Γκίκας
Μουσικοί : Άλκης Ζοπόγλου ( κανονάκι ), Σάκης Γιώργου ( ούτι ), Κυριάκος Πετράς ( βιολί )
Τραγούδι : Βαλάντης Ιωαννίδης  Διαβάστε περισσότερα...

Τα τελευταία κουτσομπολιά για τους πολιτικούς που έφαγαν κράξιμο στους δρόμους

- Έφτιαξα μωρή Σούλα, έκανα και μπακλαβά, έλα να σου πω τα τελευταία κουτσομπολιά.
- Για πες μωρή τι έμαθες;
- Καλά βρε, δεν έμαθες τι έπαθε ο Σιούφας;
- Τι καλέ Φούλη;
- Αααα, πράματα και θάματα Σούλα μου. Ο Σιούφας ήταν λέει σε ψαροταβέρνα και εκεί που κατάπινε την τρίτη αθερίνα τον έβρισε ο κόσμος.
- Σώωωωπα, τι μου λες;
- Έτσι και χειρότερα μαρη! Και μία σουσού λέει απο την παρέα ήταν και προκλητική, πέταξε κάτι στους πολίτες που έκραζαν τον Σιούφα, αλλά αυτός λέει ψύχραιμος στην αρχή!
- Ψύχραιμος μωρή Φούλη ή αναίσθητος;
- Ε, το ίδιο κάνει. Καλός ο μπακλαβάς;
- Τέλειος, γεια στα χέρια σου αγάπη μου. Και για συνέχισε, τι αλλο έγινε;
- Έφαγε λέει γιούχα ο Γιωργάκης, έφυγε άρον άρον απο την Πάρο για να μην τον πνίξουν στην θάλασσα!
- Ο Χριστός και η Παναγία! Και τον συμπαθώ καλέ, είναι ήρεμος, γυμνάζεται. Που ελεγαν και στην τηλεόραση το μεσημέρι οτι έκανε μπάνια με τον κόσμο και ήταν πολύ ευγενικός και τον χειροκροτούσαν κιόλας λέει.
- Δεν ξερω τι έλεγαν στην τηλεόραση Σούλα μου, εγώ διάβασα σε αυτά τα πλοκς, τα μπλογκς πως τα λένε, πως έφαγε κράξιμο μεγάλο.
- Ε κάτι θα ξέρουν αυτά, είναι και κουτσομπόληδες και δεν τους θέλουν λέει οι πολιτικοί γιατί μαρτυράνε στο ιντερνετ τι κάνουν.
- Διάβασα και άλλα Σούλα!
- Τι μαρή πάλι, έγιναν και άλλα;
- Πωωως, τα άκουσε και αυτή η μικρή, η Νάντια η Γιαννακοπούλου.
- Ποια μαρή, αυτή με την κοιλιά; Η εγκυμονούσα;
- Ναι, ναι, αυτή! Όταν πήγε στις αγκινάρες!
- Ποιες αγκινάρες μωρή Φούλη;
- Στην Μεσσηνία στις αγκινάρες ρε Σούλα, συνάντησε μια μάνα και της είπε οτι φταίμε που την ψηφίσαμε, και αυτή απάντησε “καλά μυαλά”. Να μια γλώσσα στην ψηφοφόρο, έχουν αποθρασυνθεί τελείως αυτές!
- Άστα να πάνε αγάπη μου, και θα γεννήσει και σε καμιά σουίτα όπως αυτή η Περιστέρα του Τσούπρα, τι ανάγκη έχουν αυτες. Εμείς ακόμα πληρώνουμε το δάνειο όταν γέννησε η νύφη μου.
- Τσίπρας μωρή, όχι Τσούπρας!
- Ε, όπως τον λένε, σιγά!
- Και τι αλλο έμαθα λες μωρή Σούλα; Μου το είπε η Αφρούλα απο απέναντι εχθές. Και τον Κουτρουμάνη λέει γιουχάισαν στην Λευκάδα, ξινές του βγήκαν οι διακοπές.
- Για πες ρε Φούλη, για πες!
- Διακοπές στην Λευκάδα ήταν και εκεί που κατέβαζε το πλοκάμι με το χταπόδι λαδολέμονο, άρχισε ο κόσμος την μουρμούρα, κατάπιε το χταπόδι και έφυγε τρέχοντας.
- Βραστό ήταν το χταπόδι μωρή ή σχάρα;
- Που να ξέρω μωρή; Τον Πάγκαλο πάντως τον είχαν σε καρέκλα.
- Τι σχέση έχει ο Πάγκαλος με τα χταπόδια ρε Φούλη;
- Γιατί λέει έχει εκτόπισμα και πήγε της Παναγίας στην Τήνο και έκανε και ζέστη και τον έβαλαν να κάτσει μην πάθει και τίποτα. Είναι βλέπεις και σαν πινιάτα!
- Και τι άλλο έγινε;
- Έπεσε η αστυνομία επάνω στον εξαγριωμένο κόσμο μη και του ορμήξουν. Έβγαλε και αυτός μετά ένα λογύδριο και εξαφανίστηκε, τι να κάνει;
- Εγώ μωρή Φούλη θυμάμαι το άλλο με την άλλη την πινιάτα τον Βενιζέλο και την Διαμαντοπούλου, τέλη Ιούνη. Ήταν στην Πάτρα και τους κυνήγησε ο κόσμος, πηδούσαν λέει κάδους σκουπιδιών για να τρέξουν να κρυφτούν απο τα μπουκάλια νερού που έπεφταν.
- Σώπα καλέ, έγινε και αυτό; Το άλλο με τον Ζαγορίτη που τον είπαν λαδοπόντικα άκουσα εγώ σε ταβέρνα στις  Κιτριές και κιτρίνισε απο το κακό του! Και για τον Σηφουνάκη στην Λέσβο και τον Λοβέρδο  στην Κρήτη πως άκουσαν και αυτοί τις χρονιάς τους, πετάχτηκαν και κάτι αναψυκτικά αλλά δεν ξέρω αν ήταν Κοκα Κόλα, γκαζόζα ή πορτοκαλάδα!
- Εδώ λέει Κολωνάκι δεν πάνε πια όλοι αυτοί γιατί ο κόσμος τους βλέπει να αράζουν και πέφτουν βροχή τα φτυσίματα. Έχουν χάσει τα καλά μαγαζιά όλο τον τζίρο, ερημιά σου λέει έχει πέσει στο Κολωνάκι.
- Εγώ τους ψήφιζα πάντα αλλά φέτος δεν τους ξαναψηφίζω Φούλη μου.
- Ούτε εγώ Σούλα μου, όλοι ίδιοι είναι. Αλλά τώρα το παράκαναν. Εντάξει, διόρισαν τον γιο μου, νομιμοποίησαν και το αυθαίρετο που είχαμε στου Ζούμπερι αλλά τώρα πάει, δεν ξαναρίχνω τίποτα.
- Θες και άλλο μπακλαβά αγάπη μου;
- Βάλε χρυσή μου ένα κομμάτι ακόμα.
*Πολίτης της Μπανανίας

Θερμό επεισόδιο στην Πάρο – Πολίτης προς Σιούφα: “Να σου αφήσω να πληρώσεις τον λογαριασμό με τα κλεμμένα!”

Άγριο κράξιμο στον Ζαγορίτη, τον αποκάλεσαν λαδοπόντικα σε ταβέρνα στην Μάνη!
Έκραξαν την Νάντια Γιαννακοπούλου

Άγριο κράξιμο στον Γιωργάκη

Αποδοκίμασαν και τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη στη Λευκάδα

Μετά από επέμβαση της Αστυνομίας γλύτωσε τα “νόμιμα” ο Πάγκαλος

Κατάληψη στην ΕΡΤ από ομάδα πολιτών! Άγρια ξύλο μέσα στους διαδρόμους…

Αποδοκιμασίες για Διαμαντοπούλου – Βενιζέλο

Ο κόσμος αποδοκιμάζει τα κυβερνητικά (και μη) στελέχη, όπου τα βρίσκει “πέφτει” κράξιμο! 

πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Κόσοβο: Οι Έλληνες στρατιώτες εκπαιδεύονται στην καταστολή διαδηλώσεων!

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, το περιοδικό του ΓΕΣ δημοσιοποιεί άσκηση ελληνικού λόχου στο Κοσσυφοπέδιο από ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας.

Τον επικίνδυνο προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, όπως και την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των στελεχών τους για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού», αποκαλύπτει η συμμετοχή της ελληνικής δύναμης Κοσσυφοπεδίου σε μεγάλη άσκηση καταστολής διαδηλωτών («ταραξιών»!) που πραγματοποιήθηκε στο Νόβο Σόλο κοντά στην πόλη Μιτρόβιτσα. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το περιοδικό που εκδίδει το Γενικό

Επιτελείο Στρατού «ΣΤΡΑΤΟΣ και Ενημέρωση» (τεύχος 16), κάτω από τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής». Στο δημοσίευμα σημειώνεται: «Την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC - (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών) του...

3ου Ειδικού Μηχανοκίνητου Λόχου του 646 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού στο Στρατόπεδο "MARCHAL TASSIGNY" στο Novo Selo από τη γαλλική Gendarmerie. Στην άσκηση πιστοποίησης χρησιμοποιήθηκε σημαντικός αριθμός χημικών και καπνογόνων ουσιών, προκειμένου οι συνθήκες να προσομοιάζουν σε πραγματική κατάσταση, και ήταν απόλυτα επιτυχής».
Οπως ομολογείται επίσημα, η άσκηση στοχεύει στην «πιστοποίηση» του συγκεκριμένου λόχου να συμμετέχει στην αντιμετώπιση διαδηλωτών, δηλαδή να συνδράμει τις άλλες δυνάμεις καταστολής στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εκπαίδευση έχει αναλάβει η γαλλική Gendarmerie, το ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας που αναλαμβάνει τέτοιες αποστολές.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP