Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ρεζίλι ο Σκοπιανός Πρόεδρος Ιβάνοφ – Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απειλεί να τον σύρει στα δικαστήρια για ψευδή δήλωση!

"Δεν του έχω μιλήσει και δεν μπορεί να αναφέρει το όνομα μου. Εαν δεν ανακαλέσει την δήλωση, θα τα πούμε στο δικαστήριο. Δεν έχει σημασία σε ποιό κράτος είναι Πρόεδρος, δεν επιτρέπω σε κανένα να συκοφαντεί το όνομα μου για προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον. "

Εξαιρετικά αρνητική τροπή παίρνει για τον Σκοπιανό πρόεδρο το θέμα με πρόσφατη δήλωση του που ενέπλεκε το όνομα της Ντόρις Πακ, Μέλους του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκοπιανού Kanal 5, η Γερμανίδα πολιτικός όχι μόνο διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Σκοπιανού Προέδρου αλλά απειλεί να τον σύρει στα δικαστήρια αν δεν ανακαλέσει.

“Δεν έχω ποτέ γνωρίσει τον πρόεδρο Ιβάνοφ και δεν έχω ποτέ συζητήσει οτιδήποτε για να δεχτεί μια πρόταση διαπραγματεύσεων για την είσοδο της χώρας σε ΝΑΤΟ/ΕΕ με το προσωρινό προσωνύμιο FYROM,” δήλωσε η Ντόρις Πακ, “αδειάζοντας” ουσιαστικά τον Σκοπιανό Πρόεδρο. Η Γερμανίδα πολιτικός απείλησε να πάει τον Ιβάνοφ στα δικαστήρια εάν δεν ανακαλέσει τον ισχυρισμό του.

“Έχω ήδη ζητήσει να ανακαλέσει την δήλωση, γιατί απλά δεν έχω πει τίποτα τέτοιο. Δεν του έχω μιλήσει και δεν μπορεί να αναφέρει το όνομα μου. Εαν δεν ανακαλέσει την δήλωση, θα τα πούμε στο δικαστήριο. Δεν έχει σημασία σε ποιό κράτος είναι Πρόεδρος, δεν επιτρέπω σε κανένα να συκοφαντεί το όνομα μου για προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον,” ανάφερε το Μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Κανάλι 5 των Σκοπίων.

Ο Ιβάνοφ είχε πρόσφατα αναφέρει σε μια συνέντευξη τύπου ότι η χώρα είναι σε μεγάλη πίεση για την λύση του ζητήματος της ονομασίας. Σαν μια χαμένη ευκαιρία, ανάφερε σχετικά την πληροφορία που υποτίθεται πήρε από την Ντόρις Πακ, ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε τελειώσει το ζήτημα 15 χρόνια πριν.

Από το Ηistory-of-Μacedonia
Διαβάστε περισσότερα...

90 αρχαιολογικοί χώροι ελεύθεροι και δωρεάν , 24/8 στην αυγουστιάτικη Πανσελήνο

Ενενήντα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις για την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν στις 24 Αυγούστου 2010, ημέρα Τρίτη, από τις 19:00μ.μ έως 01:00π.μ.
Η Είσοδος είναι Ελεύθερη!!
Το Υπουργείο Πολιτισμού εξασφάλισε το απαιτούμενο κονδύλι για τους εκτάκτως εργαζόμενους αρχαιοφύλακες και θα πληρωθούν όλοι οι φύλακες, ακόμη και εκείνοι της περιφέρειας, που είχαν απαντήσει καταφατικά για εθελοντική εργασία.
Ο θεσμός των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, με ή χωρίς μουσική εκδήλωση, ξεκίνησε το 1996 και με ελάχιστα διαλείμματα συνεχίζεται με επιτυχία.
36 από τους 90 χώρους θα φιλοξενήσουν μουσικές εκδηλώσεις κυρίως. Συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως: Νίκος Ξυδάκης, Νένα Βενετσάνου, Ηλίας Λιούγκος κ.α.
ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΑΤΤΙΚΗ:

•Ιλίου Μέλαθρον: Νένα Βενετσάνου

•Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας: «Τρίφωνο»

•Θέατρο Ζέας Πειραιάς: Νίκος Ξυδάκης

•Ιερό Ποσειδώνος Καλαυρία Πόρου: κλασική μουσική

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ:

•Κάστρο Λαμίας

•Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας: δημοτική μουσική

•Αρχαιολογικός χώρος Δελφών: μουσική εκδήλωση

•Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας

•Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: μουσική εκδήλωση

•Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πλευρώνας (Αιτωλοακαρνανία): «Ατροπον»

•Αρχαιολογικό μουσείο Χαιρώνειας: αφιέρωμα στον Χατζιδάκι και στον Θεοδωράκη

•Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου: μουσική εκδήλωση

•Πύργος Βασιλικού (Εύβοια)... Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

  • Εποχικός Πυροσβέστης Δούνιας Κωνσταντίνος: Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1964, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Αρεόπολης Λακωνίας, στις 24 Αυγούστου 2007.
  • Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος: Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου1963 και ήταν έγγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Τζούμα Ανδρέα 
  • Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης: Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1978 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Νιάρχο Αθανάσιο και Τζούμα Ανδρέα.
  • Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας: Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1964, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Νιάρχο Αθανάσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Στὴν Πατρίδα

 Πατρίδα, σὰν τὸν ἥλιο σου ἥλιος ἀλλοῦ δὲ λάμπει.
Πῶς εἰς τὸ φῶς του λαχταροῦν ἡ θάλασσα κι οἱ κάμποι,
πῶς λουλουδίζουν τὰ βουνά, τὰ δάσ᾿, οἱ λαγκαδιὲς
στέρνοντάς του θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές!
Ἀφρολογοῦν οἱ ρεματιὲς καὶ λαχταρίζ᾿ ἡ λίμνη,
χίλιες πουλιῶν λαλιὲς ἠχοῦν, τῆς ὀμορφιᾶς του ὕμνοι,
σ᾿ ἄπειρ᾿ ἀστράφτουν χρώματα παντοῦ λογῆς λογῆς
τ᾿ ἀγέρα τὰ πετούμενα τὰ σερπετὰ τῆς γῆς.
Κι αὐτὸς σηκώνει τ᾿ ἀλαφρὰ τῆς καταχνιᾶς μαγνάδι,
κι ἡ κάθε στάλ᾿ ἀπὸ δροσιὰ γυαλίζει σὰν πετράδι,
κάθε ἀχτίδα του σκορπᾶ μὲ τὴν ἀναλαμπὴ
χαρά, ζωὴ καὶ δύναμη κι ἐλπίδα ὅπου κι ἂν μπεῖ.
Φαντάζεις σὰν τὸν ἥλιο σου κι ἐσύ, καλὴ πατρίδα,
καὶ μάγια σὰν τά μάγια σου στὸν κόσμο ἀλλοῦ δὲν εἶδα.
Ἡ γῆ σου εἶναι παράδεισος, κι αἰώνια γαλανὸς
γύρω σου καθρεφτίζεται στὸ πέλαγ᾿ ὁ οὐρανός.
Κι οἱ νύχτες σου μὲ τ᾿ ἄστρα τους, μὲ τὴ γαλάζια πάστρα,
μὲ τ᾿ ἀηδονολαλήματα, τρεμάμενα σὰν τ᾿ ἄστρα,
μὲ τὸ φεγγάρι ποὺ περνᾶ, σὰν τ᾿ ὄνειρο εὐτυχίας
στὴ μέση τῆς ἀπέραντης οὐράνιας ἡσυχίας.
Οἱ νύχτες σου δροσοβολοῦν χιλιόπλουμα λουλούδια
καὶ στῶν παιδιῶν σου τὶς καρδιὲς ἀμάραντα τραγούδια,
σταλάζουνε στὰ σπλάγχνα τους θεράπειο λησμονιᾶς,
ἐλευτεριᾶς ἀγάλλιαση καὶ μίσος τυραννιᾶς.
Μάγεμ᾿ ἀσημούφαντο, φῶς μαργαριταρένιο,
λιώνονται σ᾿ ἕνα χάραμα ξανθό, μαλαματένιο.
Γιομάτος μόσχους καὶ δροσιὲς ὁ Ζέφυρος τερπνᾶ
μέσ᾿ ἀπ᾿ ἀγάπης φαντασιὲς τὰ πλάσματα ξυπνᾶ.
Κι ἀνάμεσα στὰ χρώματ᾿ ἀπὸ χίλια οὐράνια τόξα,
προβαίνει πάλ᾿ ὁ ἥλιος εἰς ὅλη του τὴ δόξα.
Καί, σὰν τοῦ μεγαλείου σου σύμβολο φωτεινό,
ἕως τὸ χρυσὸ βασίλεμα λάμπει στὸν οὐρανό.
Ἑλλάς, τὸ μεγαλεῖο σου βασίλεμα δὲν ἔχει,
καὶ δίχως γνέφια τοὺς καιροὺς ἡ δόξα σου διατρέχει.
Ὅσες φορὲς ὁ ἥλιος σου νὰ σὲ φωτίσει ἐρθεῖ,
θὲ νὰ σὲ βρεῖ πεντάμορφη, στεφανωμένη ὀρθή.

Λορέντζος Μαβίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Πίσω από το ερωτηματικό κρύβεται μια πραγματικότητα...

 
Πατήστε διαβάστε περισσότερα για να δείτε...
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ

Tο μυθιστόρημα το ''Mυθικό Aνάκτορο'' περιγράφει γεγονότα της δεκαετίας του '80, λίγο πριν το τέλος του δικτάτορα στην Aλβανία. Δίνει σκηνές από την οικογενειακή οικονομική, πολιτική και πνευματική ζωή των Bορειοηπειρωτών. ''Tο μυθικό ανάκτορο'' είναι η θλιβερή ιστορία των ανθρώπων με ευγενικές προθέσεις κι όνειρα που αισθάνονται παγιδεμένοι στο λαβύρινθο της ζωής. Oι κεντρικοί ήρωες είναι διανοούμενοι. Eίναι η τρίτη γενιά ύστερα από των παππούδων του και των πατεράδων του '40. Γεννημένοι πίσω από συρματοπλέγματα, βιώνουν το δράμα της φυλής που κινδυνεύει να χαθεί, την πικρή επίγνωση, ότι είναι ανίκανοι ν' αντιδράσουν στο κακό όπως στην περίπτωση του συγγραφέα Πέτρου Bλαστόπουλου και του ζωγράφου Δημήτρη Xελινού.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP