Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα

Ο ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ!!!

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 και 22.15 όταν το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Εξπρές Σάμινα προσκρούει στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου. Για το συμβάν ενημερώνεται ο θάλαμος επιχειρήσεων υπουργείου Ναυτιλίας ενώ οι επιβάτες τηλεφωνούν στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για βύθιση του πλοίου.

Πανικός και τρόμος επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση ενώ πολλοί επιβάτες έπεφταν από το Σάμινα ώστε να σωθούν. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αφού έπνεαν άνεμοι έντασης οχτώ μποφόρ και μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στη διαφυγή των επιβαινόντων και του πληρώματος από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα σε 25 λεπτά το Εξπρές Σάμινα βρέθηκε στο βυθό του Αιγαίου πελάγους συμπαρασύροντας δεκάδες άτομα μαζί του.
Στο σημείο της τραγωδίας, που στιγμάτισε τον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών την πρώτη χρονιά της νέας χιλιετίας, έσπευσαν πρώτοι οι ψαράδες της Πάρου οι οποίοι έσωσαν πολλούς από τους ναυαγούς. Αρκετοί κάτοικοι του νησιού στο άκουσμα της είδησης πήγαν στις παραλίες ώστε να βοηθήσουν τους επιβάτες του εξπρές Σάμινα είτε προσφέροντας τους ρούχα και κουβέρτες είτε συμμετέχοντας στις προσπάθειες των διασωστών. Στο πλοίο επέβαιναν και στρατιώτες που επέστραφαν από την άδειά τους και έλαβαν ενεργά μέρος στη διάσωση των ναυαγών.

Το Λιμεναρχείο Πάρου έδωσε εντολή να μεταβούν όλα τα παραπλέοντα σκάφη και σε βρετανικά πολεμικά στο σημείο του ναυαγίου.
"Παγωμένοι" οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν τις εξελίξεις για το ναυάγιο με τις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων να διίστανται αφού η εταιρία μιλούσε για 447 ενώ υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν πως ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος.
Οι διασωθέντες διακομίσθηκαν στο κέντρο Υγείας του νησιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία ενώ το πρωί που ακολούθησε έδειξε το μέγεθος της τραγωδίας... Στους 80 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες οι οποίες ζητούσαν να μάθουν τα ακριβή αίτια τις τραγωδίας αλλά και τους υπεύθυνους.
Πολλοί επιβάτες κατηγόρησαν το πλήρωμα για αδιαφορία, αρκετοί μίλησαν για τις προδιαγραφές του Σάμινα που δε θα έπρεπε πια να εκτελεί δρομολόγια αλλά και για τις ευθύνες του πλοίαρχου και υποπλοίαρχου.



Ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο. Μαζί με τον Γιαννάκη καταδικάστηκαν ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ο Α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση 5 ετών και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (Μinoan Flying Dolphins) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2 ετών έκαστος.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins, Παντελής Σφηνιάς, μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη.
Τα κλάματα παιδιών που έψαχναν τους γονείς τους, απλοί πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους αλλά και τα νεκρά σώματα επιβατών που επέπλεαν στη θάλασσα είναι εικόνες που στιγμάτισαν την πρώτη χρονιά του 2000 σε μια τραγωδία που είχε να συμβεί από το 1966 όταν το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 247 άνθρωποι από τη βύθιση του πλοίου Ηράκλειον στα νερά της Φαλκονέρας. Διαβάστε περισσότερα...

Οι καπνιστές... ξανάρχονται

ΟΧΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΝΑΝ...
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει την άρση της... καπνοαπαγόρευσης!

Οι αντιδράσεις που επέβαλε το μέτρο της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχουν κοπάσει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αρχίσει να σταθμίζει τα δεδομένα. Και δεν αποκλείεται να... βάλει νερό στο κρασί της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Veto, από την ημέρα που την ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ξεκινήσει διαδοχικές συσκέψεις με παράγοντες της αγοράς. Οι οποίοι έχουν διαπιστώσει πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς και κυρίως των εστιατορίων και των νυχτερινών κέντρων που πλήττονται ιδιαίτερα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φοβούνται ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν οι καπνιστές δε θα έχουν πια την επιλογή να καθίσουν έξω για να μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους. Βέβαια, από τις πρώτες μέρες απαγόρευσης του καπνίσματος προκύπτει ότι το μέτρο απλά δεν εφαρμόζεται σε πολλά μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο!

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 4.000 ελέγχους, καταγράφοντας παραβάσεις σε ποσοστό 80%! Μοιραία, η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή για να μειώσει το κόστος του μέτρου και να βοηθήσει την αγορά, αλλά συγχρόνως και να μην καταργήσει εντελώς την αντικαπνιστική λογική, που άλλωστε είναι και οδηγία της Ε.Ε.

Οπότε, όμως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε στη δημιουργία καταστημάτων για καπνίζοντας ή μη, με προειδοποιητικές πινακίδες σε εμφανή σημεία για το αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα.

Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ «ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ»

“Από της πτώσεως της Πόλεως όλοι σας μοιρολογάτε εθνικώς και μπακαλεύεστε άριστα ατομικώς”. Περικλής Γιαννόπουλος
 
-Οι «Εθνικόφρονες» είναι αυτοί που κατά πως λέει η λέξη φρονούν εθνικά εντός εισαγωγικών. Όπως ακριβώς και οι «προοδευτικοί», που αγωνίζονται δήθεν για τα συμφέροντα του λαού. Οι «Εθνικόφρονες» δεν είναι πολιτική παράταξη, είναι επάγγελμα. Οι «εθνικόφρονες» είναι πάντα με το «γκουβέρνο», όποιο κι αν είναι αυτό, προσβλέπουν πάντοτε με λαχτάρα στις αρχές όποιες κι αν είναι αυτές. Οι «εθνικόφρονες», αυτοί δηλαδή, που δεν φρονούν εθνικά, αλλά ισχυρίζονται ότι φρονούν εθνικά για να τα έχουν πάντοτε καλά με την εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο από την θλιβερή επιβίωση των ραγιάδων της τουρκοκρατίας.
-Δεν θα μιλήσουμε στο κείμενο το σημερινό για τους «προοδευτικούς», που αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος, που αυτοί έχουν σαν επάγγελμά τους το να μισούν το οτιδήποτε εθνικό. Θα μιλήσουμε για τους «εθνικόφρονες».  

Για τους «εθνικόφρονες», που απόλυτα τους εξέφρασε ο Καραμανλής το 1974 όταν είπε το «η Κύπρος είναι μακριά». Για τους «Εθνικόφρονες» οτιδήποτε βρίσκεται μακριά από το στενό προσωπικό τους συμφέρον είναι μακριά, είτε είναι η Κύπρος, είτε είναι η Σμύρνη, είτε είναι η Βόρειος Ήπειρος. Στην δεκαετία του ’50 χειροκροτούσαν τον Καραμανλή γιατί έκλεισε όπως έκλεισε το Κυπριακό και μας «απήλλαξε», όπως έλεγαν, από μία γάγγραινα. Ήταν αυτοί που είδαν στην Ουάσιγκτον, τον μεγάλο πατέρα, που θα μας σώσει από τα δεινά, όπως ακριβώς έβλεπαν με ελπίδα οι «προοδευτικοί» την μαμά Μόσχα. Και οι «εθνικόφρονες» και οι «προοδευτικοί» πάντοτε προσβλέπουν κάπου έξω από την Ελλάδα. Για τους «εθνικόφρονες» ο κομμουνισμός κάποτε ήταν το απόλυτο κακό, ήταν οι ανθέλληνες, οι Εαμοβούλγαροι, τα μιάσματα. Τα τελευταία χρόνια είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ένας βολικός πολιτικός σύμμαχος, που κόβει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ… Γιατί αυτό που προπαντός τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και οι υψηλές γνωριμίες με ανθρώπους της εξουσίας. Για να τακτοποιηθούν, για να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους! Για να τύχουν γενικά ευνοϊκής μεταχείρισης από το «γκουβέρνο», με το οποίο πρέπει να τα έχουν πάντοτε καλά!

-Για τους «εθνικόφρονες» της δεκαετίας του ’50 και του ’60 οι Τούρκοι ήταν καλοί γιατί δεν ήταν… κομμουνιστές! Γιατί το «γκουβέρνο» ήταν με το ΝΑΤΟ και η Τουρκία ανήκε σε αυτό. Τότε όλα ήταν καλά… Δεν άκουσαν ποτέ τους τις κραυγές των Ελλήνων, που ξεριζωνόντουσαν από την Κωνσταντινούπολη και όσοι διαδήλωναν για την Κύπρο μπορεί να ήταν και… κομμουνιστές! Άλλωστε, ο πρωθυπουργός των «εθνικοφρόνων», ο Καραμανλής, είχε διατάξει να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές όταν η πορεία τους προχωρούσε προς την Αγγλική πρεσβεία την ημέρα που οι «σύμμαχοί» κρεμούσαν τον Καραολή και τον Δημητρίου. Και πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ή τρία Ελληνόπουλα. Όμως αυτοί ποτέ δεν έγιναν ήρωες και κανένας δεν τους έγραψε τραγούδι.
-Όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ οι «εθνικόφρονες» έβλεπαν στους τότε χειρισμούς του Σημίτη, όπως και του Ανδρέα Παπανδρέου παλαιότερα, εθνική μειοδοσία. Εθνική μειοδοσία για το ζήτημα της Μακεδονίας, εθνική μειοδοσία προπαντός για ό,τι έγινε στα Ίμια, εθνική μειοδοσία για τα ζεϊμπέκικα του Γ. Παπανδρέου με τον φίλο του Ισμαήλ Τζεμ. Ίσως να είχαν και δίκιο. Πόσο δίκιο όμως είχαν όταν όλα αυτά τα λησμόνησαν με το που έγιναν εξουσία; 

Τι διαφορετικό έκαναν άραγε αργότερα ως κυβερνώντες οι της Ν.Δ. έναντι της Τουρκίας από όσα έκανε η κυβέρνηση του Σημίτη;  Και οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο παραμένουν γκρίζες, και οι παραβιάσεις συνεχίζονται κανονικά και τα πετρέλαια του Αιγαίου δεν αξιοποιούνται και τα χωρικά μας ύδατα δεν επεκτείνονται στα δώδεκα μίλια! Όμως τότε οι «εθνικόφρονες» δεν είπαν λέξη γιατί ήτανε βλέπετε στην εξουσία…-Οι «εθνικόφρονες» δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την «παγκοσμιοποίηση» γιατί η «παγκοσμιοποίηση» δεν εμποδίζει κανέναν να φροντίζει τον εαυτούλη του. Το αντίθετο. Μέσα στην χοάνη της χωρούν οι πάντες σαν άτομα και σαν άτομα τους θέλει και όχι σαν Έθνη, σαν Φυλές, σαν Πατρίδες. Δεν έχουν καμμία αντίρρηση, λοιπόν, να έχουν γείτονα τον Αχμέτ, τον Αλί ή τον Μουγκούμπου από την Τανζανία...Εάν μάλιστα τους έχουν και στην δουλειά τους και τους πληρώνουν και φθηνό μεροκάματο, χωρίς να τους κολλάνε και ένσημα, τότε οι «εθνικόφρονες» είναι και πρώτης τάξεως αντιρατσιστές και εχθροί των… κακών φασιστών, που θέλουν να διώξουν τους λαθρομετανάστες από την Ελλάδα.

-Αυτοί είναι οι «εθνικόφρονες», που είναι μόνον η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι οι «προοδευτικοί». Εκεί που τελειώνουν οι «εθνικόφρονες» και οι «προοδευτικοί» υπάρχουν οι Εθνικιστές!

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Ο καθηγητής της Δημόσιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ανδρέας Ανδρεάδης στο βιβλίο του «Ιστορία των Εθνικών δανείων, που έβγαλε το 1904, αρχίζει μ΄αυτόν εδώ τον τρόπο:

«C' est une lamentable histoire que celle de la dette hellenique (είναι μία αξιοθρήνητος ιστορία τα χρέη της Ελλάδας)».

Η ιστορία των δανείων της ανεξαρτησίας (1824-1825), ένα ζήτημα το οποίο ταλάνισε με σκανδαλολογία την ελληνική πολιτική σκηνή επί δεκαετίες. Το δημόσιο χρέος, που συσσώρευσαν τα δάνεια, επιβάρυνε την οικονομία του νεαρού κράτους και λειτούργησε σωρευτικά στη χρεοκοπία (1893) και στην επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στη χώρα (1898). Ο Ανδρεάδης εξιστορεί με μεγάλη ακρίβεια τη σύναψη και τη χρήση των δανείων βάσει πρωτογενών πηγών, του ελληνικού και ξένου οικονομικού Τύπου και επισήμων εκθέσεων, όπως την δίτομη Απολογία του Ι. Ορλάνδου και Α. Λουριώτη (1839-1840) και τις Παρατηρήσεις επί της Απολογίας τους του Γ. Σπανιολάκη (1840, βλ. αρ. 109 της Βιβλιοθήκης Ιστορικών Μελετών). Εν συνεχεία εξετάζει τις διαπραγματεύσεις της βαυαρικής δυναστείας για διακανονισμό του εξωτερικού χρέους με το Λονδίνο και των εσωτερικών οφειλών (αποζημιώσεων) προς τις τρεις «ναυτικές νήσους» (Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) για τις «μεγάλες χρηματικές θυσίες» τους κατά τον Αγώνα του 1821. Στο τέλος, ο συγγραφέας δημοσιεύει πίνακες με το ονομαστικό και το πραγματικό δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας κατά τον προϋπολογισμό του 1862. Η αναστατική έκδοση περιλαμβάνει ευρετήριο κυρίων ονομάτων, τόπων και οικονομικών όρων.
 

Το βιβλίο ''ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ'' θα το βρείτε εδώ

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

Αποδοκίμασαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών που παραμένουν στα μπλόκα!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ!!!


Το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν τα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης KAVALA EXPO2010, ιδιοκτήτες φορτηγών βρέθηκαν έξω από το εκθεσιακό χώρο και περίμεναν τους κυβερνητικούς βουλευτές για να διαμαρτυρηθούν! Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία τους στο χώρο, τους αποδοκίμασαν, ενώ ορισμένοι βγήκαν εκτός ορίων βρίζοντας τους και προσπαθώντας να τους επιτεθούν, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τους εμποδίσει! Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης όμως, πήγε στον χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί, συνομίλησε μαζί τους και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα τους στο υπουργικό συμβούλιο!!!

πηγή Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP