Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σταύρο, καλό ταξίδι

Σταύρο, καλό ταξίδι,

Σε μια χώρα υπό κατοχή.

Σε μια χώρα που εξύμνησαν ποιητές λογοτέχνες άρχοντες και δούλοι

Μια χώρα που ήταν τελευταία σε αυτοκτονίες και χρήση αντικαταθλιπτικών

Και τώρα όπως μας λέει το ευρωβαρόμετρο είναι με τους πιο απογοητευμένους πολίτες της Ε.Ε.

Σε μία χώρα που οι «αναλυτές», αλήτες, απαξιώνουν τα πάντα.

Σε μια χώρα που κάνει πρώτη είδηση το πισοκωλυτό μιας βίζιτας, και θάβει τον αυτοπυρπολισμό ενός πολύτεκνου που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις της Τράπεζας και απειλείται από τις εισπράκτικές εταιρίες.

Σε μια χώρα που η βαβουζέλες των πληρωμένων ΜΜΕ μιλάνε για συμβιβασμούς και θάψιμο ενός πορίσματος που αποτελεί τον επικήδειο της μεταπολίτευσης ενώ ακόμα δεν το διάβασαν.

Κανείς δεν μιλά για το τελευταίο ταξίδι του Σταύρου .

Του Φίλου μου του Σταύρου. Του φύλακα του Δοκού. Του Νησιού με αρσενικού όνομα. Ενός από τα 9 με αυτήν εδώ την ιδιότητα.

Μιας βραχονησίδας κοντά στην Αθήνα μεταξύ της Υδρας και της Ερμιόνης.

Τον Σταύρο που κάθε πρωί πριν πάει στα ζωντανά του, σήκωνε την Ελληνική σημαία, στο Νησί του, στον Δοκό, στο Αιγαίο.

Στον Σταύρο που άναβε τα καντήλια στον Αι – Νικόλα, όπως έκανε ο πατέρας του ο Καπετάν –Νικόλας και η μάνα του η Κυρά Ειρήνη στο Νησί.

Στον φίλο μου και αδελφό μου τον Σταύρο που όταν ¨φουρτούνιαζα» και έφτανα στα όρια μου να τα βροντίξω από την πολιτική , μου έλεγε: « Μην τους κάνεις την χάρη. Μείνε για να είσαι η αλογόμυγα τους»

Υπάρχει ελπίδα . Υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Υπάρχει το «για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά για την δόξα τραβά»

Στο υπόσχομαι καλέ μου φίλε Σταύρο και στο υπόσχονται ακόμα και αυτοί που δεν σε γνώρισαν .

Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε και να είσαι σίγουρος ότι στο Δοκό στο Αγαθονήσι, στη Ρω, στον Αι Στράτη , στην Πλάτη, στα Ϊμια, κάποιοι Έλληνες θα υψώνουμε την σημαία σαν και σένα.

Ο φίλος σου Πάνος
Διαβάστε περισσότερα...

«κίνημα του τζάμπα», το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» για τον Χατζηδάκη

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ...

Στην προσωπική ιστοσελίδα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού της κ. Κ. Χατζηδάκη (εδώ), υπάρχει πρόσφατο άρθρο του ίδιου, στο οποίο, ο κ. Χατζηδάκης βάλει εναντίον του κινήματος για τα διόδια «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, γράφει: «….Παρατηρώντας την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, διαπίστωσα ότι αναπτύσσεται το λεγόμενο «κίνημα του τζάμπα». Με αφορμή την επιβάρυνση μέσω διοδίων για να γίνουν καινούριοι δρόμοι,....
ή έστω με αφορμή συγκεκριμένες και πραγματικές αδικίες εις βάρος κατοίκων ορισμένων περιοχών της Ελλάδας, λόγω αυτού του συστήματος, εμφανίζεται μια λογική αυτοδικίας. Οι μπάρες σπάνε και ο καθένας εφαρμόζει το δικό του νόμο επικροτούμενος από σημαντικό τμήμα των αναλυτών και της κοινωνίας…».

Επειδή ο κ. Χατζηδάκης είναι και τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς οι απόψεις του εκφράζουν επίσημα και τις απόψεις του κόμματος (εκτός αν υπάρξει διάψευση).

Κατ’ αρχήν εμείς θα προτιμούσαμε κ. Χατζηδάκη, όχι απλά να παρατηρείτε την επικαιρότητα, αλλά να συμβάλλετε στη διαμόρφωσή της, γι’ αυτό εξάλλου έχετε και ισχυρό κομματικό αξίωμα. Όμως ρωτάμε: Από πού εξάγετε το συμπέρασμα ότι οι πολίτες, που διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο, σε μια κατάσταση που το κόμμα σας μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν, είναι απλοί «τζαμπατζήδες»;; και όχι υπερήφανοι αλλά επαναστατημένοι πολίτες;;

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στους εργολάβους να φυτεύουν όπου θέλουν διόδια και να αυξάνουν τις τιμές όσο θέλουν; Από αύριο μάλιστα έρχονται και νέες αυξήσεις. Ποιος έδωσε το δικαίωμα, σε οποιονδήποτε να περιορίζει την κίνηση των πολιτών αυτής της δύστυχης χώρας, χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει να εξασφαλίσει δημόσιους παράλληλους δρόμους, ώστε να κινούνται οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των δρόμων των εργολάβων, αλλά πληρώνουν όμως πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας;

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Χατζηδάκης, εξισώνει το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» με εκείνους που έχουν καταλάβει ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, χωρίς άδεια του κράτους και σεβασμό στο Σύνταγμα..
Διαβάστε περισσότερα...

Πολεμήστε και γκρεμίστε τη δρακογενειάΟ ΔΡΑΚΟΣ - ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ

Είχαμε έναν δράκο
κάτω στο νησί
κάπνιζε ταμπάκο
έπινε κρασί
Και το μεσονύχτι
σίδερο καρδιά
άπλωνε το δίχτυ
κι άρπαζε παιδιά

Υπομονή
ήλιος θα φανεί
με χρυσά φτερά
πάνω απ' τα νερά
για να μας πει
μες στην ντροπή:
πολεμήστε
και γκρεμίστε
τη δρακογενειά

Είχαμε έναν δράκο
μαύρο και κοντό
δεν φορούσε φράκο
ούτε τρικαντό
Εμπαινε στ' αμπάρια
έχαφτε κουκιά
και τα παλικάρια
τά΄χει μια μπουκιά
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP