Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γλύτωσε το γιαούρτωμα η Κατσέλη...

"Άγριο... γιούχα" άκουσε η Λούκα Κατσέλη από εργαζόμενους εταιρείας πλακιδίων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, τη στιγμή που πέρασε την πόρτα του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υπογράψει με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη το πρωτόκολλο συνεργασίας για την απασχόληση ανέργων. Το τι άκουσε δεν περιγράφεται. "Αν δεν μπορείτε να δώσετε λύσεις φύγετε από εδώ" και "θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία" ήταν τα πιο... ευγενικά και αυτά που δεν τα κόβει η... λογοκρισία. Τα πνεύματα ηρέμησαν και αποφεύχθηκαν τα γιαουρτώματα χάρη στην παρέμβαση του "Πανίκα" ο οποίος διατήρησε την ψυχραιμία του. Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ορίσουν 2-3 αντιπροσώπους, όπως και έγινε, και ακολούθησε συνάντηση τους με την υπουργό. Εκεί η κυρία Κατσέλη δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νέα επικοινωνία μαζί τους για να εξετάσει από κοντά το θέμα τους. 

πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

«Το '21 και μεις» Μια εξαιρετική ομιλία του Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου

Ομιλία του ιστορικού και συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου με θέμα «Το '21 και μεις», η οποία έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε το μπλογκ Αντι-ρήσεις, στις 19.3.11 στο πνευματικό κέντρο Ι. Ν Παντοκράτορος Π. Φαλήρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευφυέστατη τοποθέτηση νηπιαγωγείου,για το τι είναι ΑΟΖ

«Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς»…Θα είχε τρελό γέλιο αν δεν ανήκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο!!!

Γ.Παπανδρέου: "Τον έλεγχο μεταξύ Κρήτης και Λιβύης ζήτησε η Τουρκία"! 

ImageΓια να συμμετάσχει η Τουρκία στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης έθεσε απαίτηση να αναλάβει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και φυσικά να ελέγξει και τη νότια ΑΟΖ της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε μιλώντας πριν λίγο στην Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!
Συγκεκριμένα απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος επέμεινε ότι έπρεπε να απέχουμε από οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή, ο πρωθυπουργός διάβασε μέσα στην Ολομέλεια το εξής κείμενο: «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναλάβει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη, να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης και να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις, ακούστε, για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης»!

Φυσικά η κίνηση της Τουρκίας, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Με ανοικτό το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και βέβαια μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο.
Το ίδιο ακριβώς θέμα έθεσε και το defencenet.gr στην συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για την ελληνολιβυκή ΑΟΖ, αλλά και το πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής κορβέτας με το ιταλικό σκάφος, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οπωσδήποτε ξενίζει η αρχική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για το τι είναι ΑΟΖ («Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς»)…

Defencenet: Μια ερώτηση. Παρά τις καλές σχέσεις και τους εναγκαλισμούς επί 30ετίας των κυβερνήσεών σας με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, παρόλα αυτά δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε μια λύση στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδος και της Λιβύης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω στους σχεδιασμούς μας τώρα στην παρούσα φάση, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στο επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ελληνικές θέσεις επί της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο; Δηλαδή, υπάρχουν κάποιες πάγιες δικές μας θέσεις, κάποιες πάγιες δικές μας επιδιώξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ελληνολιβυκής ΑΟΖ. Αυτές έχουν ληφθεί υπόψη όπως αντίστοιχα ελήφθησαν το θέμα του FIR και πολύ σωστά όπως είπατε προηγουμένως;  

E.Bενιζέλος: Το FIR συνδέεται με την προστασία των πολιτικών πτήσεων. Όταν, λοιπόν, έχεις μια εκτεταμένη αεροναυτική επιχείρηση, είναι προφανές ότι πρέπει να έχεις κατά νου την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων. Η διαχείριση του FIR αποκτά αυξημένη κρισιμότητα όταν στην περιοχή μας έχουμε τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων κι όταν έχουμε τέτοιες επιχειρήσεις.
Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς (σσ: ;;;). Τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη που συγκεντρώνονται στην περιοχή δεν πρόκειται να ασχοληθούν ούτε με θέματα ζώντων οργανισμών, ούτε με θέματα κυμάτων, ούτε με θέματα αιολικής ενέργειας.
Defencenet: Μάλιστα! H τουρκική κορβέτα που προχθές είπε να απομακρυνθεί το ιταλικό σκάφος γιατί είναι στην τουρκική ΑΟΖ αφορούσε τα κύματα και τους ζώντες οργανισμούς;

Ευ. Βενιζέλος: Άλλο αυτό, αυτό είναι άλλο θέμα.

Defencenet: Όχι δεν είναι άλλο θέμα αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι άλλο θέμα, δεν συνδέεται με τη Λιβύη.

Defencenet: Είναι το ίδιο θέμα, η ΑΟΖ είναι ενιαία, το θέμα της ΑΟΖ και η πολιτική μας επί της ΑΟΖ είναι ενιαία.

Ε.Βενιζέλος: Θα με ακούσετε λιγάκι;

Defencenet: Παρακαλώ, μετά μεγίστης προσοχής κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι βέβαιος ότι είστε βαθύς γνώστης αυτών των θεμάτων. Επειδή απλώς συμβαίνει εκτός από την ιδιότητά μου του Υπουργού της Εθνικής Άμυνας να είμαι και Καθηγητής της Νομικής, αν θέλετε να σας προσφέρω κι εγώ κάποια πρόσθετη πληροφόρηση, για να τη διασταυρώσετε.
Μου φέρνετε το θέμα του περιστατικού με το ιταλικό πλοίο. Λοιπόν, το ιταλικό πλοίο έλαβε άδεια από τις ελληνικές αρχές, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν αγγελία (NAVTEX), το τουρκικό πλοίο παρενόχλησε το ιταλικό πλοίο το οποίο όμως έμεινε μέσα στο πλαίσιο της άδειας που του είχε χορηγηθεί από τις Ελληνικές Αρχές.


Defencenet: Χωρίς να κάνει την αποστολή του όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, την έκανε και θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.


Defencenet: Αφού έχει ενημερώσει ότι δεν την έκανε κ. Υπουργέ. Η Ιταλία έχει ενημερώσει έτσι. 

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, την έκανε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. 

Defencenet Εντάξει, τώρα είναι θέμα βαθμού; Εν πάση περιπτώσει, υλοποίησης της αποστολής, καλά το ξέρω αυτό.. 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι ο διαχειριστής του πλοίου, το οποίο είναι σε τελευταία ανάλυση ένα εμπορικό πλοίο. Ένα πλοίο το οποίο παρέχει τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της Λιβύης.
Μου λέτε: υπάρχει εκκρεμότητα στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης; Βεβαίως υπάρχει, είναι ανοιχτές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά επειδή στη Μεσόγειο ούτως ή άλλως η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την έκταση της ΑΟΖ, καλό είναι οι θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και παραλλήλως, όπως έγινε με την Αλβανία και ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να κυρωθεί η σύμβαση με την Αλβανία.
Παλαιότερα, στη δεκαετία του ’70, η οριοθέτηση αφορούσε μόνον την υφαλοκρηπίδα, όπως έχει γίνει μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Τέτοιο πρόβλημα όμως δεν έχουμε μόνο με τη Λιβύη, τέτοιο πρόβλημα έχουμε και με την Αίγυπτο. 


Defencenet: Και με την Τουρκία. 

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και με την Τουρκία. Λοιπόν, η Λιβύη δε θα πάψει να υπάρχει ως χώρα, θα συνεχιστούν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις. Δεν είναι προτεραιότητα φαντάζομαι κανενός στη Λιβύη αυτή τη στιγμή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. 

Defencenet: Είναι όμως προτεραιότητα της Ελλάδας να διαπραγματευθεί πριν στείλει στρατό το τι ακριβώς θα κερδίσει από την εμπλοκή της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμo 150.000 ευρώ στο ΚΟΝΤRΑ channel για την εκπομπή “Μακελειό”

TA ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚYΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΟYΝ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟYΣ.

ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣYΝΘΕΣΗ ΤΟY Δ.Σ. ΤΟY Ε.Σ.Ρ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ...ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟY Ο ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ...


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΓΚΛΑΜΟΥΡΟΠΙΣΘΟΓΕΜΕΙΣ, ΠΟΡΝΟΒΟΣΚΟΥΣ, ΔΕΣΜΟΒΙΖΙΤΕΣ, ΚΙΝΑΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ…
Την επιβολή προστίμου 150.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό "ΚΟΝΤRΑ", επέβαλε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για την εκπομπή "ΜΑΚΕΛΕΙΟ", που προβλήθηκε στις 12 και 13/2/2011.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, η συγκεκριμένη εκπομπή πρόβαλε φωτογραφία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, μέσα σε συρματόπλεγμα με δύο χέρια να του απευθύνουν άσεμνη χειρονομία. Ακολούθως, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής, Στέφανος Χίος, μιλώντας προς τη φωτογραφία και με ανεβασμένο τόνο φωνής, άρχισε να εκφράζεται απρεπώς, τόσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όσο και για τη σύζυγό του.
Το Συμβούλιο, κατά τον πρόεδρο του ΕΣΡ, θεωρεί τη συγκεκριμένη εκπομπή υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος, προσβολή της προσωπικότητας του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, καθώς και παραβίαση του άρθρου 1 του Ν. 2328/1995, κατά τον οποίο οι δίαυλοι και οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, η εκχώρηση αυτών σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αντίστοιχα, αποτελεί εκχώρηση ασκήσεως δημόσιας λειτουργίας, και οι σταθμοί υποχρεούνται να μεριμνούν για την ποιότητα του προγράμματος, την αντικειμενική ενημέρωση, τη διασφάλιση της πολυφωνίας, καθώς και την προαγωγή του πολιτισμού με την μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης.
Σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη, τέτοιου είδους κριτική δεν αφορά έλεγχο δημόσιας εξουσίας και επιπλέον, άλλο είναι η κριτική πολιτικών προσώπων και άλλο τα σεξουαλικά υπονοούμενα, τέτοιου τύπου, που αφορούσαν τη σύζυγο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Το κανάλι ισχυρίστηκε ότι δεν προέβη σε καμία εκτροπή και ότι η κριτική πολιτικών προσώπων μπορεί και πρέπει να είναι και αυστηρή.
Μειοψήφησαν τα μέλη Κωνσταντίνος Τσουράκης και Γιώργος Στεφανάκης, που πρότειναν πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, επιβλήθηκε οριστική διακοπή λειτουργίας και ανάκληση βεβαίωσης του ραδιοφωνικού σταθμού «RADIO SPORT 98,7» (ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ) του νομού Θεσσαλονίκης για παράνομη εκμετάλλευση ραδιοφωνικού σταθμού από μη έχουσα βεβαίωση εταιρεία.
Επίσης, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ENERGY» του νομού Κέρκυρας για προσβολή προσωπικότητας.
Τέλος, το Συμβούλιο ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών αξίας 29.300 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV του νομού Ιωαννίνων από τη Βασιλεία Στασινού και τον Δημήτριο Ντερμάρη στον Μάριο Γεωργούλα.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ολλανδία: Η επιχειρηματολογία των Σκοπίων, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Δ.Χ, για την προσφυγή κατά της Ελλάδος

Ξεκίνησε χθες στη Χάγη, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την "αντίρρηση" που - κατά την ΠΓΔΜ - πρόβαλε η Αθήνα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. Σύμφωνα με τους κανόνες διαδικασίας του Δικαστηρίου τον λόγο έλαβαν πρώτοι οι εκπρόσωποι και οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΓΔΜ, ως προσφεύγουσας χώρας.

Τόσο χθες, όσο και σήμερα, η επιχειρηματολογία της ΠΓΔΜ περιστράφηκε γύρω από τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ενέργεια που - κατά την άποψη των Σκοπίων - οδήγησε στην μη λήψη από την ΠΓΔΜ πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας προβλέπει ότι καταρχήν η Ελλάδα δεν θα εναντιώνεται στην εισδοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, εκτός εάν η τελευταία αναφέρεται σε αυτούς με τη συνταγματική της ονομασία.

Η παρουσία χθες στη Δίκη του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι, με την ιδιότητά του εκπροσώπου της χώρας του, προσέδωσε έντονα πολιτικό χρώμα στη διαδικασία. Στην ομιλία του ο Μιλόσοσκι τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, άλλοτε αποδέχθηκαν και άλλοτε απέρριψαν προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς...
Διαβάστε περισσότερα...

Το εστιατόριο του Μανώλη και της Νίκης στο Lewiston των Ηνωμένων Πολιτειών

Το travelnikos.blogspot μας περιγράφει ακόμα μια ανθρώπινη ιστορία ενός Έλληνα που αποφάσισε να μεταναστευσει στις Η.Π.Α για να καταφέρει να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τα παιδιά του.

Ας δουμε την ιστορία του Μανώλη και τις Νίκης  και τους ευχόμαστε καλές δουλειές στο νέο τους ξεκίνημα.

Ο Μανώλης και η Νίκη είναι παντρεμένοι και έχουν δύο κόρες. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα όπως πολλοί άλλοι και να εγκατασταθούν στις Η.Π.Α. για μια καλύτερη τύχη. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι διότι τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν για μια καλύτερη τύχη και εγκατάσταση σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Ο Μανώλης και η Νίκη εγκαταστάθηκαν στο Lewiston των Η.Π.Α. όπου έχουν ανοίξει ένα ελληνικό εστιατόριο το οποίο μάλιστα πάει καλά.

Όπως μου περιγράφει ο Μανώλης με την συνομιλία που είχαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail):
Διαβάστε περισσότερα...

Καμίνης εν Καμίνω

Ο δήμαρχος Αθηναίων ακόμη και καλές προθέσεις να έχει για την Αθήνα, τώρα καταλαβαίνει που έμπλεξε. Δεν ήξερε, δε ρώταγε;
Η υπόθεση με την κατάληψη του δημαρχείου από τους συμβασιούχους που ζητούν μονιμοποίηση έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην παράταξη του κυρίου Καμίνη, η οποία να θυμίσουμε ότι εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Ξαφνικά, λοιπόν, ο δήμαρχος κλήθηκε να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση, την πρώτη της θητείας του χωρίς να φταίει και ο ίδιος. Βρέθηκε αντιμέτωπος με μια… Υπατία στο μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, από εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για το νόμο του Ραγκούση.
Οι συμβασιούχοι, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν στην υπηρεσία καθαριότητας ακόμη και 8 χρόνια, ζητούν να μην απολυθούν και να μη γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος που έφτιαξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Και ξαφνικά την καυτή πατάτα την έριξαν οι “έξυπνοι” της κυβέρνησης στον ανίδεο και άπειρο δήμαρχο. “Δε νομοθετώ εγώ”, λέει ο κ. Καμίνης, αλλά ποιος τον ακούει όταν το δημαρχείο του είναι κατειλημμένο; Ο Γιάννης Ραγκούσης ούτε φωνή ούτε ακρόαση για ένα θέμα που τον αφορά άμεσα. Σιγά μην κάνει δήλωση και πει στο κάδρο της απαξίωσης. Αφήνει μόνο του τον Καμίνη να καίγεται στη φωτιά που του έβαλαν κυβερνητικές επιλογές.

Πελαγωμένος ο δήμαρχος προσπάθησε σε όλα τα κανάλια να δικαιολογηθεί για τη στάση του, όμως, αντιλαμβανόμενος ότι τον άδειασαν από την κυβέρνηση, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συναντήσει τους συμβασιούχους μπας και λύσουν την κατάληψη. Και το ερώτημα είναι: Ο Ραγκούσης και η κυβέρνηση που κρύβονται;

πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Κοντογιώργης: "Βαθύτατα πολιτικές οι αντιδράσεις αποδοκιμασίας του καθεστώτος που μας οδήγησε στην απόγνωση..."

Μόνη λύση η "κατάργηση της Κομματοκρατίας και η συμμετοχή της Κοινωνίας στην πολιτική..."

Η νέα μετανάστευση του νέου δυναμικού των Ελλήνων...

Την κατάργηση της Κομματοκρατίας (πελατειακές σχέσεις, φαυλοκρατία, διαφθορά, λεηλασία και ιδιοποίηση δημόσιου αγαθού) και την ένταξη της κοινωνίας στην πολιτική ώστε να ακούγεται η βούληση της και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της (κοινή γνώμη) μέσω των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας, θεωρεί ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και π. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γ. Κοντογιώργης ως προτάσεις υπέρβασης της κρίσης.

"Δεν υπάρχει λύση με την εναλλαγή στην εξουσία, όποιο και αν είναι το Κόμμα που θα διαδεχθεί το άλλο... Μιας και η φύση του συστήματος είναι τέτοια που όλα τα Κόμματα πολιτεύονται ως να μην είμαστε σε κρίση..."

Θεωρεί δε βαθύτατα πολιτικές τις αντιδράσεις και την αποδοκιμασία του καθεστώτος αυτού που μας οδήγησε στην απόγνωση, όπως αυτή εκφράζεται με κινήσεις του τύπου "δεν πληρώνω" ή ακόμα και με τη χειροδικία εναντίον των πολιτικών...

Παρότι για την ώρα -όπως πρόσθεσε- "είναι διαχειρίσιμη" η κρίση στην Ελλάδα και αυτό η κοινωνία το δείχνει αποδεχόμενη τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται (χωρίς να διαφαίνεται προοπτική διεξόδου).

Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά τη σημερινή κατάσταση το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ να πραγματοποιήσουν έρευνα στη χώρα μας για το νέο δυναμικό (κυρίως από τη δεξαμενή σκέψης) που έχει επιλέξει τον δρόμο της μετανάστευσης (σε συζήτηση που είχαμε μαζί του σήμερα το μεσημέρι -με τον συνάδελφο Γ. Κατσάβαρο- στο Κέντρο Πρόληψης, μας ανέπτυξε τα αίτια της σημερινής κρισιακής κατάστασης και των παθογενειών του Ελληνικού πολιτικού συστήματος από την Τουρκοκρατία και μετά, με την αυτονόμηση της οικονομίας από την πολιτική (αυτορύθμιση), την αναντιστοιχία πολιτικής και κοινωνίας και την παθογένεια του κράτους, με τη λεηλασία του δημόσιου αγαθού και τη διαφθορά (ολική επαναφορά στη φαυλοκρατία του 19ου αιώνα).

Τέλος χαρακτήρισε την Καλλικρατική δομή διοίκησης "κακό αντίγραφο του κράτους που καταργεί μνήμες και τοπική πολιτική συνείδηση.

Όπου η κοινωνία δεν συνιστά συλλογικό υποκείμενο ώστε να παρεμβαίνει σε επίπεδο αποφάσεων έχοντας δικαίωμα έννομου ελέγχου της τοπικής πολιτικής (αποφασίζουν λίγοι και διαπλεκόμενοι) με συνέπεια να αναπαράγεται η διαφθορά και σε τοπικό επίπεδο."

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP