Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ.  81
Εν Δελβινακίω τη 28η Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

            «Με ιερή αγανάκτηση υψώνω φωνή διαμαρτυρίας και λέω μια και μόνη λέξη, που χαρακτηρίζει τα τελευταία δραματικά και απαράδεκτα γεγονότα στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας :
Ν Τ Ρ Ο Π Η !
            Και εξηγούμαι : Τις ημέρες αυτές έγινε η απόταξη από το τιμημένο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. γενναίου και ικανού αστυνομικού, με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Παράλληλα έχει κινηθή η διαδικασία αποτάξεως και για δύο άλλους αστυνομικούς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος ; Ο λόγος είναι, ότι οιεν λόγω αστυνομικοί αρνήθηκαν να πάρουν την «κάρτα του πολίτη» για λόγους συνειδήσεως.
            Άριστα έπραξαν τα γενναία αυτά Ελληνόπουλα. Από την ακριτική μου Επαρχία τα συγχαίρω εγκαρδίως και τα ασπάζομαι πατρικώς, γιατίέγιναν διδάσκαλοι και παράδειγμα για όλους μας.
            Σε καιρούς, κατά τους οποίους κάποιοι νεαροί αρνούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία για λόγους, δήθεν, «συνειδήσεως» · και τους «μάρτυρες του Ιεχωβά» η Πολιτεία τους έχει στα «ώπα - ώπα» και τους βάζει να υπηρετούν, χωρίς στρατιωτική ενδυμασία, σε διάφορες υπηρεσίες απ’ όπου μπορούν, εύκολα και άνετα, να ασκούν την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό τους, είναι αδιανόητο να διώκωνται Ελληνόπουλα και Χριστιανόπουλα, επειδή θέλουν να τιμούν τον Χριστό και την Ελλάδα. Αυτόν τον διωγμό μόνο η λέξη Ν Τ Ρ Ο Π Η  ! μπορεί να τον χαρακτηρίση.
             Όταν ο πρωθυπουργός της Χώρας ονομάζει την Ελλάδα «διεφθαρμένη», κι’ όταν ακούμε συνεχώς για «μίζες» και «λαδώματα», για σπατάλες και για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όταν γίνεται συνεχής πολεμική κατά των χριστιανικών αρχών, της Εκκλησίας, και της Ιστορίας, είναι αιτία χαράς μεγάλης και αισιοδοξίας για την πορεία του Έθνους, η στάση των γενναίων αυτών αστυνομικών. Δόξα τω Θεώ !
            Γενναία Ελληνόπουλα !  Μη φοβάστε !  Ψηλά οι καρδιές. Ο Χριστός και η Ελλάδα πάντοτε νικούν, όπως μας το θύμησε η μεγάλη Επέτειος του θρυλικού «ΟΧΙ». Είμαστε στο πλευρό σας. Νάχετε πάντα κατά νουν τον θεόπνευστο λόγο : «Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος και εξήγαγες υμάς εις αναψυχήν (Ψαλμ. ξε 12). Η Ορθόδοξη Ελλάδα σας θαυμάζει και σας καμαρώνει. Ο Χριστός μαζί σας».
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).

Διαβάστε περισσότερα...

''Τώρα που η πολιτική μας δικαιώνεται θα είμαστε μεγαλόψυχοι''!!!!

ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ...


Τάδε έφη Νίκος Μπίστης σε άρθρο του στο ''Έθνος'' στις 25 Οκτωβρίου με τίτλο ''Oχι σε Δημαρά - Μητρόπουλο'' . Τι άλλο είπε;

''Eμείς που παλέψαμε για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και υπερασπίσαμε το έργο της περιόδου 1996-2004 όταν διάφοροι προσπαθούσαν να το απαξιώσουν, θα ρίξουμε το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού. Παρά το γεγονός ότι υπερασπίζεται ενοχικά την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τα λάθη στη συγκρότησή του λόγω παρεμβάσεων του κομματικού μηχανισμού (αποκλεισμός Φασούλα, συμμετοχή αντιμνημονιακών της ΑΔΕΔΥ) παραμένει αντικειμενικά το εγγύτερο στις απόψεις μας. Ο κόσμος που στήριξε τον εκσυγχρονισμό ξέρει να ξεπερνάει πικρίες και αποκλεισμούς. Είναι για τα δύσκολα και είναι ανθεκτικός.Τώρα που η πολιτική μας δικαιώνεται θα είμαστε μεγαλόψυχοι. ''
Σημειώστε:

  • Προοδευτικός εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας = μεταβολή της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμικό χυλό
  • Το έργο της περιόδου 1996 - 2004 = Ίμια, παράδωση Ότσαλάν , γκρίζες ζώνες, μίζες , βόλεμα κομματόσκυλων, κατακόρυφη αύξηση εγκληματικότητας , αθρώα εισβολή λαθρομεταναστών κτλ
  • πολιτική των μεταρρυθμίσεων = μνημόνιο, λαθρονομοσχέδιο, Καλλικράτης κτλ

Κατά τα άλλα οι εκσυγχρονιστές θα φανούν μεγαλόψυχοι τώρα που η πολιτική τους δικαιώνεται!!!!

Ζήτω μας!!!!

egersis
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη Ελληνική Σημαία!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ...

Υψώθηκε και σήμερα, ανήμερα της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο λιμάνι του Ηρακλείου στο φρούριο του Κούλε, για μια ακόμη φορά η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στην χώρα, από τον δύτη Μανόλη Βουτσαλά.

Η σημαία κυματίζει περήφανα, προσελκύοντας πολλούς Ηρακλειώτες αλλά και τουρίστες που τη θαυμάζουν.

Η σημαία, που είναι 745,5 τ.μ. και ζυγίζει 200 κιλά, έχει κατασκευασθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ για ιστός της χρησιμοποιήθηκε ένας γερανός.



''Πρώτο Θέμα'' Διαβάστε περισσότερα...

Η προκλητική δημόσια ομιλία του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος και η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά (22 Νοεμβρίου 1940)

Στις 18 Νοεμβρίου 1940 ο Μουσολίνι εκφώνησε ένα δημόσιο λόγο στον οποίο ανάμεσα στα υπόλοιπα παράλογα και ανερμάτιστα, κατηγορούσε την Ελλάδα σαν υπεύθυνη για την εισβολή των Ιταλών, ενώ απέδωσε την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα στην φύση του εδάφους της Πίνδου.
Η ομιλία αυτή είχε το εξής περιεχόμενο:
“Αφού εκάμαμεν υπομονήν επί μακρόν αφηρέσαμεν το προσωπείον από μιαν Χώραν εγγυημένης από την Μεγάλην Βρετανίαν, από έναν ύπουλον εχθρόν: την Ελλάδα. Ήταν ένας λογαριασμός που περίμενε την εξώφλησιν του. Πρέπει να είπω ένα πράγμα που ίσως θα ξενίση μερικούς Ιταλούς φίλους της Κλασσικής Εποχής αλλά καθυστερημένους για την ιδική μας: Οι Έλληνες μισούν την Ιταλία όπως κανείς άλλος λαός. Το μίσος αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανεξήγητον, είναι όμως γενικόν, βαθύ, άσβεστον εις όλας τας τάξεις, εις όλας τας πόλεις, εις τα χωριά, είς τα άνω, εις τα κάτω, παντού! Το διατί είναι μυστήριον. ϊσως διατί ο Σανταρόζα εκκίνησε από την Χώρα του το Πεδεμόντιοδια να μεταβεί και να πεθάνει ηρωικά στην Σφακτηρία δια την Ελλάδα. Ίσως διατί ένας Γαριβαλδινός από το Φορλί, ο Αντώνιος Φράττι, επανέλαβε την αυτή χειρονομίαν υπερόχου απλοικότητος μετά εβδομήντα έτη πίπτων εις το Δομοκόν. Μυστήριον αλλά το γεγονός υπάρχει.
Επί του μίσους αυτού, που δύναται να χαρακτηριστεί γελοίον, εβασίσθη η ελληνική πολιτική των τελευταίων ετών. Η πολιτική της πλήρους συννενοχής με την Αγγλίαν. Δεν ήταν δυνατόν να είναι άλλως, αφού ο Έλληνας Βασιλιάς είναι Άγγλος, η πολιτική τάξις Αγγλική. Η καταφανής και πολύμορφος αυτή συννενοχή ήτο πράξις συνεχούς έχθρας κατά της Ιταλίας. Από έγγραφα ανακαλυφθέντα από το Γερμανικόν επιτελείον εμφαίνεται πως από τον Μάιο η Ελλάς είχε προσφέρει στους Αγγλογάλλους όλας τας ναυτικάς της βάσεις. έπρεπε να τεθεί ένα τέρμα εις αυτήν την κατάστασιν. Όπερ και εγέννετο τηςν 28η Οκτωβρίου, όταν τα στρατεύματα μας διέβησαν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Αι τραχείαι οροσειραί της Πίνδου και αι λασπώδεις χαράδραι της δεν είναι κατάλληλοι δια τον αστραπιαίον πόλεμον που ηξίουν οι αδιόρθωτοι πιστοί της στρατηγικής με τας επί καρφίδος μικράς σημαίας εις τους χάρτας. Καμμία πράξις, κανείς λόγος ιδικός μου η της κυβερνήσεως μου δεν είχεν εξαγγείλει τοιούτον αστραπιαίον πόλεμον. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπον να διαψεύσω όλας τας πληροφορίας της Ελληνικής προπαγάνδας και των αγγλικών μεγαφώνων της.
Είχα είπη ότι θα ετσακίσαμεν τα πλευρά του Νέγκους. Τώρα με την ίδια απόλυτον βεβαιότητα σας λέγω ότι θα τσακίσωμεν τα πλευρά της Ελλάδος. Εις δύο είς τρεις εις δώδεκα μήνας, αδιάφορον. Ο πόλεμος μόλις άρχισεν. Έχουμε μέσα και άνδρας δια να εξουθενώσωμεν κάθε ελληνικήν αντίστασιν. Η Αγγλική βοήθεια δεν θα δυνηθή να εμποδίση την πραγμάτωσιν της σταθεράς αυτής αποφάσεως, ούτε να σώσει τους Έλληνας από την καταστροφήν που ηθέλησαν και που αποδείχθηκαν άξιοι να υποστούν. Το να σκεφθή κανείς διαφορετικά η να αμφιβάλλει θα εσήμαινεν ότι δεν με γνωρίζει. Άπαξ ξεκινήσω δεν σταματώ πλέον μέχρι τέλους. Τους 372 νεκρούς, τους 1082 τραυματίες, τους 650 εξαφανισθέντας κατά την διάρκειαν των δέκα πρώτων ημερών του αγώνος εις το Ηπειρωτικών μέτωπον, θα τους εκδικηθώμεν”.
Μπενίτο Μουσολίνι
Ο λόγος αυτός έκανε τον γύρο του κόσμου και δημιούργησε εντυπώσεις. Συνεργάτες του Ιωάννη Μεταξά του συνέστησαν να απαντήσει αμέσως για να μην αποκτήσει ο εχθρός το παραμικρό ψυχολογικό πλεονέκτημα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε και περίμενε τέσσερις μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση και της Κορυτσάς που ήταν τότε επικείμενη, ώστε να αποκτήσει ένα επιπλέον προβάδισμα στην απάντηση του. Σε εκείνη την λαμπρή χρονική στιγμή απάντησε με διάγγελμα του στον Μουσολίνι ως εξής:
Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά πόσο άνανδροι άντρες υπάρχουν


Μου το 'λεγαν ότι υπάρχουν άναδροι άντρες. Και εδώ που τα λέμε όλοι μας έχουμε συναντήσει σχετικά αποβράσματα, τα οποία κρύβονται πίσω από τα παντελόνια τους, για να μην εμφανίσουν τις φουστίτσες που πραγματικά φορούν.

Τις τελευταίες μέρες, όπως θα έχετε παρατηρήσει πολλοί από εσάς, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια, για να σταματήσει η απάτη του tromaktikou. Μέχρι στιγμής, οι bloggers οι οποίοι ασχολιόντουσαν με τον άθλιο τρομακτικό ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα. Τώρα όμως είμαστε εκατοντάδες και στη συνέχεια θα δείτε πως θα είναι ακόμα περισσότεροι άν ο τιποτένιος δημοσιογραφίσκος δεν αλλάξει ΟΝΟΜΑ και layout έτσι ώστε να μην παραπέμπει στο troktiko.

Κανείς δεν του ζητάει να σταματήσει την προσπάθεια του. Το μόνο που ζητάει ο κόσμος να κάνει, αν τελικά έχει τα α... να το κάνει είναι να αλλάξει ονομα και layout. Όμως οι "φουστίτσες" δύσκολα φέρονται αντρίκια. Ο άθλιος τρομακτικός, δεν έχει απαντήσει ούτε στο radio9onair.blogspot.com, ούτε στο trelokouneli, ούτε στο apolitistosteki, ούτε στο stavros-marinis.blogspot.com, ούτε στον prezatv, ούτε σε εμάς. Τί φοβάται άραγε; Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Τα ερωτήματα που του έχουν τεθεί είναι πολύ απλά. Και θα 'πρεπε και οι απαντήσεις να είναι απλές. Και φυσικά όχι του στυλ "Μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ... είσαι" (Άσε τρομακτικέ το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να γίνεσαι γελοίος)

Είναι πολύ απλά τα πράγματα επαναλαμβάνουμε. Απλά αλλάζεις τρομακτικούλη το layout σου και το όνομα σου. Γίνε maimou.blogspot.com είναι και ελεύθερο...Γίνε ότι θέλεις...Verba Volent Scripta Manent, και εμείς έχουμε φυλάξει όλες σου τις αναρτήσεις που τάχα έλεγες ότι είσαι troktikos και ότι συνεχίζεις μαζί με τους φίλους σου την ιδέα του "φίλου" σου Σωκράτη. Ελπίζουμε να σου άρεσε το βιντεάκι μας...και αν όχι έρχονται και άλλα...Μπορείς όμως να τα γλυτώσεις όλα αυτά...Γιατί εσύ "δεν θα φας σφαίρες" όπως λές στα υποψήφια θύματα σου...θα φας σάπιες ντομάτες που θα πάνε σύννεφο...
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ - ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ


Η εικόνα νομίζουμε μιλάει από μόνη της. Ο κάθε μαλάκας που έχει κάποιο αίτημα, είτε εργασιακό, είτε πολιτικό όπως του Κ.Κ.Ε ή του ΣΥΡΙΖΑ απλώνει και λερώνει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Όταν οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού έτραγαν ξύλο απ τους πραίτωρες ματάδες τους υποστηρίξαμε. Αλλά αυτοί τελικά δεν αξίζουν να δουλεύουν για τον Πολιτισμό. Αν άξιζαν δεν θα βεβήλωναν το μνημείο. Οι τουρίστες και το τι θα πουν τα ξένα μέσα είναι το λιγότερο.
Η ΑΣΕΒΙΑ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ο πρωθυπουργός που σαν άλλος Φιλέας Φογκ έχει γυρίσει όλο τον κόσμο για το καλό της πατρίδας όπως ισχυρίζεται (στην πραγματικότητα δυσφημίζοντας την Ελλάδα) δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ούτε και φέτος στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να έχει κάποια αλλεργία στη γαλανόλευκη και τόσες πολλές μαζεμένες να του δημιουργούν αναγούλα... Ποιος ξέρει;

Ο Νο2 της κυβέρνησης της διεφθαρμένης χώρας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Πάγκαλος. Ούτε και αυτός έκανε τον κόπο να ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Τελικά βολευτήκαμε με τον Βενιζέλο ο οποίος φαινόταν ότι δυσφορούσε από την τόση ορθοστασία κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Τώρα τι παρέλαση είναι χωρίς άρματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα δεν μπορώ να καταλάβω. Ή μάλλον μπορώ... Κάποτε ήθελαν και ανακίνησαν θέμα κατάργησης των παρελάσεων ως αναχρονιστικών, μη εκπαιδευτικής ανάγκης θεσμού, κατάλοιπο του φασισμού και λοιπές ψευτοπροοδευτικές αριστερές εμπνεύσεις. Είδαν ότι δεν προχωράει. Ο κόσμος θέλει τις παρελάσεις. Του αρέσει να βλέπει, να καμαρώσει τα παιδιά του, να θυμηθεί το ένδοξο παρελθόν και έστω για λίγο να αισθανθεί περήφανος. Οπότε όταν πας να κάνεις κάτι άμεσα και βλέπεις αντιδράσεις, πρέπει μέσω άλλης οδού να τις παρακάμψεις.Πώς? Μα απαξιώνοντας και υποβιβάζοντας την παρέλαση. Ο κόσμος από μόνος του έτσι σιγά σιγά θα την απαξιώσει και αυτός. Απουσία επίσημων αρχών, κατάργηση όλων εκείνων που είναι ο μαγνήτης στην παρέλαση, συμμετοχή άσχετων με την επέτειο ομάδων και άλλων συλλόγων μετατρέποντας την παρέλαση σε συνάντηση πολιτιστικών συλλόγων. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους συλλόγους ποντίων, κρητικών, Θρακιωτών κτλ αλλά στο θέαμα που συνάντησα πέρσι όπου παρέλασαν γύφτοι και σύλλογος Αφρικανών. Έτσι μειώνεται η παρέλαση στα μάτια και στη συνείδηση του κόσμου.

Και φυσικά μειώνεται ακόμη περισσότερο όταν βλέπεις τον δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Μπουτάρη καθισμένο σταυροπόδι λες και είναι στη καφετέρια και καπνίζοντας να παρακολουθεί την παρέλαση. Ή βλέποντας τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βελόπουλο αλλά και ανώτατους στρατιωτικούς που ήταν στους επισήμους να μιλάνε στο κινητό κατά τη διάρκεια της παρέλασης.Σταθείτε στο ύψος της περίστασης για μια ώρα κύριοι!..
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP