Αποχή - η δήθεν επαναστατική πράξη του απελπισμένου
Η ΑΠΟΧΗ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
- Οι κομματικοποιημένοι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που θέλουν να περάσουν ένα μύνημα στις ηγεσίες των κομμάτων που ψήφισαν παλαιότερα γιατί νιώθουν εξαπατημένοι.
- Οι ακομάτιστοι που ψηφίζουν πότε τον έναν και πότε τον άλλον και που τώρα βλέπουν μαύρα τα πάντα γύρω τους.
- Οι νέοι ψηφοφόροι
Σαφώς υπάρχουν και οι πολίτες που απέχουν συνειδητά από τέτοιες διαδικασίες. Άλλοι μόνιμα και άλλοι κατά περίσταση. Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι αυτοί αλλά οι παραπάνω που αναφέραμε.
Το ίδιο το σύστημα βολεύεται με αυτήν την στάση της αποχής. Την προωθεί ως εναλλακτική λύση. Γιατί πολύ απλά ακόμα κι αν η συμμετοχή στις εκλογές είναι ελάχιστη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα κομματόσκυλα θα τρέξουν να ψηφίσουν τον τάδε ή τον δήνα του μαντριού και το βράδυ τον εκλογών αυτός θα πανηγυρίζει. Ενώ εσύ απελπισμένε ψηφοφόρε που τους έγραψες στα παλιά σου τα παπούτσια και δεν πήγες να ασκήσεις το δικαίωμα σου τι κατάφερες; Απολύτως τίποτα.
Στη περίπτωση που η αποχή είναι μεγάλη σχολιάζουν ανάλογα οι πολιτικάντηδες. Άλλοι επικροτούν αυτή τη στάση και τη βλέπουν ως διαμαρτυρία. Άλλοι λένε πως η στάση αυτή βλάπτει τη δημοκρατία. Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Ούτε διαμαρτυρία είναι, ούτε φυσικά σείεται το ψευτοδημοκρατικό καθεστώς. Σχολιάζεται αναλόγως για μία, το πολύ δύο μέρες και ύστερα ξεχνιέται. Κανένας δεν θυμάται πόσοι πήγαν να ψηφίσουν και πόσοι όχι. Αλλά τους πολιτικάντηδες που θα κάτσουν στο σβέρκο μας άλλα τέσσερα χρόνια θα τους θυμούνται όλοι. Αλλά κι αυτούς που εκλέχτηκαν και έχουν κάτι να προσφέρουν πάλι θα τους θυμούνται θετικά γιατί βρέθηκαν κάποιοι και τους ψήφισαν.
Κλείνοντας προτρέπω όλους και όλες να πάνε στα εκλογικά κέντρα. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν αξίζει τη ψήφο σας υπάρχει η εναλακτική του άκυρου. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να βγάλεις άκυρο ένα ψηφοδέλτιο . Σκόρδο, κρεμμύδι ή σαλάμι να λιγδώνει στο φάκελο είναι καλές επιλογές για να σας θυμούνται αυτοί που θα τον ανοίξουν συνοδευόμενο μ ένα ωραίο συνθηματάκι στο ψηφοδέλτιο του τύπου: ''Ψήφο σε κανένα πούστη, μπουρδέλο τα κάνω και μόνος μου''!!
Στη περίπτωση όμως που υπάρχουν υποψήφιοι που αξίζουν τη ψήφο σας, όπως π.χ. στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, αλλά και αλλού σύμφωνα με τα κριτήρια του καθενός, τότε να πάτε να τους ψηφίσετε.
egersis
6 σχόλια:
θα συμφωνησω μερικως με το κειμενο σου.
Φυσικα και η αποχη δεν οφελει κανεναν και τπτ. Ειναι προφανες πως εχουμε το δικαιωμα/υποχρεωση να επιλεξουμε τον υποψηφιο που επιθυμουμε, ομως εδω πρεπει να διευκρινισουμε κατι το οποιο μαλλον αγνοουμε κι εμεις και οι υποψηφιοι.
Οι υποψηφιοι στις εκλογες της Τ.Α. δεν αφορουν τα πολιτικα κομματα. Αυτες οι εκλογες δεν πρεπει να εχουν χρωμα. Αφορουν τον τοπο μας, την περιοχη μας, τη γειτονια μας :[
mia erotisi gia ton kirio p egrapse auto edo to keimeno...Poia i diafora na mi pas kan sto eklogiko kentro k na psifiseis(apoxi)me to na rikseis akiro me i xoris salamia.
θα συμφωνήσω μαζί σας κ.yannidakis αλλά ξέρετε καλά ότι τα κόμματα μπλέκονται στη διαδικασία αυτή έστω κι αν αφορά εκλογές Τ.Α. Σαφώς και οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να σκέφτονται κομματικά σ αυτές τις εκλογές, για να μην πω γενικά στις εκλογές...
Kατ αρχήν το κείμενο αναφέρεται κυρίως στη προσπάθεια ορισμένων να μας πείσουν ότι η αποχή είναι επαναστατική πράξη.... Σ αυτό που αναφέρεις μιλάω πάντα για την περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν αξίζει τη ψήφο σου.
Η διαφορά λοιπόν έγκειται στο εξίς απλό. Με το να μην πας καθόλου περνάς απαρατήρητος. Αν όμως ρίξεις άκυρο, και μάλιστα άκυρο που να ακυρώνει και άλλα ψηφοδέλτια αν γίνεται, τότε συμμετέχεις με τον τρόπο σου στη διαδικασία. Ξέρεις ότι κάποιοι θα δουν την αντιδρασή σου. Όχι ότι θα συμβεί τίποτα ιδιαίτερο αλλά θεωρώ καλύτερο τρόπο να περάσεις το μυνημά σου ρίχνοντας ακυρο απο το να μην πας καθόλου.
Η αποχη είναι κακή επιλογή διότι όπως είναι ευνόητο,διαιωνίζει την κυριαρχία τών δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ ψηφίζοντας συνδιασμούς χωρίς το κομματικό χρίσμα ή στίς βουλευτικές πχ. κυνηγούς ή γενικώς οποιονδήποτε άλλον εκτός αυτού τον οποίον θές οπωσδήποτε και επειγόντως να καταρρίψεις, πετυχαίνεις να τού μειώσεις την δύναμη.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και γιά το λευκό και άκυρο τα οποία ανεξηγήτως προτείνετε.
Η διαφορά που επικαλεστήκατε είναι ανύπαρκτη, διότι και η αποχή ομοίως δεν περνάει απαρατήρητη. Αλλά και να περνούσε απαρατήρητη, σε αντίθεση με το λευκό – άκυρο τα οποία υποτίθεται κάνουν εντύπωση, πάλι προτείνετε κάτι υποβαθμίζοντας το καταστρεπτικώτατο αποτέλεσμα που παράγει εξ ίσου καί το οποίο αποτέλεσμα είναι απόλυτος λόγος γιά να τα αποφύγει κανείς. Και ενώ έχετε καταλάβει το κακό της αποχής, έχετε δυσκολία να καταλάβετε το κακό τού λευκού και τού άκυρού;
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άκυρο ή το λευκό είναι αναγκαστική θα έλεγα επιλογή. Περιπτώσεις όπου δύο υποψήφιοι δεν έχουν απολύτως καμιά διαφορά μεταξύ τους. Σ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν θεωρώ προτιμότερο ένα άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο από την αποχή.
Δημοσίευση σχολίου