Αντιδράσεις στην πρόταση Παπανδρέου για "προσωρινή διαρχία"
αυτές προκάλεσε την αντίδραση πολλών στελεχών όπως του Γ.Μίχα, της Συλβάνας Ράπτη, του Ν.Σαλαγιάννη, του Κ.Πανταζή και του Γ.Παναγιωτακόπουλου.
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη.
Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το «πριν» τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε
διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Εν κατακλείδι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές και όπως υπογράμμιζαν στελέχη της Ιπποκράτους όλα αυτά έχουν μελετηθεί και ζυγιστεί με ευθύνη και σοβαρότητα.
«Ψευτοδίλλημμα» χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου αυτό -που όπως είπε- ετέθη πολλές φορές, δηλαδή «θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου» υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την
δημοκρατική παράταξη από όποια θέση».
Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε "δεύτερες", ούτε πονηρές σκέψεις».
Ήδη αντιρρήσεις φέρεται να έχουν εκφράσει ο Γ.Μίχας και η Συλβάνα Ράπτη. Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Ν.Σαλαγιάννης και Κ.Πανταζής. Αλλά και ο κ. Γ.Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου