Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Γεμάτες ξενικά είδη οι ελληνικές θάλασσες

Γεμάτες ξενικά είδη οι ελληνικές θάλασσεςΚολλημένα σε καρίνες εμπορικών και επιβατηγών πλοίων ή κολυμπώντας στο έρμα κάνουν μια άλλου είδους κρουαζιέρα.
Είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και μικροοργανισμοί μεταφέρονται σε άλλες θάλασσες ή κολυμπούν διερχόμενα τη Διώρυγα του Σουέζ και τα στενά του Γιβραλτάρ, «παραξενεύοντας» τους...
υπόλοιπους υποθαλάσσιους κατοίκους και δημιουργώντας προβλήματα με την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους.
Στην περίπτωση της Μεσογείου, ως μεγάλης κλειστής θάλασσας, το φαινόμενο καθίσταται πιο έντονο. Την επιβίωση ξενικών ειδών ευνοούν οι μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες και περισσότερο η άνοδος της θερμοκρασίας, όπως αναφέρει το real.gr
Μόνο στις ελληνικές θάλασσες, τα τελευταία 140 χρόνια έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.000 ξενικά είδη. Τα τελευταία χρόνια όμως καταγράφεται, κατά μέσο όρο, ένα ξενικό είδος την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και της διευθύντριας του Ινστιτούτου Θαλασσίων και Βιολογικών Πόρων, κ. Αργυρώς Ζενέτου. Για παράδειγμα, στον Σαρωνικό Κόλπο ο αριθμός των καταγραφόμενων ειδών έχει διπλασιαστεί.
Αρκετά ναυτικά μίλια μακρύτερα από τον Σαρωνικό, στο ανατολικό Αιγαίο καταγράφηκαν μέσα στον Μάρτιο τρεις περιπτώσεις μεγάλων καλαμαριών. Το μήκος ενός θηλυκού, που εντοπίστηκε νεκρό κοντά στην παραλία Κοκκάρι από μέλη της ομάδας αυτοδυτών της Σάμου, έφτανε το 1,63 μ. και το βάρος τα 9 κιλά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους ommastrephes bartramii που έχουν καταγραφεί. Μάλιστα, ήταν γεμάτο αυγά. Με μόλις μια ημέρα διαφορά, καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε την προηγούμενη μέρα σε δίχτυα στους Λειψούς από ντόπιο ψαρά.
Επειδή, όμως, είχε φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα, αναγνωρίστηκε απλώς ότι ανήκει στο εν λόγω είδος, όχι όμως το φύλο, το μέγεθος και το βάρος του. Λίγες ημέρες αργότερα, τρίτο καλαμάρι, επίσης βάρους 9 κιλών και συνολικού μήκους 1,63 μ. αλιεύτηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου. «Η αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών θα μπορούσε να αποδοθεί στο αυξημένο, τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρον τόσο των ψαράδων όσο και των επιστημόνων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη φορέων καταγραφής» εξηγεί στην Καθημερινή, ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.
Το είδος του «ιπτάμενου καλαμαριού», που καμιά φορά καθώς ανεβαίνει από τα βάθη των 200 μ. – 250 μ. σε ρηχότερα νερά κάνει άλμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει αναφερθεί πρώτη φορά πριν από 36 χρόνια. Συχνότερες αναφορές του είδους αυτού γίνονται από το 2007.
Ορισμένα είδη μεδουσών που συναντώνται στη Μεσόγειο επίσης συγκαταλέγονται σε ξενικά είδη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα ιχθυαποθέματα αλιείας στη Μαύρη Θάλασσα κατέρρευσαν, συνεπεία του είδους Mnemiopsis leidyi, που μεταφέρθηκε από το έρμα πλοίων από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ειδικά για τις μέδουσες, το Αρχιπέλαγος ξεκίνησε πέρυσι καταγραφή στο πλαίσιο του διαμεσογειακού προγράμματος Jellywatch, της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Παρακολούθηση της Μεσογείου, CIESM, με τη βοήθεια και του απλού κόσμου, που καλείται να συνδράμει αν εντοπίζει μεγάλες ομάδες μεδουσών.
Από τα πλέον γνωστά ξενικά είδη, το πράσινο φύκος Caulerpa racemosa έχει φτάσει στις ελληνικές θάλασσες από τη δυτική Αυστραλία, πιθανώς μέσω του έρματος των πλοίων. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά στη Λιβύη το 1990 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, είτε λόγω ανάπτυξης του φύκους είτε λόγω ανθρώπινης μεταφοράς του.
Το φύκος αυτό μεγαλώνει σε βράχους, σε κατεστραμμένα θαλάσσια λιβάδια (ποσειδωνίες) και σε άμμο, σε ένα μεγάλο εύρος βάθους (0 – 60+ μέτρα), κάτι ασυνήθιστο για φύκια, που ενδεχομένως αποτελεί τον λόγο για τον οποίο αναπτύχθηκε τόσο εκτεταμένα στη Μεσόγειο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP