Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δικαστικό «μπλόκο» στην αποδέσμευση χρημάτων από Energa και Hellas Power

Σε δικαστικό «μπλόκο» έπεσε η προσπάθεια για την αποδέσμευση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Hellas Power που έχουν κατασχεθεί, ώστε να πληρωθούν από το Δημόσιο οι ενεργειακοί προμηθευτές και να αποφευχθούν τυχόν μπλακ άουτ.

Η πρόταση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά η σχετική διαδικασία σε εκκρεμή ενώπιον της ανάκρισης υπόθεση συνάντησε την κατηγορηματική...
άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλείτο στην πρότασή της η εισαγγελέας δεν ήταν νομικά «αρκετοί» για τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, οι οποίοι με ένα βούλευμα 52 σελίδων (αρ.2438/12) έκαναν δεκτή την εισήγηση της Ειρήνης Κατινιώτη και δεν έκαναν δεκτή την πρόταση της κ. Παπανδρέου θεωρώντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική δυνατότητα.

Το εισαγγελικό αίτημα, που υποστήριζε το Δημόσιο, αναφερόταν στην αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από τους «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρών Energa και Hellas Power, με στόχο να μπουν άμεσα χρήματα στα ταμεία του κράτους καθώς και να αποφευχθεί κίνδυνος να αντιμετωπίσει η χώρα εντός των επόμενων ημερών ενεργειακό πρόβλημα. Η εισαγγελία κίνησε για πρώτη φορά διαδικασίες, ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου, όμως η άποψη των δικαστών είναι αφενός πως δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα, και αφετέρου πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Είναι, δε, προφανές πως οι δικαστές απέφυγαν να νομιμοποιήσουν με το βούλευμά τους μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε απόδοση χρημάτων σε φερόμενους ως παθόντες πριν καν αποφασίσει η δικαιοσύνη τελεσίδικα αν είναι παθόντες και βέβαια αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι.

«Νομική Κατασκευή»

Χαρακτηριστικό είναι πως στο βούλευμα γίνεται λόγος για νομική κατασκευή που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη. Θεωρούν δηλαδή οι δικαστές πώς τα αιτήματα είναι μη νόμιμα διότι δεν μπορεί το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί να αποδοθεί πρόωρα , πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων , στους παθόντες (βασικός παθών φέρεται η ΛΑΓΗΕ και δευτερευόντως το ελληνικό δημόσιο και ΟΤΑ) .

Οι λογαριασμοί των εταιρειών – παρόχων ρεύματος (Energa και Hellas Power) πάγωσαν μετά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των υπευθύνων τους ,συνολικά 11 ατόμων για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και απιστία με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου πρότεινε κατόπιν σχετικών αιτήσεων του ελληνικού δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών Energa και Hellas Power, την άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αιτιολογικό ήταν η χρονοβόρα ανάκριση και η ταυτόχρονη ανάγκη του δημοσίου για χρήματα ενόψει του κινδύνου να προκύψει πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές.

«Δεν γίνεται»

Οι δικαστές επισημαίνουν πώς ακόμα και η «συναίνεση» των δυο εταιρειών δεν παίζει κανέναν ρόλο δεδομένου ότι «η συναίνεση αυτή αφορούσε μόνο το δημόσιο και τους ΟΤΑ και ουχί τη βασική παθούσα που φέρεται να είναι η ΛΑΓΗΕ αφενός και αφετέρου από καμία διάταξη του ποινικού νόμου δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ευχέρεια». Αναφέρουν δε πως η θετική απόκριση στο αίτημα θα οδηγούσε στο οξύμωρο να αποδίδονται πρόωρα στους φερόμενους παθόντες προϊόντα εγκλήματος χωρίς καν να έχει κριθεί αν είναι πράγματι παθόντες.

Εν προκειμένω, δε, το ΣτΕ , όπως επισημαίνουν οι κατηγορούμενοι, έχει δικαιώσει την Energa για υπερτιμολογήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ γι’ αυτό άλλωστε και δεν αναγνωρίζει τις απαιτήσεις της ΛΑΓΗΕ από την Energa:

«Όπως προκύπτει από τη γενική επισκόπηση των ανωτέρω δικογράφων (αιτήσεων) το ουσιαστικό αίτημα των αιτούντων είναι η σε αυτούς απόδοση των χρημάτων που βρίσκονται στους ως άνω τραπεζικούς λογαριασμούς, απόδοση η οποία διαδικαστικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν προηγουμένως αρθεί η δήμευση-κατάσχεση αυτών. Από το σημείο όμως αυτό αναφύονται πλείστα όσα νομικά εμπόδια τα οποία σχετίζονται με την έννοια και τον χαρακτήρα των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων ( χρημάτων) τη διαδικασία και το στάδιο της ποινικής διαδικασίας που προβλέπεται στο ν.3691/08 όσο και από τις γενικές διατάξεις του ΚΠΔ που αφορούν την κατάσχεση για την απόδοση αυτών των στοιχείων , καθώς και για την ιδιότητα και το έννομο συμφέρον των αιτούντων να ζητούν την απόδοσή τους στο παρών δικονομικό στάδιο».

Άλλο η υπόθεση Λαυρεντιάδη

Όπως εξηγούσαν, δε, νομικές πηγές είναι τελείως διαφορετική η υπόθεση Λαυρεντιάδη και η επιστροφή των 51 εκατομμυρίων ευρώ που πέτυχε ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης, καθώς σε εκείνη την περίπτωση ο εισαγγελέας ουσιαστικά οδήγησε τον επιχειρηματία στην επιστροφή των χρημάτων πριν καταστεί κατηγορούμενος και τα χρήματα αυτά θεωρηθούν προϊόντα εγκλήματος, όπως άλλωστε ρητά αναφέρει και ο νόμος που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP