Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία… μετά μουσικής

Υπό βροχή και μετά μουσικής, καθηγητές και σπουδαστές δημοτικών ωδείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών των προσλήψεων καλλιτεχνικού - διδακτικού προσωπικού στα δημοτικά ωδεία και σε όλα τα καλλιτεχνικά και αθλητικά τμήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, με τη μουσική υπόκρουση σαξοφώνου, ζήτησαν να εγκριθούν οι... συμβάσεις των εργαζομένων, ώστε να συνεχιστεί το σημαντικό έργο πολλών ετών, σημειώνοντας ότι χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα ανάλογων ιδρυμάτων ιδιωτικών συμφερόντων. «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ζητάμε την έγκριση των συμβάσεων στους καθηγητές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δημοτικά ωδεία» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Στογιαννίδης, πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. «Περίπου 100.000 παιδιά και 10.000 εργαζόμενοι είναι εκτός σπουδών και εκτός εργασίας. Χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός από τη νομοθεσία και αναίτια, εφόσον οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα δίδακτρα των μαθητών τους, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει σε όλη την Ελλάδα τις προσλήψεις προσωπικού στα δημοτικά ωδεία και σε όλα τα καλλιτεχνικά και αθλητικά τμήματα των ΟΤΑ» υπογράμμισε στο ΑΜΠΕ ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Θέρμης. «Κόβονται ουσιαστικά και τα τμήματα παιδείας και τα τμήματα μαζικής άθλησης, παρότι δεν επιβαρύνουν σε κανέναν βαθμό τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έξοδα της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Εμείς απλώς ζητάμε να απεμπλακούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού των δήμων από τους περιορισμούς του μνημονίου, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό χρέος, και να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα τμήματα γιατί είναι ανταποδοτικά» τόνισε. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σε επίπεδο εργαζομένων και σε επίπεδο δήμων, ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητείται να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου οι προσλήψεις προσωπικού που εργάζεται σε υπηρεσίες των δήμων που έχουν ανταποδοτικού χαρακτήρα. Την προσεχή Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP