Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Εως την Κυριακή θα έχει «κλειδώσει» το νέο πακέτο μέτρων

Την εκτίμηση ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει «κλειδώσει» το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Υπάρχει συντονισμός και γίνεται συζήτηση για να...


καταλήξουμε», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση. Ερωτηθείς για... το πότε θα «κλείσει» το πακέτο, απάντησε: «Ελπίζω μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας».


Η σύσκεψη διάρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Ερωτηθείς αν έχει εικόνα για το πότε θα γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει.

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως».

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Aπό τις 14.00 έως λίγο μετά τις 15.30 τα στελέχη της τρόικας είχαν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8 - 5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας είδαν κατ' ιδίαν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στο υπουργείο από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση οτυ χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, «με βάση τα προβλεπόμενα στις 24 του μήνα - άντε 25 θα κατατεθεί το πακέτο, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό διάστημα μέχρι την 8 Οκτωβρίου να μπορέσουν να κατατεθούν τα μέτρα αυτά και οι εφαρμοστικοί νόμοι που προκύπτουν από αυτά και να υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν, έτσι ώστε στις 8 του μήνα που θα γίνει το Eurogroup να έχει η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο ένα άρθρο απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα. Σας λέω ειλικρινά: δεν υπάρχει θέμα για την επόμενη Παρασκευή, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα δύσκολα αυτά μέτρα. Θα συζητηθούν, προφανώς με τη λογική όχι του ενός άρθρου».

Πιέσεις για επιπλέον περικοπές σε μισθούς-συντάξεις

Από το πακέτο των περικοπών, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

«Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί σε έναν βαθμό. Απ' αυτά, τα 6,9 δισ. αφορούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το ποσό αυτό, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, που θα αποδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

«Αναζητείται ένα ακόμη μέτρο», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ώστε το ποσό να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ από μέτρα αντίστοιχου περιεχομένου.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP