Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αναλυτικά οι αλλαγές στα εργασιακά


Ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών μέσω μίας «συμβιβαστικής φόρμουλας», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκε τελικά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Τα νέα μέτρα αφορούν τις αποζημιώσεις απόλυσης, τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού καθώς και το ωράριο...
εργασίας.

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα της προειδοποίησης απόλυσης, συμφωνήθηκε αυτό να μειωθεί στους τέσσερις μήνες, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας του υπαλλήλου. Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες και ύστερα από την προειδοποίηση καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης.

Τι αλλάζει στο ζήτημα της αποζημίωσης

Για όσους εργάζονται έως και 16 χρόνια και δικαιούνται μέχρι και 12 μισθούς δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Για όσους δικαιούνται επιπλέον μισθούς θα πάρουν όσους και σήμερα, αλλά θα υπολογίζονται με πλαφόν 2.000 ευρώ μετά την τελική συμφωνία. Να σημειωθεί ότι η τρόικα αρχικά είχε προτείνει 6 μισθούς των 586 ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε συμφωνηθεί πλαφόν 1.800 ευρώ για κάθε μισθό.

Παράδειγμα: Εάν κάποιος δουλεύει επί 20 χρόνια σε έναν εργοδότη και απολυθεί, δικαιούται συνολικά 18 μισθούς. Με απολαβές 3.000 ευρώ θα δικαιούνταν 18 μισθούς των 3.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 54.000 ευρώ.

Πλέον, με τα νέα μέτρα η αποζημίωση θα υπολογίζεται ως εξής:

12 μισθοί επί 3.000 ευρώ= 36.000 ευρώ και
6 μισθοί επί 2.000 ευρώ=12000 ευρώ.

Άρα η συνολική του αποζημίωση θα αντιστοιχεί στα 48.000 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών, τα χρόνια της αποζημίωσής τους «παγώνουν» κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου.

Δηλαδή εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη επιπλέον 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.

Να σημειωθεί ότι οι τριετίες διατηρούνται, αλλά όχι και το επίδομα γάμου.

Ο κατώτατος μισθός

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στο σχεδιασμό ορίζεται ότι θα υπάρχει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, ωστόσο την τελική απόφαση θα λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο χρόνος εργασίας

Ως προς το χρόνο εργασίας, δεν φαίνεται να αλλάζει οτιδήποτε. Η δυνατότητα διευθέτησης με ατομική σύμβαση εργασίας που προτάθηκε από την τρόικα, απορρίφθηκε και ως εκ τούτου, παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί από το 2011, δηλαδή μόνο με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες, όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Για το εξαήμερο εργασίας αποφασίστηκε να υπάρχει στο λιανεμπόριο το οποίο με νόμο του 1990 δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να γίνει, αρκεί να μην ξεπερνάει το 40ώρο.

Τέλος, αναφορικά με το ΣΕΠΕ αποφασίστηκε να καταργηθούν όλες οι προεγκρίσεις που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται κάτι που αφορά τον εργαζόμενο και απαιτείται μόνο

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP