Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

23 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Πριν από 23 χρόνια ολόκληρος ο κόσμος έβλεπε σε ζωντανή μετάδοση την "κατεδάφιση" του τελευταίου συμβόλου απομονωτισμού και διαίρεσης στην Ευρώπη. Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1989 το Τείχος του Βερολίνου, το «Τείχος της ντροπής» άρχισε να καταρρέει υπό την πίεση...
χιλιάδων Ανατολικογερμανών. Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο η Γερμανία είχε επανενωθεί.

Τα ξημερώματα τη 13ης Αυγούστου του 1961 στρατιώτες απέκλεισαν αιφνιδιαστικά τα σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο, ενώ εργάτες ανέλαβαν να αποκλείσουν το Ανατολικό τμήμα, με τη δικαιολογία της «πιθανής εισβολής των Δυτικών», ενώ μια «νεκρή ζώνη» εκατοντάδων μέτρων εξασφάλιζε τον έλεγχο των στρατιωτών.  Μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες Βερολινέζοι αποκλείστηκαν μέσα στην ίδια τους την πόλη. Άνθρωποι που είχαν επισκεφθεί φίλους και συγγενείς στο Δυτικό Βερολίνο δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, ενώ εργαζόμενοι σε εταιρίες του δυτικού τομέα βρέθηκαν εν μία νυκτί χωρίς εργασία. Το Τείχος του Βερολίνου αποτελούσε γεγονός μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ πως «κανείς δεν σκοπεύει να κατασκευάσει κάποιο τείχος»…

Παρά τις διαδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου Βίλι Μπραντ και το γεγονός πως η ανέγερσή του παραβίαζε τις συμφωνίες του Πότσνταμ η πόλη είχε διαχωριστεί. Μέσα σε 28 χρόνια περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να δραπετεύσουν προς το Δυτικό Βερολίνο ενώ περισσότεροι από 130 σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους.

Το 1989 η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορά της με την Αυστρία και χιλιάδες Ανατολικογερμανοί κατάφεραν να δραπετεύσουν στην Δύση. Παρόμοια γεγονότα και στα σύνορα με την Τσεχοσλοβακία οδήγησαν το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας να απαγορεύσει τις μετακινήσεις. Το Σεπτέμβριο του 1989 ογκώδεις διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την Ανατολική Γερμανία. Μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το κίνημα κατά του αυταρχισμού στην Ανατολική Γερμανία έφθασε στο απόγειό του και περίπου μισό εκατομμύριο Ανατολικογερμανοί συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάντερπλατς στις 4 του μηνός.


Ο Έριχ Χόνεκερ, τέως πρώτος Γραμματέας του SED «προέβλεπε» εκείνη την ημέρα πως το «το τείχος θα παραμείνει για ακόμα 50 με 100 χρόνια»… Μπροστά στις διαρκώς μεγαλύτερες συγκεντρώσεις η ηγεσία του Έγκον Κρεντς αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους, για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 1989 συνεδρίασε με εντολή του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος επιτροπή αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας και πρότεινε λύσεις για μια έκτακτη ρύθμιση που θα έθετε αμέσως σε εφαρμογή τα ουσιαστικότερα μέτρα του σχεδίου ταξιδιωτικού νόμο. Η επιτροπή όρισε να δημοσιευθεί η απόφαση το πρωί της 10η Νοεμβρίου… Λίγες όμως ώρες μετά και ενώ τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονταν ακόμα τους όρους το σχέδιο φθάνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και καταλήγει στον Έγκον Κρεντς και στο μέλος του πολιτικού Γραφείου Γκύντερ Σαμπόφσκι που είχε προγραμματίσει συνέντυξη Τύπου με ξένους δημοσιογράφους…
Χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της απόφασης ενημερώνει τους δημοσιογράφους πως  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα ταξιδιωτική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει τα ταξίδια στη Δύση από οποιοδήποτε σημείου της ΛΔΓ… Σε ερώτηση του Τομ Μπρόκου δημοσιογράφου του NBC για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο Σαμπόφσκι εμφανώς αμήχανος απαντά «αμέσως, χωρίς καθυστέρηση»….

Χιλιάδες πολίτες του Ανατολικού Βερολίνου έσπευσαν μέσα σε λίγες ώρες στα σημεία ελέγχου και οι αμήχανοι και ανενημέρωτοι στρατιώτες αναγκάστηκαν τελικά να ανοίξουν τα σύνορα.

Το Τείχος του Βερολίνου αποτελούσε πλέον παρελθόν…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP