Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Τα νέα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, αποδεικνύουν με τον σαφέστερο τρόπο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ψεύδονταν κατ’ επανάληψη όταν ισχυριζόταν ότι τα “πλεονεκτήματα” από το κοινωνικό πρόγραμμα που θέσπισε είχαν ευεργετικά αποτελέσματα.
Της Kate Randall


Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε πέρυσι σε 49,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με νέες μετρήσεις που δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της φτώχειας στις ΗΠΑ απ΄ό,τι τα προηγούμενα δεδομένα της Δημογραφικής...
Υπηρεσίας της χώρας. Ο νέος δείκτης φτώχειας έχει ανεβεί στο 16,1%, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο ήταν στο 15%.
H είδηση ότι σχεδόν ο ένας στους έξι (1/6) Αμερικανούς ζει σε συνθήκες φτώχειας δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μην τύχει της πρέπουσας προσοχής από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση Ομπάμα. Κανένα από τα δύο αμερικανικά κόμματα – επιχειρήσεις δεν έχει σχεδιάσει πολιτικές που να στοχεύουν στην μείωση του αυξανόμενου δείκτη φτώχειας και την ανακούφιση του πληθυσμού, ο οποίος πλήττεται από την διογκούμενη ανεργία και την μετά βίας κινούμενη οικονομική δραστηριότητα.
Η Υπηρεσία Καταμέτρησης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία των Στατιστικών για τα Εργασιακά, δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο ένα νέο τρόπο μέτρησης (Supplemental Poverty Measure – SPM), ο οποίος εφαρμόζει πολλές από τις προτάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Ο SPM συνυπολογίζει παράγοντες όπως έξοδα για σίτιση, ρουχισμό, στέγη, κοινόχρηστα, ιατροφαρμακευτική αγωγή και άλλα έξοδα που οι προηγούμενες μετρήσεις δεν λάμβαναν υπ’ όψιν. Στα δε εισοδήματα συνυπολογίζονται τα επιδόματα στα πλαίσια της δημόσιας κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα σίτισης.
Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Δημογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ την Πέμπτη, 15/11, δείχνουν καθαρά ότι, ενώ κάποια νοικοκυριά έχουν εισοδήματα που τους κατατάσσουν πάνω από το όριο της φτώχειας, παράγοντες όπως π.χ. ιατρικά έξοδα σπρώχνουν όλο και περισσότερους πολίτες κάτω από το όριο φτώχειας. Τα ίδια δεδομένα καταδεικνύουν ότι η τελμάτωση στον τομέα της απασχόλησης εδώ και τέσσερα χρόνια, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, έχει πλήξει περισσότερο τους χαμηλόμισθους πολίτες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας που πλήττει την οικογένειά τους.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, πάνω από το 15% των εργαζομένων Αμερικανών ηλικίας μεταξύ 18-64 ζει σε συνθήκες φτώχειας από το 2011. Ανάμεσα σε αυτούς, το 9,4% έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Από όσους είναι μερικώς απασχολούμενοι σε μόνιμη βάση, το 18,5% έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 1/3 από εκείνους που εργάστηκαν λιγότερο από μια εβδομάδα το 2011 – 16,2 εκατομμύρια πολίτες ή το 33,5% του γενικού πληθυσμού – ζει σε συνθήκες φτώχειας από πέρυσι.
Βάσει του νέου τρόπου μέτρησης SPM, τα ποσοστά ψτώχειας έχουν αυξηθεί δραματικά σε αρκετές μερίδες του πληθυσμού. 15,1% των Αμερικανών ηλικίας από 65 και πάνω ζουν σε συνθήκες φτώχειας, διπλάσιοι από το ποσοστό 8,7% που είχε δείξει η προηγούμενη μέτρηση. Η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους ηλικιωμένους είναι τα ιατρικά έξοδα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν από τη τσέπη τους.
Στους ισπανόφωνους, ο δείκτης φτώχειας είναι 28%, έναντι του 25,4% που είχε δείξει η προηγούμενη μέτρηση. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην περιορισμένη πρόσβαση των ισπανόφωνων μεταναστών σε δημόσια προγράμματα πρόνοιας, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εφαρμοστεί περικοπές των δημόσιων δαπανών.
Σύμφωνα πάντα με τον νέο τρόπο μέτρησης, πάνω από το 1/4 των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Στα δε νοικοκυριά όπου το κύριο εισόδημα προέρχεται από ανύπανδρες γυναίκες ο δείκτης φτώχειας είναι 30%. Από τα νοικοκυριά που ενοικιάζουν διαμέρισμα το 29,3% ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Επίσης πλήττονται δραματικά οι πολίτες που ζουν σε αστικές περιοχές, όπου το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο και τα κρατικά επιδόματα αδυνατούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στην Καλιφόρνια παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη χώρα. 8,8 εκατομμύρια πολίτες (το 23,5%) στην πολιτεία αυτή ζει σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο υψηλό κόστος διαβίωσης στη συγκεκριμένη πολιτεία και τις μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα.
Με ελάχιστη διαφορά ακολουθεί η πρωτεύουσα της χώρας, Ουάσιγκτον (D.C. και όχι η ομώνυμη πολιτεία), όπου το 23,2% των πολιτών ζει μέσα στη φτώχεια σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Στην τρίτη θέση είναι η Φλόριντα, όπου ο δείκτης φτώχειας είναι 19,5%.
Η νέα μέτρηση έχει επίσης αποκαλύψει διάφορες αλλαγές που παρατηρούνται μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας. Στις Δυτικές πολιτείες, το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ στο Νότο (το τμήμα της χώρας όπου ιστορικά έχουν παρατηρηθεί τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας) το 16%. Η αλλαγή αυτή οφείλεται αναμφίβολα στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας στην Καλιφόρνια και στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νεβάδα.
Γενικά, παρατηρείται ότι όπου οι κοινωνικές παροχές δεν έχουν περικοπεί, οι πολίτες αντιστέκονται στις τάσεις και αντέχουν. Επίσης όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια (SNAP) και η καταβολή επιδομάτων ανεργίας συνεχίζεται κανονικά, ο πληθυσμός εξακολουθεί να είναι θωρακισμένος εναντίον της φτώχειας. Ωστόσο, αυτές ακριβώς είναι οι παροχές, καθώς και τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Medicare και Medicaid, που περικόπτονται σύμφωνα με τις εξαγγελίες και των δύο μεγάλων κομμάτων, με την υποκριτική δικαιολογία της “οικονομικής ύφεσης που απειλεί τη χώρα“.
Τα νέα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, αποδεικνύουν με τον σαφέστερο τρόπο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ψεύδονταν κατ’ επανάληψη όταν ισχυριζόταν ότι τα “πλεονεκτήματα” από το κοινωνικό πρόγραμμα που θέσπισε είχαν ευεργετικά αποτελέσματα.
Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, 78.000 Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο αμερικανικός πληθυσμός βυθίζεται συνεχώς σε επίπεδα ανέχειας πρωτόγνωρα για τη χώρα αυτή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP