Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: ο άνθρωπος που διέλυσε το ΤΤ

Ο άνθρωπος που «εξαέρωσε» τη μετοχή του ΤΤ και διέλυσε εν μια νυκτί τους μετόχους της τράπεζας, διαλύοντας τα πάντα με μια και μόνο δήλωση περί«μη βιώσιμου ΤΤ, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι «ΘΑ» γίνει μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα…

Έτσι, έστειλε τη μετοχή στο -30% και σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο από τις 30 Αυγούστου.
Μάλιστα, κάνει αναφορά στη μελέτη της Alvarez&Marsal που παραδόθηκε το Μάιο στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία το ΤΤ «ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου».
Φωνάζουν όλοι τόσο καιρό να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία από τις εκθέσεις διεθνών οίκων και επίσημων συμβούλων του κράτους για τις ελληνικές τράπεζες, πάνω στις οποίες «πατάνε» οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με τις εξαγορές – δώρα σε τραπεζίτες κτλ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη επικαλούνται την μελέτη της Alvarez&Marsal που παραδόθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία (όπως λένε οι πληροφορίες τους) το ΤΤ είναι βιώσιμο και ότι η φθηνότερη λύση για τον ελληνικό λαό είναι η επανακεφαλαιοποίησή του που θα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ που θα κόστιζε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2015.
Παράλληλα, είχαν ζητήσει και την πλήρη μελέτη με όλα τα παραρτήματα, για να λάβουν σήμερα απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ότι η πλήρης μελέτη θα κατατεθεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο πώλησης του ΤΤ μέσα στο Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου». Ως προς τη σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Alvarez&Marsal, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι ακολουθήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του Κανονισμού Όρων και Διαδικασιών Αναθέσεων και Προμηθειών του ΤΑΙΠΕΔ, ότι η σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ήταν διάρκειας δύο μηνών και συνολικού κόστους 125.000 ευρώ, συν ΦΠΑ.
Υπενθυμίζει επίσης ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Συμβούλου Στρατηγικής Αναδιάρθρωσης αφορούσε τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στην ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντικείμενο του έργου ήταν η εξέταση, ανάλυση, προσδιορισμός των στρατηγικών επιλογών καθώς και εισήγηση επί των διαθέσιμων στο Ελληνικό Δημόσιο στρατηγικών επιλογών.
Σκοπός του έργου ήταν η μεγιστοποίηση της αξίας συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (στην περίπτωση του ΤΤ 34% άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και 10% μέσω των ΕΛΤΑ) στα περιουσιακά στοιχεία και ελαχιστοποίηση του κόστους. «Κύριο μέλημα του υπουργείου Οικονομικών είναι πάντα η αναζήτηση της πιο συμφέρουσας λύσης για το Δημόσιο, με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανάδειξη ενός σταθερού τραπεζικού συστήματος, που αφενός θα διασφαλίζει στο ακέραιο τα συμφέροντα των καταθετών που το εμπιστεύονται και αφετέρου θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP