Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αποικία η Ελλάς, με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθορίζεται η λειτουργία του ειδικού λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα του δανείου, και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Στον ίδιο λογαριασμό θα κατατίθενται... τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους! Ανάλογες νεοαποικιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε σε υπερχρεωμένες χώρες της Αφρικής.

Με την δεύτερη από τις πράξεις αυτές, για τις οποίες άνοιξε εκτάκτως το Εθνικό Τυπογραφείο παρά την κυριακάτικη αργία, κλείνουν θέματα τα οποία δεν ρυθμίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, των ταξί/βυτιοφόρων και το γεννόσημο, μέχρι την πώληση του βρεφικού γάλακτος και τις μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ.
Οι "τιμωρίες" προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, ότι αν για δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι υπουργείου, τοποθετείται επίτροπος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους, μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες και πραγματοποιούνται υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού. Αν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους, περικόπτεται ο μισθός τους ή και χάνουν την θέση τους. Ως γενική φιλοσοφία, όταν δεν θα εκπληρώνονται οι στόχοι του Μνημονίου θα επιβάλλονται απολύσεις και νέοι φόροι.

Τα νέα μέτρα θα λαμβάνονται με εξωκοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δίνουν την δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία να εκδίδει κανονιστικές πράξεις, χωρίς την προηγούμενη έκδοση κανονικού νόμου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι πράξεις αυτές, που εκδίδονται σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, πρέπει να υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση, μέσα σε προθεσμία 40 ημερών από την έκδοσή τους. Εάν δεν υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ή αν δεν κυρωθούν από το Κοινοβούλιο εντός τριών μηνών, τότε παύουν να ισχύουν, αλλά για το μέλλον. Αν κυρωθούν, εκ των υστέρων, από την Βουλή αποκτούν μορφή νόμου και η ισχύς τους επεκτείνεται.

Εκτιμάται ότι με την μέθοδο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια ακόμη πιο επικίνδυνη ψηφοφορία στη Βουλή αλλά και να εμφανίσει την κυβέρνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της τρόικας, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας θα ζητήσει την εκταμίευση της δόσης. Για το περιεχόμενο των πράξεων ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Ήδη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. «Δεν είμαι καθόλου περήφανος που νομοθετούμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» δήλωσε τη Δευτέρα στο Mega ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ για «πραξικόπημα» έκανε λόγο στον ίδιο σταθμό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Κατρούγκαλος: «Η κατάχρηση είναι αντισυνταγματική»

«Η λήψη μέτρων μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά γίνεται κατάχρηση. Και η κατάχρηση είναι αντισυνταγματική. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι σε επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες - συνεπώς ήδη έχει πάψει να ισχύει αυτή η προϋπόθεση γιατί επί 2,5 χρόνια γίνεται διαρκής χρήση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου ενώ βρισκόμαστε στην ίδια διαρκή κατάσταση ανάγκης, δεν έχουμε κάτι έκτακτο και απρόβλεπτο - το άρθρο 44 λέει ότι είναι δυνατό με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή όλης της κυβέρνησης, μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ουσιαστικά δηλαδή νόμους οι οποίοι δεν «περνούν» από τη Βουλή, αλλά εκδίδονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης μόνο με βάση την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου» σημειώνει στο tvxs.gr, o συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως επισημαίνει «οι πράξεις αυτές ισχύουν ούτως ή άλλως για 40 ημέρες. Αν όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν και για το μέλλον, οφείλει να τις καταθέσει για κύρωση στη Βουλή. Και μετά τις 40 αυτές ημέρες, η Βουλή πρέπει να τις κυρώσει μέσα σε άλλους 3 μήνες. Αν γίνουν όλα αυτά λοιπόν και κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με νόμο της Βουλής, από εκεί και μετά εξομοιώνεται πλήρως με έναν οποιοδήποτε νόμο. Αν δεν κυρωθεί, μέσα στις 40 μέρες και τους 3 μήνες, τότε χάνει την ισχύ της για το μέλλον, αλλά για αυτό το διάστημα που ίσχυσε, θεωρείται ότι καλώς ίσχυσε».

Για τον ειδικό λογαριασμό και την καταβολή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στην αποπληρωμή του χρέους ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι καθώς πρόκειται για χρήματα τα οποία θα έχουμε λάβει, δηλαδή μετά την εκταμίευση δεν θα είναι πλέον ξένα χρήματα, θα ήταν οριακά αντισυνταγματικός ο περιορισμός της χρήσης τους ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

«Από τη στιγμή που σε αυτόν το λογαριασμό θα μπαίνουν και χρήματα από δικούς μας πόρους, από τις αποκρατικοποιήσεις, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για προφανή αντισυνταγματικότητα, γιατί δεσμεύεται καθοριστικά η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να χρησιμοποιεί ιδίους πόρους. Κι εδώ υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό: έχουμε πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό οποιοσδήποτε εξωτερικός περιορισμός στον κρατικό προϋπολογισμό και στη χρήση των δημοσίων εσόδων των εθνικών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά αντισυνταγματική παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας. Επομένως, εδώ οι Γερμανοί μας ζητούν να κάνουμε κάτι που το δικό τους συνταγματικό δικαστήριο θεωρεί αντισυνταγματικό» τονίζει.

http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v2/IssuuReader.swf?mode=mini&documentId=121119111446-7f121f09a931494290cd63095526f696" />http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v2/IssuuReader.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" menu="false" wmode="transparent" style="width:420px;height:300px" flashvars="mode=mini&documentId=121119111446-7f121f09a931494290cd63095526f696" />
http://issuu.com/tvxorissinora/docs/_____/1" target="_blank">Open publication

- Free http://issuu.com" target="_blank">publishing

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP