Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Νέος σταθμός ανακύκλωσης στη Χερσόνησο

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε Δήμος.

Ο Δήμος Χερσονήσου συνεχίζοντας την οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια συλλογής και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της περιοχής και εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 για την εκτροπή και ανάκτηση, έθεσε σε λειτουργία έναν ακόμα σταθμό ανακύκλωσης- πράσινο σημείο (Green Point), στην Δημοτική Ενότητα... Επισκοπής, σε συνεργασία με τον ΦοΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Ο νέος σταθμός που αποτελεί το δεύτερο πράσινο σημείο σε όλη την Κρήτη εγκαταστάθηκε σε ειδικό χώρο 4.000 m2 που παραχώρησε προς χρήση ο Δήμος Χερσονήσου.

Στο σταθμό ανακύκλωσης εξυπηρετούνται δημότες της Δημοτικής Ενότητας Επισκοπής και των όμορων τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής ενότητας Γουβών, από Δευτέρα έως Σάββατο πλην Τετάρτης και από 9:00 πμ έως 5:00 μμ.

Εναποτίθενται ποσότητες μέχρι 1000 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα τα διαχωρίζουν και θα τα διαθέτουν στα ειδικά κοντέϊνερ που έχουν εγκατασταθεί στο σταθμό.

Στο χώρο βρίσκεται μόνιμος υπάλληλος του ΦοΣΔΑ, επιφορτισμένος να συντονίζει και να επιβλέπει την διαδικασία της παραλαβής και διαλογής των ανακυκλούμενων υλικών, καθώς επίσης και να συμβουλεύει τους δημότες για θέματα ανακύκλωσης και βέλτιστων πρακτικών συλλογής και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των δημοτών σε όλο το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων και πρώτιστα στην ανακύκλωση.

Υλικά που ανακυκλώνονται μπορούν να μεταφερθούν στα πράσινα σημεία είναι:

Οι ρόδες μοτοσικλετών και ποδηλάτων (ρόδες ιδιωτικών αυτοκίνητων και φορτηγών χωρίς πλαίσια), Ξύλο, Υλικά οδόστρωσης, Έπιπλα, στρώματα, ξύλινα προϊόντα, Μέταλλα σιδήρου/ μετάλλων, Τάπητες, Χαρτί, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις και όργανα ελέγχου, μηχανές PC, fax, τηλέφωνα, εργαλεία, όλα τα είδη των μηχανών και άλλος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός), Χαρτόνι (κιβώτια χαρτονιού, ζαρωμένο χαρτόνι,), Λάμπες Φθορισμού και κοινές, Χώμα, άμμος, με ή χωρίς φυσική πέτρα, Άσφαλτος, καθαρή άσφαλτος, Ενισχυμένο σκυρόδεμα, Είδη υγιεινής, Γυαλί, Απόβλητα κήπων, Σκληρό πλαστικό PVC-πλαστικό, Μπαταρίες αυτοκινήτων, Ενδύματα και παπούτσια.

Το πρώτο πράσινο σημείο Κρήτης λειτούργησε το 2010 στη Δημοτική Ενότητα Μαλίων και βραβεύτηκε με το βραβείο ECOCITY 2010.

Ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς ανακύκλωσης ( έναν σε κάθε Δημοτική Ενότητας) και ήδη σχεδιάζεται ο τρίτος σταθμός που θα βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα υλικά που ανακυκλώνονται και την διαδικασία παραλαβής στα πράσινα σημεία, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: Για το σταθμό συγκέντρωσης Μαλίων στο τηλ. 2897340215 και για το σταθμό συγκέντρωσης Επισκοπής στο τηλ. 2813400717.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP