Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ή βάζετε ελληνικές σειρές ή τέρμα τα διαφημιστικά πακέτα

Το είδαμε εδώ

Τελικώς η καμπάνια ενάντια στα τουρκικά σήριαλ, έστω και μετά από μήνες και ας αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενήμερωσης, απόδωσε καρπούς. Η πίεση του κόσμου έφερε τις διαφημιστικές εταιρείες στο σημείο να ζητούν από τα μεγάλα κανάλια να αρχίσουν να προβάλουν και πάλι ελληνικές παραγωγές στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, διαφορετικά τέλος η διαφήμιση. Το παρακάτω άρθρο από το... Κυριακάτικο Παρόν είναι διαφωτιστικό.
Επιτέλους και μια αντίδραση
της Μαρίας Ανδρέου από το Παρόν
Κόντρα στα τουρκικά σίριαλ οι διαφημιστικές εταιρείες
Οι διαφημιστικές εταιρείες έθεσαν πλέον και τελεσίγραφο στα κανάλια. Ή βάζετε ελληνικές σειρές στη βραδινή ζώνη ή σταδιακά αποσύρουμε τα διαφημιστικά μας πακέτα.
Σκούρα είναι τα πράγματα στη διαφημιστική αγορά, καθώς οι διαφημιστικές εταιρείες αλλά και οι πελάτες τους δεν θέλουν να ταυτίσουν τα προϊόντα τους, που διαφημίζονται ως επί το πλείστον στην τηλεόραση, με τα τουρκικά σίριαλ που έχουν κατακλύσει πρωί, απόγευμα και βράδυ τη μικρή μας οθόνη. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τηλεθεατές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την τουρκική οπτικοακουστική επέλαση και αυτό, αυτομάτως, κάνει κακό και στα προϊόντα που διαφημίζονται ανάμεσα στα διαλείμματα.
Από την άλλη μεριά, η ανεργία που μαστίζει έναν τεράστιο κλάδο όπως αυτόν του θεάματος δεν είναι κάτι που θέλει να σιγοντάρει η διαφημιστική αγορά. Ο χώρος του θεάματος ήταν πάντα καταναλωτικός και τώρα που το 97% είναι στην ανεργία δεν υπάρχει και ο ανάλογος τζίρος στην αγορά.
Έτσι, τα κανάλια, παρόλο που τα τουρκικά σίριαλ είναι φθηνά και η τηλεθέασή τους υψηλή, με τον φόβο της απόσυρσης ή της ακύρωσης διαφημιστικών πακέτων, έχουν μπει σε μια διαφορετική πλεύση. Κάτω από το γενικότερο πλαίσιο κατακραυγής των πολιτών για την υπερβολή των τουρκικών σειρών και των επαναλήψεων, σκέφτονται να επενδύσουν ξανά στα ελληνικά σίριαλ, με άλλες όμως αμοιβές, πιο ρεαλιστικές, και έτσι όπως διαμορφώθηκαν μετά την κρίση. Σε πολύ καλό δρόμο, λοιπόν, βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνει ο ΑΝΤ-1 με τον ΑΝΤ-1 Κύπρου, για να δούμε και στην Ελλάδα τη σειρά «Βαλς με 12 θεούς», που βασίζεται στο βιβλίο της συγγραφέως Λένας Μαντά με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη. Η σειρά θα ξεκινήσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των ελληνικών σειρών που θα προβάλλονται από τον σταθμό -η άλλη σειρά είναι το «Αμάρτημα της μητρός μου». Εκτός από την Κάτια Δανδουλάκη, πρωταγωνιστούν ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Μάνος Παπαγιάννης, η Αγγελική Φιλιππίδου, ο Κώστας Καζάκας, η Έλενα Ευσταθίου και ο Κώστας Σχοινιού.
Από την άλλη μεριά, στη δημόσια τηλεόραση, η οποία δεν επένδυσε στα τουρκικά αλλά στις ξένες σειρές, έχει μπει το νερό στο αυλάκι για τη δημιουργία ελληνικών σειρών μετά τις απαιτήσεις και τα παράπονα των τηλεθεατών αλλά και των ηθοποιών.
Οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης σκέφτονται να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ένα σίριαλ του Μανούσου Μανουσάκη. Η νέα διοίκηση του σταθμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μυθοπλασία και γι’ αυτόν το λόγο το «Ουζερί Τσιτσάνης» βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έγκριση. Φήμες θέλουν την ΕΡΤ να καλοκοιτάζει και το βιβλίο «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου και την τριλογία «Επιστροφή στη Σμύρνη» του Βαγγέλη Μαυρουδή, ώστε να ζωντανέψουν στην οθόνη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP