Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η Αθήνα έναντι της Θράκης: Είναι άραγε για καλό η αλλαγή;

Αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα ενδιαφέρον κείμενο από τον τελευταίο «Αντιφωνητή» (3-12-2012), όπου γίνεται λόγος για την παρατηρούμενη εσχάτως μεταβολή της στάσης της Αθήνας έναντι της Θράκης, αλλά από την άλλη τίθενται και σαφείς επιφυλάξεις για το πού οφείλεται το κατ’ αρχάς θετικό αυτό φαινόμενο και φυσικά για το κατά πόσον θα...
μπορέσει τελικά να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Κοντολογής, συνεχίζουμε πάντα να κρατάμε…πολύ μικρό καλάθι (και μακάρι βέβαια σύντομα να αποδειχθεί ότι οι επιφυλάξεις μας ήταν όντως υπερβολικές)!
    «Τόν τελευταῖο καιρό κάτι δείχνει νά μεταβάλλεται στον τρόπο μέ τόν ὁποῖο ἡ πρωτεύουσα καί τό πολιτικό σύστημα προσλαμβάνουν τίς ἐξελίξεις στή Θράκη. Τά σημάδια εἶναι πολλά καί τά καταγράφουμε κατωτέρω:

    1) Μιά νέα ἐρώτηση (32!) βουλευτῶν τῆς ΝΔ ὑπό τόν Σάββα Ἀναστασιάδη (Β΄ Θεσσαλονίκης) στη Βουλή σχετικά μέ τή Θράκη ἔρχεται ὡς συνέχεια στην πρώτη ἐρώτηση πού ὁ ἴδιος εἶχε προωθήσει, σχετικά μέ τήν ὑπόθεση Μπιλάλ (τοῦ παραιτηθέντος ἰμάμη τοῦ Σώστη). Στίς 18-11-12 λοιπόν κατατέθηκε ἐρώτηση με θέμα: «Ρόλος τοῦ Τουρκικοῦ Προξενείου Κομοτηνῆς στην εὐαίσθητη περιοχή τῆς Θράκης». Ἀφορμή ἕνα ἄρθρο τοῦ Σάββα Καλεντερίδη στήν ἐφημερίδα «Δημοκρατία» την προηγούμενη μέρα, σχετικά μέ τίς πρόσφατες δηλώσεις τοῦ Νταβούτογλου (Τζιμπουτί, 13-14/11/12) στην Ἰσλαμική Διάσκεψη περί «δυσκολιῶν πού ἀντιμετωπίζει ἡ μειονότητα τῆς Θράκης καί τῆς Δωδεκανήσου». Το ἄρθρο ἀλλά καί οἱ βουλευτές συνδύασαν αὐτό μέ ὅλα τά πρόσφατα γεγονότα στήν περιοχή (ἐκβιασμός σε παραίτηση τοῦ ἰμάμη τοῦ Σώστη, κυλικεῖο «Τουρκικῆς Νεολαίας Κομοτηνῆς») μέ παλαιότερα καί πολύ βίαια (ἀπόπειρα λυντσαρίσματος Ἑλλήνων ἠθοποιῶν στον Ἐχῖνο, ἐπίθεση σέ γαλλικό τηλεοπτικό συνεργεῖο στις Θέρμες). Καί συνεχίζει ἡ ἐρώτηση: «…- Επειδή κατά καιρούς οι παρεμβάσεις του Τουρκικού Προξενείου ξεφεύγουν από τα όρια των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων του και δημιουργούν προβληματισμό για τον ρόλο και τις επιδιώξεις του. – Επειδή, πιθανότατα, θα υπάρχουν γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή και δεν βλέπουν ποτέ το φώς της δημοσιότητας γιατί καλύπτονται κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου που επιβάλλει το Προξενείο. Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 1) Γιατί κάθε φορά που προκαλούνται ανάλογα επεισόδια δεν παρεμβαίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας αναζητώντας την πηγή και τον λόγο υποκίνησης των επεισοδίων; (…) 4) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών αν αποδειχθεί ότι όλα τα επεισόδια υποκινούνται και συντονίζονται από τον Τούρκο Πρόξενο με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής; Θα είναι ή δεν θα είναι λόγος απέλασής του; 5) Από τις δηλώσεις Νταβούτογλου στην Ισλαμική Διάσκεψη συμπεραίνεται ότι τα άτομα που προκαλούν τα επεισόδια είναι ενεργούμενα του Τουρκικού ΥΠΕΞ, μέσω του Προξενείου της Κομοτηνής. Είναι στις προθέσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να διερευνήσει τις προαναφερόμενες υποθέσεις και αν προκύψουν τεκμήρια να παραπέμψει τους πρωτεργάτες με το αδίκημα της σύστασης συμμορίας;»

    2) Ἔνα ἄρθρο – ἔκπληξη τῆς διεθνολόγου Δήμητρας Κοκκαλιάρη, μέ τίτλο «Στοπ στο υπερδραστήριο τουρκικό προξενείο». Ἡ εἴδηση δέν εἶναι ὅτι γράφτηκε ἕνα ἄψογο ἄρθρο στό Διαδίκτυο γιά τή Θράκη καί τό τουρκικό Προξενεῖο τῆς Κομοτηνῆς ἀλλά πώς ἡ ἀρθρογράφος εἶναι μέλος τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῆς καί Ἀμυντικῆς Πολιτικῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ! Αὐτό εἶναι μέν ἕνα καλό σημάδι γιά τήν προσαρμογή τοῦ κόμματος στίς νέες συνθῆκες (καί στίς παρυφές τῆς Κυβέρνησης), ἀλλά προκάλεσε πανικό στόν τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καί στα μειονοτικά καί τουρκόφιλα στελέχη του.

    3) Νέο πρωτοσέλιδο τῶν «Ἐπίκαιρων» (22/11/12), τοῦ σοβαροῦ πολιτικοῦ περιοδικοῦ τῆς χώρας, μέ θέμα τῆς Θράκης: «Οἱ Γερμανοί τρελλάθηκαν – ζητοῦν τήν ἐπαναχορήγηση ἰθαγένειας σέ 60.000 ἀπελαθέντες μουσουλμάνους τῆς Θράκης!». Τό σχέδιο πού περιέγραφε ἀφοροῦσε τήν ἀπασχόλησή τους στις ὑπό ἵδρυση ΕΟΖ στήν περιοχή, ὅπου ἑτοιμάζονται νά ἐπενδύσουν 180 Τοῦρκοι ἀπό τήν Κολωνία καί το Μόναχο, μέ σκοπό τήν οἰκονομική ἅλωση, ἀλλά και τήν πληθυσμιακή ἀλλοίωση τῆς Θράκης. Τό θέμα δέν ἐπιβεβαιώθηκε (φυσικά) ἀπό τό ΥΠΕΞ, τό ὁποῖο ἀρκέστηκε νά δηλώσει ὅτι ἡ Κυβέρνηση δέν ἔχει τέτοιες πληροφορίες. Ἀφιέρωμα τοῦ Hellenic Nexus στή δράση τῆς ΜΙΤ στή Θράκη (Κώστας Πικραμένος), ἀλλά και του ερχόμενου CRASH (δικό μας) γιά τό μειονοτικό. Μια τέτοια προβολή τοῦ θέματος σέ mainstream ΜΜΕ εἶναι πρωτοφανής γιά τά τελευταῖα 15 τοὐλάχιστον χρόνια.
    4) Ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο προβλήθηκε ὁ «Ἀντιφωνητής» ἀπό κορυφαῖες φωνές ἀντίστασης τοῦ ἑλληνικοῦ ραδιοφώνου: τόσο ἀπό τόν Κώστα Γουΐλς, ὅσο καί ἀπό τόν Γιάννη Καλαμίτση (24/25-11- 2012). Μέ τόν μέν πρῶτο βγήκαμε ἤδη στόν ἀέρα και διαφαίνεται μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ἐνῶ ὁ δεύτερος μᾶς βρῆκε μᾶλλον τυχαῖα καί μᾶς πρόβαλε κολακευτικά χωρίς νά ἔχουμε ἀνταλλάξει ποτέ οὔτε κουβέντα! Ἐπίσης στό ἑπόμενο CRASH θά ἔχουμε μεγάλο ἄρθρο γιά τή Θράκη, ἐνῶ δώσαμε κι ἐκτεταμένη συνέντευξη στή Μάγια Τσόκλη πού ἑτοιμάζει ντοκουμέντο για τη μειονοτική Θράκη. Νά ἐλπίσουμε ὅτι τό πέπλο τῆς σιωπῆς, μέ τό ὁποῖο ἀκόμα πασχίζουν κάποιοι νά μᾶς θάψουν, ἀχρηστεύεται;

    Γενικῶς δέν εἴμαστε καθόλου βέβαιοι ὅτι τά ἀνωτέρω εἶναι…καλοἰ οἰωνοί. Ἡ στροφή πού περιγράφουμε ἴσως συνδέεται μέ τό ξεσάλωμα τῶν Τούρκων στή Θράκη και μπορεῖ νά ἐπιδιώκει νά προλάβει τήν «Χρυσή Αὐγή» πρίν ἐκμεταλλευτεῖ τό θέμα. Σέ κάθε περίπτωση τά λόγια δεν ἀρκοῦν. Χρειάζονται ἔργα, πολλά καί ἄμεσα, μέ πρῶτο τή στελέχωση τοῦ τοπικοῦ γραφείου τοῦ ΥΠΕΞ, την ψήφιση κι ἐφαρμογή τοῦ νόμου γιά τούς ιμάμηδες και τόν σχεδιασμό γιά τόν τρόπο μέ τόν οποίο θά κλείσει το Προξενείο της Κομοτηνής. Τά άλλα θά ακολουθήσουν…».
                                                                                                                                            «Αντιφωνητής», 3-12-2012
proxeneio-stop.org

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP