Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Διεθνής υπόκλιση στον Νίκο Γκάλη

το είδαμε εδώ 
Στις 15 Φεβρουαρίου,είναι πολύ πιθανό να δοθεί ένα -κατά κάποιον τρόπο- υπέροχο τέλος, σε μια λαμπρή καριέρα, ενός αθλητή του οποίου η παρουσία άλλαξε όχι μόνο τον αθλητισμό της Ελλάδας, αλλά μιας κοινωνίας ολόκληρης.
Ο Νίκος Γκάλης δίνει άλλη μια μεγάλη μάχη στη ζωή του, «φλερτάροντας» με την είσοδό του στο Hall Of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ, στο... Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.
Περίπου 200 χιλιόμετρα....

νοτιότερα από εκεί που εδρεύει το Μουσείο του μπάσκετ (εκεί όπου ο Τζέιμς Νέισμιθ εφηύρε το άθλημα), ο Νίκος Γκάλης ξεκίνησε την καριέρα του. Στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Κάπου εκεί κοντά είναι πολύ πιθανό να την... τελειώσει με τον πιο όμορφο τρόπο, την εκλογή του για την είσοδό του στο θρυλικό «Hall Of Fame».
Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν τίμησε τον άνθρωπο που εν πολλοίς άλλαξε τον αθλητικό ρου, είναι πολύ πιθανό να το κάνουν κάποιοι άλλοι, που προφανώς ξέρουν να εκτιμούν περισσότερο και να αποδίδουν τιμές όπως πρέπει.
Καθολική υπεροχή Ο Νίκος Γκάλης δεν είναι υποψήφιος για πρώτη φορά. Από το 2009 μέχρι και φέτος, μετρά πέντε υποψηφιότητες για την είσοδό του στο «Hall Of Fame».
Φέτος έγινε πιο γνωστή η υποψηφιότητά του και πήρε διαστάσεις... τρέλας μέσω του δημοψηφίσματος που οργάνωσε το ESPN (το οποίο ακόμα είναι σε εξέλιξη) για τις προτιμήσεις που έχουν οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο σχετικά με τις προσωπικότητες που είναι υποψήφιες να εισαχθούν στο Μουσείο του παγκόσμιου μπάσκετ.
O «Νικ» σκόρπισε τα πάντα στο πέρασμά του με τη βοήθεια των Ελλήνων φιλάθλων. Μέχρι τα μέσα της βδομάδας σε σύνολο περισσότερων των 60.000 ψήφων, είχε δεχτεί την προτίμηση του 97,3% στην κατηγορία «Διεθνής», όπου και είναι υποψήφιος!
Με άλλα λόγια τον επέλεξαν περίπου 57.000 φίλαθλοι, όμως άλλοι είναι που αποφασίζουν...
Περίπλοκο σύστημα Η διαδικασία εκλογής είναι αρκετά περίπλοκη. Υπάρχουν έξι επιτροπές που και προτείνουν και εκλέγουν. Ο κάθε υποψήφιος για να προχωρήσει στην Επιτροπή Τιμών (Honors Committee), η οποία και αποφασίζει, θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένο αριθμό ψήφων (το 75%) από τις προηγούμενες έξι επιτροπές. Δεν είναι εύκολη υπόθεση...
Ο Γκάλης δεν μπήκε το 2009 στο Hall Of Fame. Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Ηταν η χρονιά που εισήχθησαν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο Τζον Στόκτον και ο Τζέρι Σλόαν! Το 2010 «έχασε» από τον Βραζιλιάνο Μασιέλ Ουμπιρατάν Περέιρα.
Το 2011 ήταν η σειρά του Αρβιντας Σαμπόνις. Πέρσι εκλέχτηκε η Ρωσίδα προπονήτρια Λίντια Αλεγέγιεβα. «Φωνές» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λένε ότι ήρθε φέτος η σειρά του κι ας έχει αντίπαλο τον Ντίβατς, τον Μαρτσιουλιόνις, τον Σμιτ...
Για τον ίδιο θα είναι τεράστια τιμή, όχι όμως μεγαλύτερη από αυτήν που εισπράττει ακόμα, σε κάθε του βήμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και τώρα, που βρίσκεται 18 χρόνια μακριά από το μπάσκετ. Ή μήπως το μπάσκετ βρίσκεται μακριά από τον Γκάλη; Ερώτηση που ανοίγει μια συζήτηση που μόνο πίκρα και απογοήτευση μπορεί να δημιουργήσει. Το είπε και ο Γκάλης, βγάζοντας για πρώτη φορά παράπονο: «Ας βλέπουν τους ξένους μήπως και ντραπούν λίγο...». Ο ίδιος έχει αποφασίσει να μην ασχολείται. Ο θρύλος του όχι απλά διατηρείται, αλλά μεγαλώνει.
Μεγαλύτερο Hall Of Fame από τις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων δεν υπάρχει για τον Γκάλη...Τα υπόλοιπα που (δεν) γίνονται, είναι ντροπή για όλους.
Δώδεκα μεγάλοι αντίπαλοι Δώδεκα αντιπάλους με ξεχωριστή ιστορία έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Γκάλης στην προσπάθειά του να εισαχθεί στο Hall Of Fame. Τεράστιες προσωπικότητες, που όλοι συντέλεσαν στην εξάπλωση του μπάσκετ παγκοσμίως, όπως φυσικά έκανε και ο Γκάλης.
ΒΛΑΝΤΕ ΝΤΙΒΑΤΣ: Σε 16 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ (Λέικερς, Χόρνετς, Κινγκς) μετράει 13.398 πόντους και 9.326 ριμπάουντ. Εχει κερδίσει αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο (1988, Σεούλ), χρυσό (1990) και αργυρό (1986) σε Μουντομπάσκετ και δύο χρυσά (1989, 1991) και ένα χάλκινο (1987) σε Ευρωμπάσκετ.
ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΙΟΝΙΣ: Ο Λιθουανός πρωταγωνίστησε στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Από το 1989 ώς το 1997 αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τους Ουόριορς, Σουπερσόνικς, Κινγκς και Νάγκετς. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ είχε 4.631 πόντους.
ΟΣΚΑΡ ΣΜΙΤ: Ανεπίσημα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος με καταγεγραμμένους 49.737 πόντους. Εκανε καριέρα στην Ευρώπη κυρίως στην ιταλική Καζέρτα (1982-1990). Ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 45 ετών, έχοντας συμμετάσχει με τη Βραζιλία σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1980 ώς το 1996!
ΜΙΚΙ ΜΠΕΡΚΟΒΙΤΣ: Ψηφίστηκε το 1991 ως ένας από τους 50 κορυφαίους παίκτες της FIBA και το 2005 οι Ισραηλινοί τον κατέταξαν 35ο πιο σημαντικό άνθρωπο στην ιστορία της χώρας! Με τη Μακάμπι κέρδισε, μεταξύ άλλων, δύο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1977, 1981).
ΤΑΛ ΜΠΡΟΝΤΙ: Θεωρείται εθνικός ήρωας στο Ισραήλ. Επιλέχτηκε το 1965 στο Νο12 του ντραφτ στο ΝΒΑ από τους Μπούλετς, επέλεξε όμως να αγωνιστεί στη Μακάμπι, την οποία οδήγησε ως αρχηγός στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1977.
ΤΖΑΚΙ ΣΑΖΑΛΟΝ: Υπήρξε η κορυφαία παίκτρια στην εποχή της. Αγωνίστηκε 13 χρόνια με την Εθνική Γαλλίας, πετυχαίνοντας 2.270 πόντους.
ΛΙΝΤΣΕΪ ΓΚΕΪΖ: Ο πατέρας του Αντριου Γκέιζ. Αγωνίστηκε με την Αυστραλία τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1960, 1964, 1968). Κοουτσάρισε τα «καγκουρό» σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (1972, 1976, 1980, 1984).
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΟΝΤΡΑΣΙΝ: Ηταν στον πάγκο της ΕΣΣΔ από το 1970 έως το 1976 και υπό την καθοδήγησή του ήρθε η ιστορική νίκη επί των Αμερικανών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
ΑΜΑΟΥΡΙ ΠΑΣΟΣ: Χρυσό μετάλλιο με τη Βραζιλία στα Μουντομπάσκετ 1959 και 1963. Αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 1954. Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960) και του Τόκιο (1964).
ΛΟΛΟ ΣΑΪΝΘ: Κέρδισε έξι πρωταθλήματα Ευρώπης με τη Ρεάλ, τέσσερα ως παίκτης (1964, 1965, 1967, 1968) και δύο ως προπονητής (1978, 1980). Προπονητής της Εθνικής Ισπανίας από το 1993 ως το 2001.
ΤΟΓΚΟ «ΚΑΝΕΛΑ» ΣΟΑΡΕΣ: Ηταν προπονητής της Βραζιλίας που κατέκτησε τα Μουντομπάσκετ του 1959 και του 1963 και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960. Απεβίωσε το 1992 σε ηλικία 96 ετών.
ΡΑΝΚΟ ΖΕΡΑΒΙΤΣΑ: Ως προπονητής οδήγησε τη Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς το 1980 και στο Μουντομπάσκετ το 1970.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP