Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο Μεσαίωνας επιστρέφει στην Ευρώπη

«Η υγεία πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουμε κι εμείς» φώναξε μέσα από το φέρετρο στο οποίο είχε μπει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήτα έξω από το ΙΚΑ της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Στα «ψιλά» πέρασε στα περισσότερα ΜΜΕ μια μελέτη την οποία...

 δημοσίευσε η βρετανική επιθεώρηση Lancet Oncology, για το κόστος του καρκίνου στις χώρες της Ε.Ε. Κακώς, πολύ κακώς -και θα εξηγήσουμε αμέσως γιατί. Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος αυτό στα 126 δισ. ευρώ ετησίως, αριθμός που φέρνει τη συγκεκριμένη ασθένεια στην τρίτη θέση, πίσω από την άνοια (189 δισ.) και τις καρδιοπάθειες (169 δισ.). Έτσι, συνολικά, το ποσό που αφορά μόνο αυτές τις τρεις αγγίζει το μισό τρισ. ευρώ.

Προφανώς, λοιπόν, στην εποχή της λιτότητας, καθώς έχουν πάρει «φωτιά» οι υπολογιστές για να βρουν από πού θα κόψουν δαπάνες και θα εξοικονομήσουν χρήματα -σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος γι’ αυτή τη «δεξαμενή». Τι μας λες, ρε φίλε -θα πουν κάποιοι, σπεύδοντας πιθανότατα να κάνουν λόγο για ένα ακόμη φαινόμενο… λαϊκισμού. Μπορούν οι Ευρωπαίοι να διανοηθούν να μειώσουν τα χρήματα που ξοδεύουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες μάστιγες και να σώσουν τη ζωή τους; Κι όμως, όχι απλώς μπορούν, αλλά το κάνουν ήδη -αυτή είναι η απάντηση! Και μάλιστα, το κάνουν με δύο τρόπους.
Ο ένας, ο πιο προφανής, αφορά κυρίως τις δημόσιες δαπάνες. Αν δεν σας αρκεί η εμπειρία της Ελλάδας, με τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη ραγδαία χειροτέρευση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο μέσος πολίτης και την επιβολή «χαρατσιού» για τη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε δώστε βάση στην παρακάτω δραματική προειδοποίηση που απηύθυναν οι υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, όπου προβλέπονται περικοπές ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα: «Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας».

«Κάποιοι θέλουν να παίξουν με το μέλλον μας. Είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη και αναφορά σε νέες περικοπές», δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, περιστασιακός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και περιφερειάρχης της Απουλίας. Δυστυχώς, είναι προφανές τι θέλουν αυτοί οι «κάποιοι»: να σώσουν το τομάρι τους και τις τράπεζες «σφαγιάζοντας» το κράτος-πρόνοιας, τις κοινωνικές παροχές και τα ταμεία.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχει και δεύτερος τρόπος να περικοπούν οι δαπάνες για την υγεία -και αφορά πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδηγούν στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς, ούτε καν για τα απολύτως απαραίτητα, μιας και ελάχιστοι εργοδότες πληρώνουν γι’ αυτά.

Την ίδια δε στιγμή, όπως μαρτυρά η εμπειρία από τις πιο «αναπτυγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο καταχθόνιο και απάνθρωπο σχέδιο: ο έλεγχος DNA, που επιτρέπει στους εκάστοτε εργοδότες να διαπιστώνουν εάν κάποιος που ζητά δουλειά είναι επιρρεπής σε σοβαρές ασθένειες. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε η πόρτα κλείνει ερμητικά -βλέπετε, σύμφωνα με τη μελέτη που προαναφέραμε, ο καρκίνος στην Ευρώπη συνεπάγεται την απώλεια 52 δισ. ευρώ από χαμένες ώρες στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών…

Να λοιπόν, που αυτοί οι «κάποιοι» έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα: δραστικό «κούρεμα» των δαπανών για την υγεία στον δημόσιο τομέα, εύκολη αντικατάσταση ή αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία για όσους αποδεικνύονται λιγότερο… ανθεκτικοί. Οι αξίες του ανθρωπισμού δεν έχουν θέση στο νέο μεσαίωνα, που αναδύεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
inprecor.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP