Το υπ. Εργασίας ανταμείβει τους κακοπληρωτές...
Το υπουργείο Εργασίας αναδεικνύεται ως ένας από
τους καλύτερους πελάτες με μηνιαίες αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, της μιας
εταιρείας φύλαξης, η οποία με επιχειρησιακή σύμβαση αμείβει τους
εργαζομένους μία φορά κάθε τρίμηνο, ανατρέποντας...
έτσι νομικές
υποχρεώσεις του εργοδότη, όπως είναι η μηνιαία καταβολή μισθών.Η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» ότι δύο εταιρείες security προχώρησαν σε συμβάσεις -η μία τραβήχτηκε πίσω μετά τις αντιδράσεις- με τις οποίες ανοίγουν το δρόμο και προφανώς τις ορέξεις των εργοδοτών να πληρώνουν, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, τους εργαζομένους όποτε θέλουν, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος, που καλύπτει τους εργαζομένους στις εταιρείες security, παραδέχεται ότι στον κλάδο δύο εταιρείες προσπάθησαν να επιβάλουν την καταβολή μισθού μέσα σε 90 ημέρες και έπειτα από παρέμβαση της Ομοσπονδίας η μία εξ αυτών ανακάλεσε άμεσα, ενώ η δεύτερη ισχυρίζεται ότι είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου.
Πρόκειται για την εταιρεία Mega Sprind Guard, η οποία σε διετή επιχειρησιακή σύμβαση με το Σωματείο Εργαζομένων συμφώνησε σε 11 άρθρα που δημιουργούν σειρά εργασιακών ανατροπών, αν και ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα. Με βάση τη σύμβαση όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εντός 90 ημερών. Στους πολύτεκνους καταβάλλεται επίδομα 200 ευρώ, ενώ διευθετείται ο χρόνος εργασίας «ελαστικά» με 10ωρη απασχόληση από 1/7 έως 31/12. Επίσης με τη σύμβαση συμψηφίζει τις όποιες πρόσθετες παροχές με τα επιδόματα, με τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.ά.
Οπως παρουσιάζει σήμερα η «Ε» ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας είναι το υπουργείο Εργασίας, το οποίο και επικύρωσε τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης, επαναφέροντας σαφώς το πολιτικό ερώτημα «κατά πόσο το νόμιμο είναι και ηθικό».
Η τελευταία ανάθεση εμφανίζεται στις 5 Νοεμβρίου και αφορά στην έγκριση δαπάνης για τη φύλαξη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ύψους 22.434,04 ευρώ.
Αλλη ανάθεση, η οποία μάλιστα φέρει και την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έγινε στις 10-11-2012 για τη φύλαξη του υπουργείου στην οδό Σταδίου για τον Δεκέμβριο του 2012 με το ποσό των 14.760 ευρώ. Στο πελατολόγιο επίσης καταγράφονται και πολλά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία επίσης του υπουργείου Εργασίας.
Αντιδράσεις
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψει τέτοιου είδους ενέργειες που έχουν ξεκινήσει με την είσοδο του μνημονίου.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η «σύναψη συμβάσεων που προβλέπουν το δικαίωμα του εργοδότη να καθυστερεί την καταβολή μισθών έως και 90 ημέρες συνιστά ανεπανόρθωτο πλήγμα στο δικαίωμα των εργαζομένων» και καλεί το υπουργείο Εργασίας να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον υπουργό να ακυρώσει τη σχετική απόφαση.
Το περιστατικό καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) που μιλά για «τερατογενέσεις στις μνημονιακές συλλογικές συμβάσεις».
Επισημαίνει ότι παρά τον προδήλως παράνομο χαρακτήρα της ΣΣΕ, αυτή έγινε αποδεκτή, πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, του οποίου ηγείται ο πλέον μνημονιακός και εργοδοτικός υπουργός που ανέδειξε η χώρα.
enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου