Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Η γεωγραφική θέση της Ρόδου βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και η ιστορία της είναι συναρπαστική άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, και όχι μόνο με το Αιγαίο. Η σπουδαιότητα και η ομορφιά του νησιού υμνήθηκαν από του μυθικούς χρόνους. Οι μύθοι διασώζουν μέσα στη αχλή του χρόνου κάτι τις δοξασίες της νεολιθικής εποχής.

Ο Δίας φέρεται ως γενάρχης των κατοίκων αφού με τα την Τιτανομαχία απέκτησε τρεις γιους απ την νύμφη της Ρόδου Ιμαλία. Οι γιοί της επιβίωσαν του Κατακλυσμού καταφεύγοντας στα όρη του νησιού. Το νησί αποδόθηκε στο θεό Ήλιο που εγκαταστάθηκε εκεί με τη νύμφη Ρόδο κόρη του Ποσειδώνα και του έδωσε και το όνομα της συζύγου του. Πριν ονομαζόταν Τελεχεινία από του προϊστορικούς κατοίκους που θεωρούνταν επιδέξιοι τεχνίτες

Οι Ρόδιοι πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και ο ηγέτης τους Τληπτόλεμος σκοτώθηκε από τον Λύκιο πολέμαρχο Σαρπηδόνα ενώ αμύνονταν πεισματικά στις επάλξεις του Αχαϊκού στρατοπέδου. Ο Τληπτόλεμος θεωρείται ιδρυτής τον Ροδιακών πόλεων την Καμείρου, της. Λίνδου και της Ιαλυσού. Περίπου τον 10ο προχριστιανικό αιώνα το νησί κατελήφθη από τους Δωριείς.

Οι Ρόδιοι στράφηκαν προς τη ναυτική τέχνη και ταξίδεψαν σ’ όλη τη Μεσόγειο ιδρύοντας αποικίες και εμπορικούς σταθμούς. Άφθονα γεωμετρικά και αρχαϊκά Ροδιακά αγγεία βρέθηκαν στη Μ. Ασία, στη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Ιταλία μαρτυρώντας την ακμή του Ροδιακού εμπορίου Σε μια εποχή που οι θάλασσες δεν ήταν ασφαλείς οι Ρόδιοι οπλίτες υπηρετούσαν πεζοναύτες στα εμπορικά πλοία ή στις φρουρές των εμπορικών σταθμών. Το περίφημο πινάκιο στης Καμείρου που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο με παράσταση μονομαχίας του Τρωικού πολέμου ίσως απηχεί τις συγκρούσεις των Ροδίων με τους Κάρες πειρατές. Στα αγγεία της εποχής ο εχθρός μπαίνει πάντα από αριστερά ενώ το έμβλημα του φίλιου οπλίτη είναι πάντα εμφανές.


Cameiros plate_BM_wiki


Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον πρόκειται για το έμβλημα του πολέμαρχου της Ιαλυσού.


ialysos-silver-stater


Η κεφαλή του αετού εμφανίζεται στα νομίσματα της Ιαλυσού στραμμένη αριστερά. Σύμφωνα με το πινάκιο του Βρετανικού Μουσείου ο πολέμαρχος φέρει ολόκληρο τον αετό και οι ηλιακές σφαίρες της ασπίδας συμβολίζουν την συμμαχία των τριών Ροδιακών πόλεων που έγινε το 900 π.X υπό την αιγίδα του θεού Απόλλωνα..

Αττικά αγγεία προς το τέλος των Περσικών πολέμων όταν η Ρόδος εισήλθε στην Αθηναϊκή συμμαχία. Πιθανόν αρκετοί Καμείριοι οπλίτες υπηρέτησαν ως πεζοναύτες στο στόλο της Δηλιακής συμμαχίας όταν ο Κίμωνας επιχειρούσε στη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.


kamiros-silver-stater


Τα νομίσματα της Λίνδου φέρουν παράσταση του βρυχόμενου λέοντος –συμβόλου του Διός καρίου ή αρίου που θεωρείτο πολεμικός θεός. Η λεοντοκεφαλή στραμμένη αριστερά ίσως ήταν το έμβλημα την οπλιτών της πόλης.

lindos coin

Η έξοδος της Ρόδου το 408 π.Χ από την Αθηναϊκή συμμαχία υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νησιού. Ο ολυμπιονίκης Διαγόρας έπεισε τους κατοίκους να κάνουν τον περίφημο συνοικισμό και ένα νέο σύμβολο επιλέχθηκε για τη νέα πόλη που τέθηκε υπό την προστασία του θεού Ηλίου που ή λατρεία του ήταν κοινή σε όλη τη Ρόδο. Στα νομίσματα εμφανίζεται από τη μια η κεφαλή του Ηλίου και από την άλλη ο ιβίσκος. Σύμφωνα με το θρύλο το άνθος αυτό προσέφερε ο Ήλιος στην σύζυγό του Ρόδο όταν παντρεύτηκαν. Έχει επικρατήσει η άποψη το εικονιζόμενο στα νομίσματα και τις σφραγίδες άνθος να ονομάζεται ρόδον αλλά αυτό είναι μάλλον σφάλμα. Το ρόδο θεωρείται εισαγόμενο φυτό στη Ρόδο ενώ ο ιβίσκος γηγενές.

Ashton_166

Κάτω από αυτό το έμβλημα οι Ρόδιοι υπεράσπισαν την πόλη τους από το Δημήτριο τον Πολιορκητή. Οι πεζοναύτες του το έφεραν υπερήφανα στις ασπίδες προστατεύοντας του εμπορικούς στόλους της νήσου ως το 42 π.Χ που οι Ρωμαίοι υπέταξαν τελικά το νησί.

Στέφανος Σκαρμίντζος
πηγή

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP