Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Υπέκυψε η Σερβία στις Βρυξέλλες

του Γ. Δελαστικ

Διασυρμός κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας: η άνευ όρων φιλοδυτική κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφάσισε να ξεπουλήσει το Κόσοβο, την ιστορική κοιτίδα του σερβικού έθνους, που σήμερα κατοικείται από Αλβανούς, με αντάλλαγμα να καταστεί η Σερβία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ! Αυτή είναι η πολιτική ουσία της απόφασης της σερβικής κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και να προσέλθει με το πιστόλι στον κρόταφο σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κοσόβου, οι οποίες άρχισαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το εθνικά ταπεινωτικό για τη Σερβία έγκειται στο ότι δεν φτάνει που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέσπασαν το Κόσοβο από τη Σερβία με τη χρήση ωμής στρατιωτικής βίας το 1999, δεν φτάνει που μετά από μια δεκαετία οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μετέτρεψαν την παράνομα αποσπασμένη σερβική επαρχία σε ανεξάρτητο κράτος το οποίο έσπευσαν να αναγνωρίσουν και επισήμως αυτοί και οι στενοί τους σύμμαχοι, τώρα εξανάγκασαν και τους ίδιους τους Σέρβους να αναγνωρίσουν «ντε φάκτο» το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μέσω αυτών των συνομιλιών.

Αυτή είναι η ουσία, όσες προφάσεις και αν προσπαθεί να βρει η ενδοτική κυβέρνηση του Μπορίς Τάντιτς με ανόητες δηλώσεις του εκπροσώπου της στις συνομιλίες, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, του τύπου «προσήλθαμε σε αυτή τη διαδικασία όχι για να παίξουμε μια παρτίδα πόκερ, όπου η μία πλευρά θα νικήσει και η άλλη θα χάσει, αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα του λαού».

Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν έχει κανέναν δισταγμό να γράψει και να τονίσει χωρίς περιστροφές ότι το Βελιγράδι υπέκυψε στους εκβιασμούς που του άσκησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, παρόλο που πέντε χώρες από τις «27» δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου - η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Αλλωστε μόνο 74 από τις σχεδόν διακόσιες χώρες - μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

«Ηρεμο θρίαμβο της ΕΕ» χαρακτηρίζει τις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Σε ολοσέλιδη ανάλυσή της εξηγεί τι εννοεί: «Η Σερβία υπέστη ισχυρή πίεση από την ΕΕ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την πρώην επαρχία της. Η Σερβία αρνείται ακόμη να επιτρέψει οποιαδήποτε εξαγωγή του Κοσόβου μέσω του εδάφους της και η στάση της έχει κάνει έξω φρενών την ΕΕ, καθώς η Σερβία ζητεί να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 κρατών... Η Σερβία, λοιπόν, πρέπει να εμφανίζεται έτοιμη να συνομιλήσει με τους Κοσοβάρους, αν δεν θέλει να παγώσει η διαδικασία της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Οι Ευρωπαίοι δηλαδή θέτουν ευθέως το δίλημμα στους Σέρβους: αν θέλετε να είστε υποψήφιοι προς ένταξη στην ΕΕ, ξεχάστε μια για πάντα το Κόσοβο.

Ωμός εκβιασμός από τη μια πλευρά, αλλά και εκπληκτική εθελοδουλία από την άλλη, καθώς η σερβική κυβέρνηση Τάντιτς προτιμά την ένταξη στην ΕΕ από την εδαφική ακεραιότητα της χώρας!

«Πολύ απλά, η κοινή επιθυμία των Σέρβων και των Αλβανοκοσοβάρων να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό κλαμπ υπερισχύει σχεδόν όλων των άλλων ζητημάτων - ακόμη και του θρυλικού βαλκανικού μίσους» πανηγυρίζει ο «Ιντιπέντεντ» στο κύριο άρθρο του.

Οι Αλβανοί φυσικά έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις συνομιλίες, δηλώνοντας με στόμφο ότι «πρόκειται για διάλογο δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών», κάτι που προσπάθησε να αρνηθεί ο Σέρβος εκπρόσωπος λέγοντας «δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις αυτές, γιατί προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση» στο Κόσοβο.

Η πολιτική ενδοτισμού της κυβέρνησης Τάντιτς δεν φαίνεται πάντως να συναντά σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του σερβικού πληθυσμού, ο οποίος έχει περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικής απάθειας και μόνο τελευταία εμφανίζει κάποιες αντιδράσεις. Ούτως ή άλλως, του χρόνου στη Σερβία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, οπότε θα αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας αν ο λαός της γειτονικής χώρας σκέπτεται στο κορυφαίο εθνικό του θέμα όπως και η κυβέρνησή του.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ «Λάθος» της ΕΕ η ένταξη της Κύπρου!

ΟΡΘΟΤΑΤΗ υπήρξε η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2008 να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ώστε να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για το κατοχικό ψευδοκράτος στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» για το Κόσοβο, όπου διαφαίνεται το μίσος του Λονδίνου για την... Κύπρο. «Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επαναλάβουν ποτέ το σφάλμα που διέπραξαν δεχόμενες την Κύπρο - επιτρέποντας την ένταξη ενός κράτους που έχει σοβαρές εκκρεμείς διαφορές με τους γείτονές του, με το σύνολο της ΕΕ να καθίσταται όμηρος αυτού» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, ονειρευόμενος ίσως «λύση Κοσόβου» και για το κατοχικό καθεστώς του «Αττίλα».

το είδαμε εδώ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
















Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP