Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο παπάς που αγοράζει αλεξίσφαιρα για τη ΔΙΑΣ

Γυρνάει στα μπουζούκια για να συγκεντρώσει χρήματα από επιχειρηματίες για τους φτωχούς, ενώ τώρα κάνει αγώνα για να βρεθούν αλεξίσφαιρα γιλέκα για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Ο παλιός kick boxer και νυν ιερέας Θωμάς Τζώης είναι ένας παπάς που τιμά τα ράσα που φοράει!
Ο άδικος χαμός των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη φονική ενέδρα στου Ρέντη...
του Γιάννη Ευαγγελινέλη και του Γιώργου Σκυλογιάννη, πριν από μερικούς μήνες, έκανε τον πατέρα Θωμά να πάρει την απόφαση μέσα στις επόμενες μέρες να περάσει την πόρτα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και κρατώντας στα χέρια του τα πρώτα δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα να τα παραδώσει στον διοικητή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Γιώργο Σταύρακα. Ευαισθητοποιημένος από τις δηλώσεις αρκετών αστυνομικών που δήλωναν ότι βάζουν χρήματα ακόμη και από την τσέπη τους για να αγοράσουν ένα καλής ποιότητας αλεξίσφαιρο γιλέκο ή ανταλλακτικά για τις μηχανές που κινούνται καθημερινά, ο πατέρας Θωμάς έκανε το... θαύμα του.

«Οι ιερείς πρέπει να είναι μέσα σε όλα!» λέει στην «Espresso». «Χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος προκειμένου να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω αυτά τα δυο παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες κακοποιών εν ώρα υπηρεσίας. Από εκείνη τη μέρα και κάθε φορά που βλέπω στον δρόμο πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ. να διασχίζουν τους δρόμους της Αθήνας συγκλονίζομαι. Επειδή έχω μιλήσει με μερικά από αυτά τα παιδιά, καταλαβαίνω τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ετσι, απευθύνθηκα σε έναν επιχειρηματία που εμπορεύεται διάφορα είδη για τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό και του ζήτησα να χορηγήσει αρχικά δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη δεν έκανε δεύτερη σκέψη και μέσα σε δύο μέρες μού τα έστειλε. Κάνω έκκληση προς όλους, σε κάθε γωνιά της Ελλάάδας, να αναζητήσουν χορηγίες για αλεξίσφαιρα γιλέκα προκειμένου να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας, ώστε αυτά τα παιδιά που ζουν παρέα με τον κίνδυνο να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους για το καλό όλων μας».

Ο «δραστήριος παπα-Θωμάς», όπως τον αποκαλούν οι ενορίτες του Αγίου Ανδρέα στα Ανω Πατήσια, είναι ίσως ο μοναδικός ιερέας στην Ελλάδα που τα βράδια δεν διστάζει να χτυπήσει την πόρτα επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων, αλλά και καλλιτεχνών, με σκοπό να δώσουν χρήματα για τους φτωχούς. «Δεν θεωρώ πως κάνω κάτι κακό» λέει.

«Εχω κουπόνια εράνου αγάπης και τα μοιράζω, όπως κάνω και την ημέρα. Δεν έχει σημασία η ώρα, αλλά το έργο που γίνεται. Βέβαια, στην αρχή τούς κάνει μεγάλη εντύπωση η εικόνα ενός ρασοφόρου που μπαίνει στα μπουζούκια. Μέσα σε λίγα λεπτά όμως οι περισσότεροι έρχονται αμέσως κοντά μου να μου μιλήσουν. Δεν σας κρύβω ότι κάποιες φορές παρακολουθώ και το πρόγραμμα».

Ο παπα-Θωμάς φοράει τα ράσα τα τελευταία έντεκα χρόνια. Προτού γίνει παπάς ήταν αθλητής του kick boxing, με αρκετές διακρίσεις στο άθλημα: «Από τα νιάτα μου έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι. Ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης και ζωής μου. Γι' αυτό έχω και αρκετές γνώσεις γύρω από τη διατροφή και φροντίζω όσα ξέρω να τα εφαρμόζω στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που τρώνε από το συσσίτιό μας. Βέβαια, πάντα ήμουν κοντά στην Εκκλησία και η ιεροσύνη ήρθε ως φυσικό επακόλουθο».
Espressonews

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ
"Ο ηρωικός άνθρωπος αισθάνεται πως είναι διαλεγμένος από την Μοίραν ως αγωνιστής και ως μάρτυς - περισσότερον ως μάρτυς, αφού την επιτυχίαν δεν την μετρεί με αποτελέσματα άμεσα, με αριθμούς και μεγέθη, δεν την μετρεί καν διόλου. Είναι το αλεξικέραυνον, που θα συγκεντρώση επάνω του (θα προσελκύση μάλλον εθελουσίως) όλας τας καταιγίδας και όλα τ' αστροπελέκια, διά να προστατευθούν τα κατοικητήρια των ειρηνικών ανθρώπων. Εις την ετοιμότητα του κινδύνου, τον σύρει με ακαταμάχητον έλξιν η αισθητική, θα έλεγα, γοητεία του κινδύνου, η συναίσθησις ότι είναι προνόμιον των ολίγων να συντρίβωνται υπέρ των άλλων υπό των άλλων - το πολυτιμότερον προνόμιον! Ο ηρωικός άνθρωπος δεν είναι το άνθος, δεν είν' ο καρπός - αυτά αντιπροσωπεύουν το παρόν και του παρόντος την ανεπιφύλακτον χαράν. Είναι ο σπόρος που θα ταφή και θα σαπίση δια ν' αναφανή το άνθισμα και το κάρπισμα. Είν' εκείνος που θάπτεται δια να εορτασθή η ανάστασις, και ανάστασις χωρίς ταφήν δεν υπάρχει."

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
Απάντηση στο Ρουσίτ Πασά στα 1822

''Πασά μου, μου στέλνεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω, και εγώ πασά μου ερώτησα τον πούτσο μου τον ίδιο, και αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν ερθείς επάνω μου ευθύς να πολεμίσω''

Και απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα στα 1823

''Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε «από ημάς» συνθήκην με «έναν» κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο''

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγρηες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

(Μέρος του λόγου που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα).

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα-ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ καθε ύπνο, κεντρίζω καθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω καθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Είδα στον ύπνο μου τον Παύλο τον Μελά, να παίρνει σάρκα για να πει μια ιστορία για κάποια αγέρωχα κι αδούλωτα μυαλά, που προδιαγράφουν της Πατρίδας την πορεία. .
..

Είχ’ η μορφή του θλίψη, πόνο και οργή, για αυτούς που σήμερα τις τύχες μας ορίζουν, που ασελγούν πάνω σ΄ανθρώπους και σε γη και καθετί Ελληνικό το αφορίζουν.
...
Μέσα στην μπλε του την αντάρτικη στολή και με το χέρι του στη μαύρη τη πιστόλα, δίνει στους άντρες του ξανά την εντολή Ελευθερία και Πατρίδα πάνω από όλα!
...
Αν θες στον ύπνο σου να έρθει ο Μέλας μαζί μ’ αγγέλους, σκοτωμένα παλικάρια, να σε τραβήξουν απ ’τον δρόμο που τραβάς, για να βαδίσεις τα δικά τους τα αχνάρια... ..
.
φέρε στα μάτια σου του Παύλου τη στολή, ορκίσου πάνω της, πως δεν θα τον προδώσεις και συρε να βρεις την δική σου εντολή αφού τον ύπνο του εχθρού μας θα στοιχειώσεις.

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP